Социалните медии с мерки за ограничаване на фалшивите новини за коронавируса и 5G

13.04.2020 /10:07 | Източник: blitz.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


YouTube и други социални платформи предприемат стъпки за ограничаване на разпространението на конспиративни теории, които свързват технологията 5G с разпространението на пандемията от коронавирус. Мерките са отговор на съобщенията на мобилните оператори в началото на седмицата, че в Обединеното кралство през последните дни е имало поне пет случая на вандалски прояви.

Само за няколко седмици, клипове в YouTube, открили несъществуващата връзка между вируса и новата безжична технология, събраха стотици хиляди гледания.

В съвместно изявление британските оператори EE, O2, Vodafone и Three заявиха, че твърденията, че 5G по някакъв начин е свързан с пандемията на коронавирус, са безпочвени - мнение, потвърдено от редица експерти, регулатори, международни организации, официални лица и учени.

„Тези претенции не само са неоснователни, но са във вреда на хората и бизнеса, които разчитат на постоянния достъп до нашите услуги. Те също доведоха до злоупотреба с нашите инженери и в някои случаи предотвратиха извършването на основна поддръжка на мрежата“, се казва в изявлението на телекомите.

Много социални медии и интернет платформи вече са предприели стъпки, за да спрат разпространението на дезинформация около коронавируса, забранявайки съдържание, което споменава фалшиви начини за “лечение”, като са дали преднина на надеждна информация при търсене с ключови думи.

Конспиративните теории около 5G всъщност попадат в сивата зона на регулациите на Google, които наричат това съдържание “на ръба”, което означава, че то не нарушава директно правилата на платформите. В становище за CNN Business обаче компанията първоначално каза, че на тези видеа ще им бъде спрян достъпът до монетизация и ще бъдат премахнати от търсачките.

Компанията намали и броя препоръчвания на фалшиво съдържание в своя алгоритъм. Само ден след това YouTube обяви, че ще изтрива директно всички клипове, които обвързват 5G и коронавируса. WhatsApp също анонсира, че ограничава възможността за масово препращане на линкове към много номера, за да спре разпространението на фалшива информация.

В същото време британското правителство остро критикува фалшивата теория на конспирацията, както и призова социалните платформи да се задействат за премахването на подобна информация. „Разрушавайки тези станции, хората всъщност излагат живота на риск, защото това са станции, използвани от спешните служби“, заяви говорителят на премиера.

5G позволява по-голяма и по-бърза обработка на данни и се разглежда като неразделна част от новите взаимосвързани технологии като автоматизирани превозни средства и умни уреди, включително достигане на непостижимо ниво на телемедицината и достъп до здравеопазване.

Но фалшивите теории за конспирация, свързани с връзката на 5G с новия коронавирус, съществуват откакто вирусът за пръв път се появи в Китай. Няма научни данни обаче, свързващи 5G технологията и разпространението на коронавирус.

От друга страна конспиративните клипове, използващи всички инструменти на манипулацията, все още се разпространяват със скоростта на светлината в социалните медии.

Популярната социална платформа Twitter също обяви, че ще разчита на машинното обучение и автоматизация в битката с невярната информация.

 „Ще продължим да предприемаме действия спрямо акаунти, които нарушават нашите правила, включително съдържание във връзка с непроверяеми твърдения, които подбуждат социални вълнения, широко разпространена паника или мащабно объркване“, заяви говорителят. „Ако хората видят нещо подозрително на платформата ни, моля, докладвайте го.“

От своя страна, говорителят на Facebook заяви, че компанията предприема „агресивни“ мерки за борба с дезинформацията около вируса и „започва да премахва фалшиви твърдения, които свързват COVID-19 с 5G технологията“ и които насърчават атаките върху клетъчните станции.

Въпреки че 5G използва различни радиочестоти от своите предшественици, важно е да подчертаем, че излъчването все така е “нейонизиращо”, което означава, че му липсва достатъчно енергия, за да повлияе на химическите връзки в ДНК-то на нашите клетки, за да причини щета.

През март учените от Международната комисия за предпазване от нейонизираща радиация (ICNIRP) публикуваха обновени указани резултат от мащабно проучване на електромагнитните излъчвания. Основният извод е, че няма доказателства, че 5G или предишни поколения могат да причинят рак и други видове заболявания.

 „Те са разработени след задълбочен преглед на цялата съответна научна литература, семинари и обширен процес на обществени консултации”, каза д-р Ерик ван Ронген, председател на ICNIRP. „Ние знаем, че общността е загрижена за безопасността на 5G и се надяваме, че актуализираните указания ще помогнат на хората да се успокоят”, добави той.

Втората популярна теория се базира на твърденията, че бактериите могат да генерират радиовълни. Това обаче е повече от спорна идея в научното пространство и далеч от основната научна мисъл. Това, което е сигурно обаче е, че COVID-19 е вирус, а не бактерия, пише още blitz.bg.

Друг основен аргумент срещу тезите разпространявани от конспиративните теории е, че COVID-19 се разпространява и в градове, където няма 5G, както и в страни като Япония и Иран, които тепърва ще пуснат мрежите си.

И ако се върнем на усилието на платформите за социални медии, няма как да не видим този път пълната им готовност и светкавична реакция и то срещу дезинформацията за 5G и коронавируса. След събитията във Великобритания, които застрашиха работата на стратегическа инфраструктура и ключови системи за борбата с разпространението на коронавируса и гарантиращи свързаността ни, виждаме истински консенсус между всички засегнати страни.

 

м.л.

 

Сподели в
 

Юлия Мендел, която отговаря за връзките с медиите на държавния глава на Украйна Володимир Зеленски призова потребителите на социалните режи да внимават с „фалшивите новини” и източниците, които ги разпространяват.

12.07.2020/15:43

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е взел решение за превръщане на „Св. София“ в джамия.

09.07.2020/12:23

Ветото е наложено от комисията по радио и телевизия към литовскя парламент и обхваща RT HD, RT Spanish, RT Documentary и RT Documentary HD. Следвани били препоръките на литовското вънщно министерство. Заабраната била заради подложения на санкции от ЕС Дмитрий Кисельов, който е генерален директор на холдинга „Россия сегодня” в който влиза RT.

08.07.2020/19:19

Заради прякото му участие в пресконференция с репортери, пред които е съобщил, че тестът му за Covid-19 е позитивен, без да се погрижи да гарантира сигурността на представителите на медиите, бразилският президент може да бъде съден за умишлено разпространение на инфекцията и застрашаване на общественото здраве. Заплашват го до 4 години затвор

08.07.2020/19:05

Над 150 световноизвестни интелектуалци, сред които Мартин Еймис, Ноам Чомски, Стивън Пинкър, Малкълм Гладуел и Глория Стейнъм Джоан Роулинг, Салман Рушди и Маргарет Атууд са сред подписалите отворено писмо, публикувано в "Харпърс магазин", предупреждаващо за разпространението на цензура, която води до "нетолерантност към различното мнение" и "мода на публично засрамване и остракизъм".

08.07.2020/18:53

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки