Начало
 
 

Свободата на печата и Европа: вълци, лешояди, тролове… рицари и журналисти

05.05.2020 /20:18 | Автор : Кристоф Леклерк | Източник: Euractiv.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кристоф Леклерк, създателят на медийната мрежа Euractiv, която вече има разклонение и в България, поставя въпроса пред евроинституциите ребром: Къде е Коронавирусният план за медиите?

Медиите и Европейския съюз са изправени пред сходни опасности: тъмни сили, загуба на ресурси и бавно вземане на решения. Световният ден на свободата на печата беше на 3-и май, денят на Европа е на 9-и май, а ключовата среща на съвета на министрите, отговарящи за култура и медии е насрочена за 19-и май.

Кристоф Леклерк, създател на фондация EURACTIV и на медийната мрежа EURACTIV креативно илюстрира как заинтересованите страни биха могли да си сътрудничат в опит да избегнат медийна криза в ЕС.

Преперачваме неговия текст от Euractiv.bg.

Зимата вече дойде. Разрази се чума. Княжествата бяха хванати неподготвени. Търговците спряха да търгуват. Селяните намериха убежище в домовете си. Навсякъде плъзнаха слухове. Магьосниците предлагаха чудодейни отвари. Троловете всяваха паника и отправяха проклятия. Чуваха се дори слухове за разпадането на континента.

Всеки град има своите трубадури и вестоносци, разпространяващи фолклор и новини. Те зависят от това вратите на градовете да са отворени и носят просветление в размяна на храна. Междувременно някои гладни за власт господари използваха епидемията, за да заглушат свободомислещите.

Отдалеч две глутници вълци започнаха да обграждат селата по все по-изобретателни начини. Троловете обединиха силите си с тях. Овчите стада вече не им бяха достатъчни: зверовете искаха човешка плът и разкъсваха пратениците, преминаващи огражденията.

Смелите вестоносци се стремяха да върнат обратно свободата и да хвърлят светлина в мрака. Но лешоядите – стражи на тъмните господари – бяха накацали по дърветата, готови да се хвърлят след вълците.

Пролетта настъпи

Най-накрая заради опасността от хищниците, вестоносците се прегрупираха. Те получиха факли срещу зверовете и започнаха да възстановят връзките помежду си. В очакване на празника на Св. Шуман през май, когато слънцето затопля лъчите си преди Петдесетницата, вестоносците започнаха да се свързват с другарите си. Те се обърнаха към търговците с молба да платят за пътуването им и към селяните за храна за из път. Окуражени от мъдреците, белите рицари от всички земи ги защитаваха.

Европейските мъдри крале изпратиха пратеници да се срещнат с белите рицари в Бруосела. Те издадоха указ, с който утвърдиха изгонването на вълците, лешоядите и тролове извън пределите на земите им. Хазната на Европа не е пълна, но предвид глада и необходимостта поданиците да бъдат информирани, пратениците получиха тескерета и възнаграждения.

Междувременно учените лечители намериха лек за чумата. Оцелелите пратеници се радваха на доверието на поданиците и разпространиха добрите новини. Свещен граал няма: всеки бе информиран и чрез големи усилия, чумата бе овладяна. Свободата бе възстановена…

Пратениците бяха носители на нова социална и екологична съвест. В градовете културата процъфтя, добрите ценности бяха поставени на пиедестал, настава мир. Европа бе укрепена от общи ценности, предстоеше Ренесанс.

Обратно към политиките за медийния сектор

Група от 42 евродепутата излезе с писмо, защитаващо жизненоважната роля на печата и необходимостта оцеляването му да бъде подпомогнато. Журналистите от своя страна отправиха по-широки искания. Заинтересованите страни бяха окуражени от подадените сигнали, но някои предупреждават, че това ще си останат само намерения.

Тази седмица ще очертае важността на свободата на печата и на самата Европа. Комисията по култура на Европейския парламент се срещна в понеделник, 4 май с комисарите Бретон и Габриел. Европейската комисия може да представи предложенията си по-детайлно на срещата в сряда. На 19 май министрите на културата и медиите на страните членки може да приветстват и въведат Коронавирусния план за медиите на национално ниво.

Прочетете отново историята по-горе, замествайки песните на пътуващите музиканти с културата, вестоносците с журналисти, съветниците с парламентаристи, белите рицари с комисари и министри. Глутницата вълци са доминиращите платформи, а лешоядите – олигарсите.

Не искате да бъдете овца, но дали сте полезен поданик или търговец? Или може би сте бял рицар или дама?

Ключови стъпки за излизане от кризата

Основните роли принадлежат на политици и заинтересовани лица на местно и национално ниво, но нека разгледаме и тези на равнище ЕС:

- Еврокомисарят Тиери Бретон е в позиция за изготвяне на индустриална стратегия за медиите, започвайки от спешно финансиране. Тази година той би могъл да представи и Плана за медиите, както бе обещано.
- Еврокомисарят Мария Габриел познава медийното портфолио и има два ключови инструмента за финансиране: умения и иновации. Тя би могла да помогне за създаването на програма “Новини” в рамките на “Творческа Европа”.
- Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргретe Вестeгер отговаря за дигиталната сфера и по-системно от всякога настоява за регулиране на платформите. За да въведе баланс в екосистемата, тя би могла да не забавя въвеждането на политики и да използва правомощията си, свързани с конкуренцията.
- Вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова отговаря за основните права –  причината за съществуването на медиите. Председател е на Групата на комисарите на медийния проект, включваща и гореизброените трима. От създаването си преди шест месеца групата се е срещала само веднъж.

Що се отнася до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, тя обяви, че демокрацията е един от шестте приоритета в мандата ѝ. Тя все още може да отговори на въпросите, поставени преди шест седмици от 28 евродепутата и други заинтересовани страни, сред които:

Кой е отговорен? Къде е Коронавирусният план за медиите?

 

Сподели в
 

Известният журналист и дипломат Енчо Господинов коментира по своя неповторим начин парадоксалната действителност в нашата медийна и обществена среда.

12.05.2020/10:57

Кристоф Леклерк, създателят на медийната мрежа Euractiv, която вече има разклонение и в България, поставя въпроса пред евроинституциите ребром: Къде е Коронавирусният план за медиите?

05.05.2020/20:18

Никой не се сети, че това е взривяване на милиони от нашия джоб. Народни пари, както обичат да казват. ИПК „Родина“ бил вторият паметник от соца, след мавзолея, който събарят с взрив, коментираха тук и там из Фейсбук. Не. Не е соц паметник. Това е паметник на българския преход.

28.04.2020/21:08

Известният журналист и дипломат Енчо Господинов коментира с болка трагичната гибел на колегата Милен Цветков и прави покъртителна дисекция на "малкия ни свят от Слънчев бряг до Дупница" в своя публикация в kvadrat5.bg

21.04.2020/18:48

Известната журналистка и издателка коментира във Фейсбук причините за „пуйченето” на властимащите и стремежа им да неглижират представителите на медиите по време на многоройните напоследък пресконференции.

10.04.2020/18:40

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки