Животът в медиите след пандемията ще е интересен, но труден

22.04.2020 /18:00 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ/руски медии Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Алексей Волин

Такова определение даде руският зам.-министър на цифровото развитие, връзките и масовите комуникации Алексей Волин на пресконференция по повод отражението на пандемията на коронавируса на медийния пазар. За сметка на увеличаващата се читателска и зрителска аудитория, той предвижда масово закриване на медии, безработица сред журналистите и възможно включване в списъка на пострадалите от коронавируса отрасли.

На фона на пандемията на коронавирус и наложените ограничителни мерки в Русия се наблюдава безпрецедентно увеличаване на търсенето на традиционни медийни продукти, заявява Алексей Волин. Така например телевизионното гледане се е увеличило с 30-50%, а през последния месец сайтовете на водещи медии са увеличили ползвателите си със 100 милиона, а посещенията в сайтовете на регионални вестници са се увеличили с 40-60%.
В същото време обаче икономическата ситуация в бранша се е влошила. Според Волин наблюдава се парадоксално явление - така наречените „ножици“, което ще рече, че броят на потребителите на медии осезателно нараства, а приходите драстично намаляват. „Наблюдава се сериозен спад на продажбите на изданията, тъй като продавачите по павилионите са предимно възрастни хора над 65 години, а също и броят на хората по улиците значително е намалял във връзка с мерките срещу коронавируса – твърди той. – А между временно трафикът на сайтовете сериозно се е увеличил.“ Според него за печатните медии ситуацията е още по-сложна, тъй като източникът им на доходи е рекламата, абонаментът и търговията на дребно. Рекламата в печатните издания се очаква да падне със 7 милиарда рубли, а в сайтове на печатните медии спадът може да достигне 3-4 милиарда рубли. Наблюдава се и естествена тенденция за намаляване дела на абонамента, при което загубите могат да бъдат около 4 милиарда рубли. Алексей Волин прогнозира и увеличаване на броя на спиращите издания, най-вече от регионален и федерален тип, което според него би се случило и без пандемия,тъй като вече отдавна се наблюдава процес, при който броят на участниците в медийния пазар е много повече от възможностите му да поеме.

Според зам.-министъра животът на медиите след пандемията ще е интересен, но труден. Интересен, медиите увеличиха аудиторията си и ще трябва да се борят за нейното запазване, а труден, тъй като средствата ще са чувствително по-малко. Вследствие на това ще оцелеят най-силните и интересните, а от това ще се възползва само обществото.

По време на пресконференцията Алексей Волин засегна и темата за заболелите от коронавирус журналисти. Според него около 100 са диагностицираните ,а около 500 под карантина или самоизолация. "Журналистите също са изложени на риск, защото и те работят на първа линия – казва Волин. – Следим отблизо какво се случва с колегите ни. Според докладите, които имаме, около сто журналисти са диагностицирани с коронавирусна инфекция, а около 500 са под карантина или са се самоизолирали. За съжаление в Москва наскоро станахме свидетели и на първата смърт на един от журналистите .“

А Съюза на журналистите на Русия организира мащабно изследване, чиято главна цел е да се разберат главните проблеми, с които се сблъскват редакциите на регионалните медии заради пандемията. Вследствие на анализа ще бъдат събра данни за това с колко служители трябва да съкратят редакцията, как са променени заплатите на журналистите, намалял ли е броят на рекламодателите и техните бюджети.
След приключване на проучването ще бъде оформено предложение за подкрепа на регионалните медии. Съюзът на руските журналисти ще препрати този документ на правителството на РФ и на администрацията на президента.     

Сподели в
 

Юлия Мендел, която отговаря за връзките с медиите на държавния глава на Украйна Володимир Зеленски призова потребителите на социалните режи да внимават с „фалшивите новини” и източниците, които ги разпространяват.

12.07.2020/15:43

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е взел решение за превръщане на „Св. София“ в джамия.

09.07.2020/12:23

Ветото е наложено от комисията по радио и телевизия към литовскя парламент и обхваща RT HD, RT Spanish, RT Documentary и RT Documentary HD. Следвани били препоръките на литовското вънщно министерство. Заабраната била заради подложения на санкции от ЕС Дмитрий Кисельов, който е генерален директор на холдинга „Россия сегодня” в който влиза RT.

08.07.2020/19:19

Заради прякото му участие в пресконференция с репортери, пред които е съобщил, че тестът му за Covid-19 е позитивен, без да се погрижи да гарантира сигурността на представителите на медиите, бразилският президент може да бъде съден за умишлено разпространение на инфекцията и застрашаване на общественото здраве. Заплашват го до 4 години затвор

08.07.2020/19:05

Над 150 световноизвестни интелектуалци, сред които Мартин Еймис, Ноам Чомски, Стивън Пинкър, Малкълм Гладуел и Глория Стейнъм Джоан Роулинг, Салман Рушди и Маргарет Атууд са сред подписалите отворено писмо, публикувано в "Харпърс магазин", предупреждаващо за разпространението на цензура, която води до "нетолерантност към различното мнение" и "мода на публично засрамване и остракизъм".

08.07.2020/18:53

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки