Начало
 
 

Свободата на печата и Европа: вълци, лешояди, тролове… рицари и журналисти

05.05.2020 /20:18 | Автор : Кристоф Леклерк | Източник: Euractiv.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кристоф Леклерк, създателят на медийната мрежа Euractiv, която вече има разклонение и в България, поставя въпроса пред евроинституциите ребром: Къде е Коронавирусният план за медиите?

Медиите и Европейския съюз са изправени пред сходни опасности: тъмни сили, загуба на ресурси и бавно вземане на решения. Световният ден на свободата на печата беше на 3-и май, денят на Европа е на 9-и май, а ключовата среща на съвета на министрите, отговарящи за култура и медии е насрочена за 19-и май.

Кристоф Леклерк, създател на фондация EURACTIV и на медийната мрежа EURACTIV креативно илюстрира как заинтересованите страни биха могли да си сътрудничат в опит да избегнат медийна криза в ЕС.

Преперачваме неговия текст от Euractiv.bg.

Зимата вече дойде. Разрази се чума. Княжествата бяха хванати неподготвени. Търговците спряха да търгуват. Селяните намериха убежище в домовете си. Навсякъде плъзнаха слухове. Магьосниците предлагаха чудодейни отвари. Троловете всяваха паника и отправяха проклятия. Чуваха се дори слухове за разпадането на континента.

Всеки град има своите трубадури и вестоносци, разпространяващи фолклор и новини. Те зависят от това вратите на градовете да са отворени и носят просветление в размяна на храна. Междувременно някои гладни за власт господари използваха епидемията, за да заглушат свободомислещите.

Отдалеч две глутници вълци започнаха да обграждат селата по все по-изобретателни начини. Троловете обединиха силите си с тях. Овчите стада вече не им бяха достатъчни: зверовете искаха човешка плът и разкъсваха пратениците, преминаващи огражденията.

Смелите вестоносци се стремяха да върнат обратно свободата и да хвърлят светлина в мрака. Но лешоядите – стражи на тъмните господари – бяха накацали по дърветата, готови да се хвърлят след вълците.

Пролетта настъпи

Най-накрая заради опасността от хищниците, вестоносците се прегрупираха. Те получиха факли срещу зверовете и започнаха да възстановят връзките помежду си. В очакване на празника на Св. Шуман през май, когато слънцето затопля лъчите си преди Петдесетницата, вестоносците започнаха да се свързват с другарите си. Те се обърнаха към търговците с молба да платят за пътуването им и към селяните за храна за из път. Окуражени от мъдреците, белите рицари от всички земи ги защитаваха.

Европейските мъдри крале изпратиха пратеници да се срещнат с белите рицари в Бруосела. Те издадоха указ, с който утвърдиха изгонването на вълците, лешоядите и тролове извън пределите на земите им. Хазната на Европа не е пълна, но предвид глада и необходимостта поданиците да бъдат информирани, пратениците получиха тескерета и възнаграждения.

Междувременно учените лечители намериха лек за чумата. Оцелелите пратеници се радваха на доверието на поданиците и разпространиха добрите новини. Свещен граал няма: всеки бе информиран и чрез големи усилия, чумата бе овладяна. Свободата бе възстановена…

Пратениците бяха носители на нова социална и екологична съвест. В градовете културата процъфтя, добрите ценности бяха поставени на пиедестал, настава мир. Европа бе укрепена от общи ценности, предстоеше Ренесанс.

Обратно към политиките за медийния сектор

Група от 42 евродепутата излезе с писмо, защитаващо жизненоважната роля на печата и необходимостта оцеляването му да бъде подпомогнато. Журналистите от своя страна отправиха по-широки искания. Заинтересованите страни бяха окуражени от подадените сигнали, но някои предупреждават, че това ще си останат само намерения.

Тази седмица ще очертае важността на свободата на печата и на самата Европа. Комисията по култура на Европейския парламент се срещна в понеделник, 4 май с комисарите Бретон и Габриел. Европейската комисия може да представи предложенията си по-детайлно на срещата в сряда. На 19 май министрите на културата и медиите на страните членки може да приветстват и въведат Коронавирусния план за медиите на национално ниво.

Прочетете отново историята по-горе, замествайки песните на пътуващите музиканти с културата, вестоносците с журналисти, съветниците с парламентаристи, белите рицари с комисари и министри. Глутницата вълци са доминиращите платформи, а лешоядите – олигарсите.

Не искате да бъдете овца, но дали сте полезен поданик или търговец? Или може би сте бял рицар или дама?

Ключови стъпки за излизане от кризата

Основните роли принадлежат на политици и заинтересовани лица на местно и национално ниво, но нека разгледаме и тези на равнище ЕС:

- Еврокомисарят Тиери Бретон е в позиция за изготвяне на индустриална стратегия за медиите, започвайки от спешно финансиране. Тази година той би могъл да представи и Плана за медиите, както бе обещано.
- Еврокомисарят Мария Габриел познава медийното портфолио и има два ключови инструмента за финансиране: умения и иновации. Тя би могла да помогне за създаването на програма “Новини” в рамките на “Творческа Европа”.
- Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргретe Вестeгер отговаря за дигиталната сфера и по-системно от всякога настоява за регулиране на платформите. За да въведе баланс в екосистемата, тя би могла да не забавя въвеждането на политики и да използва правомощията си, свързани с конкуренцията.
- Вицепрезидентът на Европейската комисия Вера Йоурова отговаря за основните права –  причината за съществуването на медиите. Председател е на Групата на комисарите на медийния проект, включваща и гореизброените трима. От създаването си преди шест месеца групата се е срещала само веднъж.

Що се отнася до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, тя обяви, че демокрацията е един от шестте приоритета в мандата ѝ. Тя все още може да отговори на въпросите, поставени преди шест седмици от 28 евродепутата и други заинтересовани страни, сред които:

Кой е отговорен? Къде е Коронавирусният план за медиите?

 

Сподели в
 

Авторката Дея Йорданова анализира в своя публикация в сайта "Гласове" ролята на медиите в изграждането на "неподражаемата кариера на Бойко Борисов".

20.07.2020/20:59

Тони Николов коментира в Портал Култура публикуваната във в. "Труд" статия на Вежди Рашидов „За чистотата на духа и търговията с медийни услуги”.

07.07.2020/20:50

Предлагаме фейлетона на колегата Румен Белчев от "Стършел", който казва много за еволюцията на някои медийни герои в схващанията им дали се полага на журналистите затвор.

29.06.2020/15:25

Проектът на известния майстор на фотообектива предлага архивни кадри във фейсбук страницата „О, спомняте ли си, госпожо”, за да попречи на политици и партии постоянно да си препират миналото и да влизат „преродени” в нови роли.

18.06.2020/20:34

Известният журналист Иван Бакалов коментира на сайта на "Свободна Европа" казуса с "Божков тв", както нарече премиерът Бойко Борисов най-голямата частна телевизия в България, вкарвайки я в конфликта си с избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков.

13.06.2020/19:55

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 8 гости

Бързи връзки