Начало
 
 

Еврокомисар Вера Йоурова: „Контролът от страна на парламентите и на медиите е по-важен отвсякога”

29.04.2020 /08:12 | Източник: elpais.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Зам.-предсадеталката на Еврокомисията Вера Йоурова. Снимка: EFE

Катарзисни размисли на чешката еврокомисарка и зам.-председателка на ЕК, отговаряща за ценностите, прозрачността и свободата на словото. В свое интервю пред испанския в. „Ел Паис” и други европейски медии насред пандемията от коронавирус Вера Йоурова прави интересни интерпретации относно демокрацията, проследаването на хора с приложения, фалшивите новини, „кампаниите от Русия” и грижите за затворниците. Тя приветства платформите за следене на гражданите, когато те са „за защита на общественото здраве”. Обобщава, че регламентът за защита на личните данни вече предвижда „изключения, когато става дума за необходимост да се защити общественото здраве”...

Вера Йоурова, родена в Чешката република преди 55 години, е зам.-председателка на Европейската комисия и е упълномощена да бди за много неща, включително за демократичните ценности, свободата на изразяване и зачитането на правовата държава в един Европейски съюз, който с всеки изминал ден става все по-разнопосочен политически.

Йоурова вярва, че пандемията от коронавирус дава на правителствата „извънредни пълномощия”, за да предприемат необходимите предпазни мерки. Но в същото време еврокомисарката настоя по време на видеоконферентно интервю за кореспондента на испанския в. „Ел Паис” в Брюксел Бернардо де Мигел и за представителите на други европейски медии, че въпросните пълномощия „трябва да бъдат ограничени по време и да бъдат подчинени на стриктния контрол на парламентите и на медиите”.

Правителството на Унгария, което си е присвоило правото да управлява с декрети, особено силно тревожи зам.-председателката на Комисията (дали тя разполага с достатъчно информация за правителството на България? - питат се мнозина у нас - б.р.).

Йоурова уверява, че извършва постоянно стриктно наблюдение над всички държави членки на ЕС, защото „извънредното положение постави важния въпрос как да защитим демокрацията и правовата държава в ЕС”.

Вярвате ли, че Унгария продължава да е демокрация?

Нека да й дадем време. Вярвам, че този режим на извънредно положение ще бъде проба в това отношение. Загрижена съм много дали Унгария ще покаже, че освен да се бори с коронавируса, се бори също срещу възможната експанзия на вируса на абсолютната власт. Във всички страни извънредната ситуяция поражда извънредни обстоятелста, които улеснят правителствата да разполагат с прилагането на своите изпълнителни мерки.

Но трябва да подчертая, че този режим не предполага неограничена власт без никакъв контрол. Контролът на парламентите и на независимите медии днес е по-важен отвсякога. Тук виждаме и уязвимите точки в закона, одобрен от Унгария. Ще наблюдаваме прилагаето на този закон и ще се намесим при необходимост. Премиерът Виктор Орбан и неговото правителство уверяват, че ще зачитат правовата държава и че няма да има злоупотреби с извънредното положение. Комисята и цяла Европа много ще внимават за техните действия.

Преди кризата с коронавируса вие разработвахте доклад за проверка на състоянието на свободите и на правовата държава във всички държави от ЕС. Продължавате ли с този проект? Той важи ли още в период на извънредно законодателство?

Продължаваме да работим по този доклад и поддържаме нашия стремеж да го публикуваме наесен. Вече получаваме отговори от всички държави членки по теми като независимостта на съдебната система, ситуацията със средствата за масова комуникация или борбата с корупцята. Смятам, че докладът днес е по-важен отвсякога, защото извънредното положение поставя въпроса как защитаваме демокрацията и правовата държава в ЕС. Моето твърдо убеждение е, че тези извънредни положения не може да отварят вратата за постоянна отмяна на конституционната власт. Това трябва да са само временни мерки. Ще е грешка сега да спрем да извършваме нашите проверки и да нямаме точна картина на положението във всяка държава членка в края на годината.

Свободата на словото е застрашена не само в Унгария. В цяла Европа финансовата криза и рестриктивните действия, допускащи само виртуални и филтрирани пресконференции, поставят под заплаха дейността на средствата за масова комуникация. Какво препоръчвате за преодоляване на тази заплаха?

Всъщност има две заплахи - финансовите затруднения и възникващите проблеми в отрзяването на темите, свързани с коронавируса. Трябва да се действа и на двата фронта. Първо, за да се гарантира, че извънредните мерки не се използват като претекст за ограничаване на дейността на медиите. И второ, за да може плановете за подпомагане наистина да стигнат до медиите и да компенсират драматичния срив в постъпленията от реклама, който е факт, въпреки огромното разрастване на аудиторията на будещите доверие медии. Имаме добър пример с помощите в това отношение в Дания.

Пандемията увеличава, изглежда, не само аудиторията на сериозните медии, но и на фалшивите новини...

Това са кампании за дезинформация, които искат да дестабилизират обществата и да застрашат здравето на хората. Виждаме, че кампаниите, които идват отвън, особено от Русия, се засилват. Затова работим с дигитални платформи с цел да минимизираме щетите и да дадем приоритет на достоверните източници. Доволни сме, макар да смятаме, че има още какво да се направи. Виждаме, например, платформи, които продължават да търгуват с възможността да дават място на кампании за дезинформация и това насърчава разпротранението на такива кампании. Това осребряване, тази продажба на пространство за популяризиране трябва да бъде прекъснато напълно. Комисията ще упражнява своя натиск над платформите, за да го постигне.

Личното пространство изглежда също става залог. Някои правителства лансират приложения за проследяване с аргумента, че се борят срещу епидемията.

Тези иновации са добре дошли. Регламентът за защита на личните данни вече предвижда изключения, когато става дума за необходимост да се защити общественото здраве. Но трябва да се спазват най-важните принципи - използването на приложенията следва да е доброволно. Ползвателят трябва да е дал своето одобрение и трябва да разполага с възможност да прекъсва действието на такова приложение. Данните трябва да са анонимни и да бъдатг използвани само със санитарни цели. Съхранението им трябва да е само временно. В близките седмици ще публикуваме насоки за използването на тези приложения.

Ситуацията в затворите с над милион и половина затворници из целия наш континент е една от рисковите точки по време на пандемията. Смятате ли, че може да се осъществи освобождаване в определени случаи?

Аз съм „за”  да се направи всичко възможно, за да се защити здравето на хората, които се намират в затворите. Ако това може да се осъществи чрез освобождаването на някои  от тях, прилагайки стриктни мерки за хигиена в затворническите центрове, нека да бъде направено. Това ще е в компетенцията на министрите на правосъдитето в  държавите членки.  Знам, че всички те проучват мерките, за да могат да опазят здравето на затворниците, което трябва да е приоритет...

Сподели в
 

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020/17:39

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020/11:11

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020/12:19

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020/18:24

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020/12:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 36 гости

Бързи връзки