Начало
 
 

ЕФЖ стартира проект за взаимопомощ в защита на трудовите права на журналистите

23.04.2020 /18:33 | Източник: СБЖ/ЕФЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Проектът е за защита на работещите в медиите от ударите на кризата около коронавируса. Надсловът е „Доверие и качество в журналистиката” . Ще се изгражда виртуално партньорство за обмен на експертни мнения, опит и конкретни действия между журналистически организации членки на ЕФЖ, за да бъдат по-добре гарантирани сигурността и условията за труд на журналистите.

„В сложни времена като сегашните за журналистическите съюзи и асоциации в цял свят става все по-важно да действаме за гарантиране на сигурността и условията на труд на представителите на медиите. Европейската федерация на журналистите се опитва да осигури помощ и подкрепа, да улесни взаимодействието между своите членове с цел противопоставяне на щетите от кризата, свързана с коронавируса.”

Това пишат свое писмо до СБЖ представители на ЕФЖ и на Експертната група по трудови права към ЕФЖ (LAREG) по повод инициатива, публикувана и на сайта на ЕФЖ. Проектът е под надслов „Доверие и качество в журналистиката“ и е в рамките на програмата на Федерацията за засилване на взаимодействието между нейните членове. Проектът е свързан с изготвянето на обща  програма за обмен на експертна помощ и добри практики между членуващи във Федерацията журналистически организации с цел защитата на правата на журналистите.

По-нататък в писмото пише:

„Макар в момента да е невъзможно да осъществяваме такова взаимодействие и обмен пряко, лице в лице,  бихме искали членовете да изграждат виртуално партньорство с помежду си, да споделят идеи и да се подкрепят взаимно в коронавирусната криза. Всички имаме какво да научим един от друг и можем да се възползваме от това. През последните няколко седмици бяха лансирани много действия и инициативи сред нашите членове за защита правата на журналистите.

Кой може да участва във „виртуалното партньорство“?

Могат да участват всички членове на ЕФЖ. Ако имате нужда от съвет или подкрепа от експерти на ЕФЖ, изпратете въпросите на имейл yuklan@europeanjorunalists.org

Ние ще изградим виртуално взаимодействие, докато пътуванията още са невъзможни. За да действаме бързо и да осигурим практическа подкрепа, моля, бъдете така любезни, и се отзовете още през следващите седмици.
Веднага, щом ще можем отново да се срещаме физически, ще дойде и следващата стъпка от програмата. Тя ще се съсредоточи върху експертното взаимодействие и обмен по въпроса за колективните договори. (Поради ограниченията във финансирането този физически обмен ще бъде само в рамките на страните членки и страните кандидатки за ЕС).”

В писмото се отправя и молба олганизациите членки на ЕФЖ да предлагат за общия проект свои експерти с опит в колективните договори. Писмото е подписано от председателя на LAREG Андреа Рот, от зам.-председателя на LAREG Мая Север и от представителя на ЕФЖ Юклан Вонг.

Сподели в
 

Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

27.05.2020/16:27

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

25.05.2020/21:50

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

24.05.2020/18:14

Социалните мрежи се изпълниха с много топли думи и спомени за Митко, който бе обичан от всички, познавали го. Опелото ще е в църквата на Централните софийски гробища на 23 май, събота, от 13 часа.

20.05.2020/21:33

Мотивът за предложението е, че в залата в сградата на СБЖ, където е обявено, че на 30 и 31 май трябва да се състои Общото събрание на Съюза, не могат да се изпълнят изискванията на Националния оперативен щаб за задължителна дистанция на участниците от 1-2 метра. Подобно струпване на хора в това малко пространство би било рисковано и би довело до санкции, посочва се в писмото.

20.05.2020/14:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки