Начало
 
 

Свободата на печата и Европа: вълци, лешояди, тролове… рицари и журналисти

05.05.2020 /20:18 | Автор : Кристоф Леклерк | Източник: Euractiv.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кристоф Леклерк, създателят на медийната мрежа Euractiv, която вече има разклонение и в България, поставя въпроса пред евроинституциите ребром: Къде е Коронавирусният план за медиите?

Медиите и Европейския съюз са изправени пред сходни опасности: тъмни сили, загуба на ресурси и бавно вземане на решения. Световният ден на свободата на печата беше на 3-и май, денят на Европа е на 9-и май, а ключовата среща на съвета на министрите, отговарящи за култура и медии е насрочена за 19-и май.

Кристоф Леклерк, създател на фондация EURACTIV и на медийната мрежа EURACTIV креативно илюстрира как заинтересованите страни биха могли да си сътрудничат в опит да избегнат медийна криза в ЕС.

Преперачваме неговия текст от Euractiv.bg.

Зимата вече дойде. Разрази се чума. Княжествата бяха хванати неподготвени. Търговците спряха да търгуват. Селяните намериха убежище в домовете си. Навсякъде плъзнаха слухове. Магьосниците предлагаха чудодейни отвари. Троловете всяваха паника и отправяха проклятия. Чуваха се дори слухове за разпадането на континента.

Всеки град има своите трубадури и вестоносци, разпространяващи фолклор и новини. Те зависят от това вратите на градовете да са отворени и носят просветление в размяна на храна. Междувременно някои гладни за власт господари използваха епидемията, за да заглушат свободомислещите.

Отдалеч две глутници вълци започнаха да обграждат селата по все по-изобретателни начини. Троловете обединиха силите си с тях. Овчите стада вече не им бяха достатъчни: зверовете искаха човешка плът и разкъсваха пратениците, преминаващи огражденията.

Смелите вестоносци се стремяха да върнат обратно свободата и да хвърлят светлина в мрака. Но лешоядите – стражи на тъмните господари – бяха накацали по дърветата, готови да се хвърлят след вълците.

Пролетта настъпи

Най-накрая заради опасността от хищниците, вестоносците се прегрупираха. Те получиха факли срещу зверовете и започнаха да възстановят връзките помежду си. В очакване на празника на Св. Шуман през май, когато слънцето затопля лъчите си преди Петдесетницата, вестоносците започнаха да се свързват с другарите си. Те се обърнаха към търговците с молба да платят за пътуването им и към селяните за храна за из път. Окуражени от мъдреците, белите рицари от всички земи ги защитаваха.

Европейските мъдри крале изпратиха пратеници да се срещнат с белите рицари в Бруосела. Те издадоха указ, с който утвърдиха изгонването на вълците, лешоядите и тролове извън пределите на земите им. Хазната на Европа не е пълна, но предвид глада и необходимостта поданиците да бъдат информирани, пратениците получиха тескерета и възнаграждения.

Междувременно учените лечители намериха лек за чумата. Оцелелите пратеници се радваха на доверието на поданиците и разпространиха добрите новини. Свещен граал няма: всеки бе информиран и чрез големи усилия, чумата бе овладяна. Свободата бе възстановена…

Пратениците бяха носители на нова социална и екологична съвест. В градовете културата процъфтя, добрите ценности бяха поставени на пиедестал, настава мир. Европа бе укрепена от общи ценности, предстоеше Ренесанс.

Обратно към политиките за медийния сектор

Група от 42 евродепутата излезе с писмо, защитаващо жизненоважната роля на печата и необходимостта оцеляването му да бъде подпомогнато. Журналистите от своя страна отправиха по-широки искания. Заинтересованите страни бяха окуражени от подадените сигнали, но някои предупреждават, че това ще си останат само намерения.

Тази седмица ще очертае важността на свободата на печата и на самата Европа. Комисията по култура на Европейския парламент се срещна в понеделник, 4 май с комисарите Бретон и Габриел. Европейската комисия може да представи предложенията си по-детайлно на срещата в сряда. На 19 май министрите на културата и медиите на страните членки може да приветстват и въведат Коронавирусния план за медиите на национално ниво.

Прочетете отново историята по-горе, замествайки песните на пътуващите музиканти с културата, вестоносците с журналисти, съветниците с парламентаристи, белите рицари с комисари и министри. Глутницата вълци са доминиращите платформи, а лешоядите – олигарсите.

Не искате да бъдете овца, но дали сте полезен поданик или търговец? Или може би сте бял рицар или дама?

Ключови стъпки за излизане от кризата

Основните роли принадлежат на политици и заинтересовани лица на местно и национално ниво, но нека разгледаме и тези на равнище ЕС:

- Еврокомисарят Тиери Бретон е в позиция за изготвяне на индустриална стратегия за медиите, започвайки от спешно финансиране. Тази година той би могъл да представи и Плана за медиите, както бе обещано.
- Еврокомисарят Мария Габриел познава медийното портфолио и има два ключови инструмента за финансиране: умения и иновации. Тя би могла да помогне за създаването на програма “Новини” в рамките на “Творческа Европа”.
- Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргретe Вестeгер отговаря за дигиталната сфера и по-системно от всякога настоява за регулиране на платформите. За да въведе баланс в екосистемата, тя би могла да не забавя въвеждането на политики и да използва правомощията си, свързани с конкуренцията.
- Вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова отговаря за основните права –  причината за съществуването на медиите. Председател е на Групата на комисарите на медийния проект, включваща и гореизброените трима. От създаването си преди шест месеца групата се е срещала само веднъж.

Що се отнася до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, тя обяви, че демокрацията е един от шестте приоритета в мандата ѝ. Тя все още може да отговори на въпросите, поставени преди шест седмици от 28 евродепутата и други заинтересовани страни, сред които:

Кой е отговорен? Къде е Коронавирусният план за медиите?

 

Сподели в
 

Никоя власт, както и да се самовеличае, не понася, не търпи Свободното Слово на Свободния Човек. Истината е драматична. За журналистиката. За журналистите, където и да са. Във времето и в пространството.

15.01.2022/20:06

Решението на английския Върховен съд, което проправя пътя за екстрадицията на разобличителя от "Уикилийкс", ще затрудни още повече журналистите да търсят отговорност от мощни държави като САЩ, пише известният анализатор Джонатан Кук в изданието "Middle East Eye".

12.12.2021/09:11

"Борисов разбра, че трябва да овладее медиите и го постигна с помощта на Пеевски, който купи една част официално, една част неофициално. Някой ще повярва ли, че Блъсков с лични пари е купил вестник "Труд"?" , коментира журналистът Иван Бакалов, интервюиран от Лили Маринкова.

08.12.2021/12:16

По повод Деня на народните будители и Деня на българската журналистика публикуваме статията на Христо Ботев "Наместо програма", излязла в брой 1 на в. "Дума на българските емигранти" на 10 юни 1871 г. Вече 150 години огнените му думи звучат все актуално...

01.11.2021/08:58

Известният журналист Иван Бакалов разказа във Фейсбук за изумила го реакция на наши студенти отпреди години към предложение да изпробват методите на работилия "под прикритие" германски журналист разобличител Гюнтер Валраф.

03.10.2021/20:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Роден на 31.12.1931 г., но записан в кръщелното на 01.01.1932 г., "за да мине в следващия набор за казармата", както обяснява самият Димитри Иванов - още с това начало в живота си той излиза от всякакви стандарти, за да стигне до днес такива професионални и човешки висини, каквито средният съвременен кръгозор изобщо няма капацитет да фокусира.

11.01.2022 /20:20 | Източник: СБЖ/dimitriivanov.com

През 2022-ра ще се навършат 30 години, откакто загубихме изтъкнатия фотограф Тодор Славчев, запечатал в образи и голяма част от историята на СБЖ. Нека си спомним отново за него и да отдадем дължимото на забележителния му принос във фотографията.

31.12.2021 /19:07 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Университетска изследователка от Хонконг предлага обширен анализ на приноса за възраждането на журналистиката на фактите от страна на филипинската журналистка и издателка Мария Реса, която тази година бе отличена с Нобелова награда за мир заедно с руския си колега Дмитрий Муратов.

16.12.2021 /16:13 | Автор: Проф. Юен-ин Чан | Източник: gijn.org

Известният френски журналист, писател и интелектуалец с националистически дискурс Ерик Земур обяви официално, че влиза в надпреварата за президент на Франция на изборите догодина и ще се опита да „изсели“ Макрон от Елисейския дворец. Новината обиколи всички световни информационни агенции, след като Земур с летящ старт обяви кандидатурата си.

05.12.2021 /09:39 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В новия том VII на „Известия на бургаския музей“ е публикувано изследването на журналистката Диана Славчева „Бургаската преса в годините от Освобождението до 1944 г.“

18.01.2022 /13:10 | Източник: СБЖ

Медийната мрежа в област Силистра в миналото е представлявала богата палитра. Понастоящем - скромна, но от сърце

01.10.2021 /19:06 | Автор: Йордан Георгиев, Марин Минев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Второ знаково отстраняване от в. „Дума” на емблематична журналистка в рамките на два дни буди сериозна тревога за нови нива в посегателството над свободата на словото и правата на журналистите в България. Редно е и правителството да се произнесе, защото тревожните действия идват от сила, представена в него.

14.01.2022 /16:16

Апелираме към колегията да се присъедини към петицията в защита на Велиана Христова и към други солидарни действия, с които заедно да отстоим свободата на словото и журналистическите права.

13.01.2022 /15:57

Компетентните органи трябва да реагират незабавно на информацията за заплаха срещу главния редактор на BIRD Атанас Чобанов. В световен мащаб острата реакция срещу посегателства над журналисти също е мерило за демокрацията – от погромите срещу медии в Казахстан до разправата с разобличителя от „Уикилийкс” Джулиан Асандж

10.01.2022 /08:57

 Мнения

„Чистката” във в. „Дума” е опасен симптом и за правата на журналистите, и за обществената търпимост към посегателства срещу критични гласове.

19.01.2022 /12:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Такава ни е съдбата – да бъдем глашатаи на истината. Няма да сме журналисти, ако търсим нещо друго в професията и в живота. А те ни поставят пред изпитания...

26.12.2021 /16:00 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки