Густав Зигфрид Айнс води антинацистко радио от 1941 г.

12.05.2020 /13:55 | Автор : Мартин Дамянов | Източник: chr.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистът Петер Секелман с псевдоним Густав Зигфрид Айнс

„Hier ist Gustav Siegfried Eins. Es spricht der Chef“. Часът е малко преди 5:00 вечерта на 23 май 1941 г. и радиокариерата на Началника вече започва.

Това, което той казва през следващите около 6 минути, е нещо, което нацистките войски никога не са чували, пропомня авторът в chr.bg

С вулгарен език, откровено порнографски описания и екстремистка риторика този нов глас в радиото описва случай след случай на некомпетентността и корупцията, заразили нацистката кауза.

Критиката към нацистки служители рядко се изказва публично. Обикновено строго контролираните немски радиостанции излъчват само предварително одобрени новини, немска народна и класическа музика.

Разбиват му кода  

Но ето че тук, по честоти, наблюдавани от правителството самопровъзгласил се за всеотдаен нацист и стар гвардейски пруски военен ветеран прави не особено ласкателни неща за нацистките водачи. Нощ след нощ, с начало към 16:48 и с повторения на всеки час Началникът излъчва своите съобщения.

В края на всяко предаване Началникът изчита дълга поредица цифри – очевидно някакво кодирано съобщение – адресирана до „Густав Зигфрид Ахтцен“, който е означен като GS 18, докато самият Началник е Густав Зигфрид Айнс, GS 1.

Дешифраторите на нацистите все пак успяват да разбият кода и разбират, той обикновено означава места като кино "Одеон", трамвайната спирка на ул. "Ривър", източния пазар за храна и други не особено конкретни места, вероятно за тайни срещи – макар че нито едно не е декодирано с достатъчна точност, за да определи къде конкретно да отиде Гестапо и да разследва.

Ясно е обаче, че група недоволни нацисти екстремисти, вероятно германски военни, сега е в заговор срещу държавата.

Но нищо от това не е наистина   

Нито историята на Началника, нито неговото име, циничните монолози, кодираните съобщения, нищо. Докато разгневените нацисти се заклеват да блокират предаванията му – които в крайна сметка ще бъдат общо 700 – и да го намерят, те всъщност търсят призрак. 

В действителност Началникът е 39-годишен германски изгнаник на име Петер Секелман. Журналист и писател на детективски разкази преди войната, роденият в Берлин Секелман бяга от нацистка Германия в Англия през 1938 г. Началникът е само една част от цяла схема на контраразузнаването, въведена от британското правителство.

Докато Гестапо тършува из Германия с надеждата да залови Началника, за когото предполагат, че работи от мобилна станция, Секелман е в звукозаписно студио в Англия. Той излъчва от строго секретно помещение в тухлена къща в Аспли Гайс. Документите за пропагандната кампания остават класифицирани 50 години след войната. 

През август 1941 г. министър-председателят Уинстън Чърчил обединява различни операции на черна пропаганда под ръководството на 37-годишния английски журналист на BBC Денис Сефтън Делмер, който познава Хитлер лично (фюрерът дори го нарича „любимият му чуждестранен журналист“) и германския народ интимно – и яростно се противопоставя на нацизма. 

Учи се от най-добрите    

Известен на приятелите си като „Том“, пухкавият, приветлив Делмер обичаше да се шегува. Чърчил му дава задачата да разгърне това, което Делмер нарича „психологическо джудо“ насочвайки собствената сила на противника срещу самия него.

Kато репортер в Германия за лондонски вестник, той се срещна с редица служители на нацистката партия, включително Ернст Рьом, съосновател на нацистката партия и началник на прословутите враждебните кафяви ризи. Той лесно може да базира Началника именно там.

Той се учи от най-добрите – след като става свидетел на успеха на Хитлер в нацистката пропаганда и фалшиви новини за евреите, които използва, за да получи подкрепа, той „решава да използва радиопорнография, за да привлече вниманието на слушателите“.

И продължава: „Посветих много часове в проучване на пациентите на откриването на все нови форми на сексуална поквара, които да приписваме на нашите жертви в машината на Хитлер. Рецептата беше успешна мигновено“. 

Излъчва 700 епизода  

Делмър продължава с черна пропагандна кампания през войната, ползвайки запазената си марка от факти и лъжи, в ефира и печата като мести предавателите си към нова аудитория с напредването на съюзническите сили.

След войната се завръща в журналистиката, като дори прави репортажи отново от Германия. Написва няколко книги, включително 2 с мемоари. Едината, „Black Boomerang“, се фокусира върху пропагандните операции. Той също изнася лекции за психологическа война, като дори съветва американското разузнаване по темата.

Що се отнася до Началника, радиокариерата му завърши рязко. Може би се опасява, че германските слушатели стават все по-безразлични към еротичната програма, която се излъчва. Делмър решава, че в един реалистичен финал той трябва да пожертва живота на Началника за антинацистката кауза.

За последния си епизод No700 на 11 ноември 1943 г. той организира нападение над Гестапо. „Най-накрая те хванах, свиня!“ – изкрещява глас, последван от градушка от куршуми от картечници, които „убиват“ Началника. 


 

Сподели в
 

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн запази хладнокръвие по време на земетресението в района на столицата Уелингтън, докато даваше интервю на живо за телевизията, предаде Ройтерс.

26.05.2020/14:01

Във връзка с необходимостта от освобождаване на радиочестотен спектър в обхват 700 MHz се налага промяна на част от използваните в България телевизионни канали за разпространение на цифрова ефирна телевизия.

25.05.2020/13:55

Кой има нужда от Индекса за свобода на словото на „Репортери без граници“, доколко е важен за медиите и правителствата в различни държави по света и как влияе на обществените нагласи към тях – поглед отвън и отвътре.

24.05.2020/15:21

Инициативата „Журналисти в училище“, проведена тази година изцяло в онлайн формат поради обявените епидемични мерки и социална изолация, приключи успешно през изминалата седмица.

24.05.2020/14:21

В ситуация на пандемия фалшивите новини са форма на мародерство, заяви медийният експерт доц. Георги Лозанов в предаването „Бизнес старт“ с водеща Живка Попатанасова.

23.05.2020/15:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки