Начало
 
 

И посланикът на Италия писа на испаноговорещите журналисти в България

10.04.2020 /18:17 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Н. Пр. Стефано Балди, посланик на Италия

Н. Пр. Стефано Балди отговори на СИЖБ по повод изразената от Сдружението солидарност с Испания и Италия в борбата им с офанзивата на коронавируса и във връзка с отправеното пожелание Европейският съюз час по-скоро да предпреме действия на подкрепа и взаимопомощ

„Благодаря за Вашата подкрепа и за ангажираността Ви като журналисти да поднасяте своевременна и коректна информация на обществото, залагайки на солидарността и основните човешки ценности,” пише в писмото, което посланикът на Италия у нас Н. Пр. Стефано Балди изпрати в отговор на послание на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) до посланиците ни Испания и Италия.

СИЖБ писа на 31 март до двамата висши дипломатически представители, за даизрази солидарност с техните страни, най-сериозно пострадали от офанзивата на пандемията от коронавирус. Също така испаноговорещите журналисти изразиха притеснение от егоистичния подход на някои други държави в ЕС, възпрепятствал наложителните бързи действия на общността в подкрепа на най-тежко засегнатите. Беше отправено пожелание ЕС час по-скоро да преодолее този разнобой и да даде единен и солидарен отговор срещу жестоката заплаха, застрашаваща цялото човечество.

На 2 април своя отговор до СИЖБ изпрати посланикът на Испания Н. Пр. Алеханро Поланко, който вече беше публикуван на сайта на СБЖ.

На 9 април дойде и отговорът на Н. Пр. Стефано Балди, чийто пълен текст гласи следното:

„Посолство на Италия, 9 април

Уважаеми дами и господа журналисти,

Прочетох много  внимателно любезното писмо, с което изразяваше вашата солидарност и съпричастност до моя испански колега и до мен.

Всички ние преживяваме наистина труден период – предизвикателството на пандемията, което трябва да посрещнем заедно и при което солидарността и разбирането са от голямо значение, защото могат да ни помогнат да преодолеем страданието и ни дават утеха и надежда.

Благодаря за вашата подкрепа и за ангажираността ви като журналисти да поднасяте своевременна и коректна информация на обществото, залагайки на солидарността и основните човешки ценности.

С надеждата скоро отново да имам възможност да се срещна с Вас в нормални условия ви поднасям моите най-сърдечни поздрави.

Посланик

Стефано Балди

–––––––––––––––––––––-

До

Г-жа Къдринка Къдринова

Г-н Георги Митов

Г-жа Мария Пачкова

Г-жа Гергина Дворецка

Г-н Владислав Пунчев

Сдружение на испаноговорещите журналисти

София”

Сподели в
 

По случай своята 60-годишнина Националното училище по изкуствата (НУИ) „Панайот Пипков” в Плевен организира вътрешноучилищен конкурс за ново лого на училището.

13.07.2020/18:51

С дълбока покруса днес многобройни ярки личности в обществения и културния ни живот, повечето - бивши възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури "Константин Кирил Философ", споделят болката си от загубата на първата директорка на НГДЕК Гергина Тончева.

12.07.2020/14:19

Актьорът Владо Карамазов може да се похвали с поредно постижение в областта на фотографията. Звездата на Народния театър се класира в Топ 35 в международния конкурс 35Awards.

12.07.2020/12:17

Изцяло ремонтираният язовир „Тотлебенов вал” в парк „Кайлъка” бе открит официално. Именно на инженерния гений на генерал Едуард Тотлебен се дължи превземането на Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

10.07.2020/19:18

Подетата инициатива е и за създаването на световна онлайн платформа „Малки културни посланици”. Подкрепят я най-големите китайски медии. Целта е децата да споделят чрез видеоматериали отношението си към личности, действащи на предните линии в борбата срещу пандемията от коронавирус.

10.07.2020/12:49

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки