Начало
 
 

Трима от всеки четирима журналисти са пострадали заради информиране за Covid-19

03.05.2020 /16:41 | Източник: МФЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Корицата на изследването на МФЖ

Представяме мащабно проучване, изготвено от Международната федерация на журналистите по повод 3 май - Световния ден на свободата на пресата. Анкетата е направена между 1308 журналисти от 77 държави.

„Открито: Кризата на журналистиката заради Covid-19”. Това е заглавието, под което Международната федерация на журналистите (МФЖ) публикува на сайта си изготвено по повод 3 май - Световния ден на свободата на пресата - мащабно проучване.

МФЖ, в която членува и СБЖ, е най-голямата организация на професионалните журналисти в света, обединяваща над 600 000 колеги от 146 страни. В анкетата, направена между 26 и 28 април, са участвали 1308 журналисти от 77 държави.

Резултатите сочат, че трима от всеки четирима журналисти са били обект на ограничения, пречки или заплахи заради информирането за Covid-19.

Освен това две трети от журналистите, работещи с договори, както и тези на свободна практика, понасят орязвания и намаление на доходите, загуба на работни места, приключване на работни ангажименти или влошаване на условията за труд.

Проучването е установило и други последствия заради пандемията:

- Почти всички независими журналисти са загубили приходите си и възможността си да работят.

- Над половината от журналистите изжизяват стрес и тревога.

- На над една четвърт от колегите не им достигат материалнти принадлежности, за да работят безопасно от домовете си, а един от всеки четирима не разполага със защитна екипировка, за да работи на терен.

- Десетки журналисти са били арестувани, обвинени или нападнати.

- Над една трета от журналистите е трябвало да променят своя журналистически профил, за да отразяват информация, свързана с пандемията.

Запитани за свободата на пресата в своите страни, повечето от анкетираните твърдят, че тя се е влошила. От Гърция до Индонезия и от Чад до Перу журналистите я характеризират с думи като „прекариатска”, „проблематична”, „ужасна”, „все по-лоша”, „в срив”, „ограничавана”.

Анкетираните обръщат внимание също на трудовата цена на кризата. Посочват загубата на работни места, нарастването на работното време и намаляването на ресурсите като пречки за адекватноотразяване на пандемията. В много държави липсата на мрежи за социално осигуряване и на практики за справедлив труд водят журналистите към отчаяние.

Журналистка на свободна практика от Перу споделя пред МФЖ: „Държавата не е подготвена за тази пандемия. Има напълно изоставени от властите сектори. Корупцията продължава. В същото време медийните компании не прилагат институционални мерки, за да облекчат нашата безнадеждност от липсата на ресурси. Много семейства са на ръба на бедността”.

Журналистка от Гърция допълва: „Работя повече, но печеля по-малко. Собственикът на вестника, за който работя, дължи на мен и на колежката ми заплатите за 7 месеца, но правителството не прави нищо по въпроса”.

Много журналисти се оплакват от разрастващите се атаки по свободата на пресата. Почти един на всеки четирима се е сблъсквал с растящи трудности, за да достигне до информация от правителствен или официален източник. Други декларират, че са били атакувани вербално от лица на политически постове. Има оплаквания от ограничения при задаването на въпроси на пресконференции, както и при движението на журналисти по време на кризата, включително и отнемане на акредитации. Изразява се и загригеност, че заради тоталното предимство, което се дава за отразяване на истории, свързани с Covid-19, медиите забравят други важни теми.

Журналистка от Бразилия казва: „Федералното правителство не зачита журналистите. Атакува пресата всеки ден заради информацията, която се публикува. Унижава професионалистите от медиите”.

Журналистка от Индия добавя: „Свободата на пресата непрекъснато се свива. Журналисти са арестувани, защото информират за недостатъците на правителството”.

Анкетираните дават висока оценка на журналистите, които рискуват своите собствени сигурност и здраве, за да информират за пандемията и за да се преборват в достъпа до независими източници на информация, против дезинформацията.

Журналист от Португалия твърди: „Ситуацията е лоша - повече прес-съобщения, по-малко реални репортажи, пресконференции без въпроси. Работим повече часове - много повече. Мобилните телефони не спират да звънят. Изолирани сме, но постоянно работим. Това е съсипващо за здравето ни. Разбира се, налице е и усещането, че преживяваме извънреден период, така че журналистите отговарят съгласно дълга си, чувстват се по-мотивирани да информират. Това е моментът на журналистите - също както на лекарите и санитарния персонал”.

Резултатите на проучването подкрепят изводите и призивите, които МФЖ вече е направила и отправила, заедно с дреги организации, представляващи над 200 милиона работници от цял свят. Настояването ни е за вземане на спешни мерки с цел спасяване на работни места, подкрепа на независимите медии и финансиране на качествената жоурналистика.

„Глобалната платформа за качествена журналистика” на МФЖ е апел към журналистическите синдикати от 146 страни, за да се изискат спешни мерки за защита и засилване на журналистиката в обществен интерес. Платформата отправя редица конкретни предложения, сред които и следните:

- Да бъде наложен данък върху приходите на технологичните гиганти като Фейсбук и Гугъл, който да помогне за създаването на световен фонд за подпомагане на независимите медии.

- Да се приложат фискални и данъчни мерки, които да намалят данъчната тежест върху журналистите и медиите.

- Да се проведат здравни и рекламни кампании, които да подпомогнат местните медии.

Генералният секретар на МФЖ Антони Беланже казва: „Това проучване показва притеснителна тенденция във влошаването на свободата на медиите и в орязванията за журналистиката в момент, когато достъпът до информация и до качествена журналистика са решаващи. Журналистиката е обществено благо. Тя заслужава подкрепата на властите. Трябва да се сложи край на политическите обструкции и натиск”.

Антони Беланже и неговият заместник Джереми Диър са изпратили и специално поздравително писмо до всички организации членки на МФЖ, включителнто и до СБЖ, по повод Световния ден на свободата на пресата. В него се отбелязва:

„Скъпи колеги и приятели,

От името на МФЖ ви пожелаваме прекръсен Световен ден на свободата на пресата.

Нашият медиен сектор преминава през трудни времена. Всички вие бяхте забележително мобилизирани от началото на тази криза, но също и в общия контекст на този 3 май.

Въпреки всички трудности и ние, заедно с всичките ни колеги от Изпълнителния комитет и от персонала на МФЖ в Брюксел и в регионите, бяхме на първа линия, за да гарантираме, че МФЖ присъства в света с Глобалния глас на журналистите”.

В писмото отново се обръща внимание на инициативите на МФЖ по повод 3 май -  настоящото социологическо проучване, Глобалната платформа за качествена журналистика и на кампанията и представянето с интервюта на журналисти от цял свят, борещи се за свободата на пресата. На сайта на СБЖ са отразени и трите инициативи.

Подробности за представеното тук изследване на МФЖ:

- 42% от участвалите са жени, 58% са мъже.

- 57% са журналисти с договори, 43% са независими..

- 77-те държави, в които е направена анкетата, са следните: Ангола, Аржентина, Австралия, Белгия, Бутан, Босна и Херцеговина, Бразилия, Буркина Фасо, Вануату, Венецуела, Виетнам. Гана, Германия, Гърция, Гватемала, Гуаяна, Еквадор, Египет, Етиопия, Индия, Индонезия, Ирак, Ирландия, Израел, Италия, Испания, Камбоджа, Камерун, Канада, Кипър, Колумбия, Конго-Бразавил, Коста Рика, Кения, Латвия, Люксембург, Макао, Мали, Малта, Мавритания, Мексико, Мароко, Непал, Нидерландия, Нигерия, Норвегия, Обединеното кралство, Пакистан, Панама, Парагвай, Перу, Филипините, Португалия, САЩ, Салвадор, Северна Македония, Сенегал, Сърбия, Словения, Сомалия, Тайван, Того, Тунис, Турция, Финландия, Франция, Хонконг, Хърватия, Чад, Чили, Шри Ланка, Швеция, Швейцария, Уганда, Уругвай, Южна Африка, Япония,

Сподели в
 

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020/17:39

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020/11:11

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020/12:19

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020/18:24

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020/12:35

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки