Начало
 
 

Нели Тодорова обучава „Журналисти в училище“ в Габрово

14.05.2020 /16:52 | Източник: btvnovinite.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Нели Тодорова позира с приза "Репортер на годината" (2019)

"Репортерът на годината" на bTV Новините за 2019-а Нели Тодорова отговори на въпросите на близо 40 ученици от Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“ в Габрово за журналистиката, медийната грамотност и свободата на словото.

Срещата им се състоя онлайн и е част от традиционната инициатива за медийна грамотност „Журналисти в училище“ към Фонд „Валя Крушкина“, която тази година е с нов формат – #ЖурналистиВкъщи, съобщава btvnovinite.bg:  

След 20-годишен професионален опит в сферата на медиите, редица награди и безброй репортажи предимно от сферата на финансите и икономиката Нели Тодорова сподели, че най-важното за един журналист е да изисква и да пита, но и да пази достойнството и себеуважението си.

Тя даде пример с наскоро нашумелия казус с премиера, който нарече журналистите мисирки, и определи това назоваване като недопустимо.

Инициативата се провежда за 7-и път    

В отговор на въпрос за качествата ѝ като практикуващ професията тя уточни, че силната ѝ страна е, че няма притеснения да настоява да получи дадена информация и че е достатъчно пробивна, за да си вземе това, което иска. Нели потвърди пред учениците, че всеки практикуващ професията журналист доброволно се съгласява личният му живот да бъде силно ограничен:  

„Никога не можеш да бъдеш сигурен, че ще успееш да отидеш на предварително уговорена среща“ заради динамиката на информационния поток и промените, които настъпват в обществения живот всеки ден и всеки час.

Накрая учениците чуха и историята, в която за пръв и последен път Нели Тодорова се е чувствала неподготвена – готвила се е дълго за интервю с актьора Антонио Бандерас, но впоследствие е била силно изненадана, че трябва се справи с предизвикателството да зададе въпроси на Морган Фрийман.

Досега в срещите от инициативата #ЖурналистиВкъщи се включиха журналистите Марин Николов и Мария Савкова, Глория Николова, Росен Цветков и Мария Ванкова.

Инициативата „Журналисти в училище“ се провежда за 7-и пореден път. Тя има за цел да повиши медийната грамотност на младите хора, да стимулира сформирането на гражданска позиция и да допринесе за кариерния им избор.

Свързани:   Мария Ванкова разговаря с „Журналисти в училище“ от Варна

Здравната репортерка на bTV Новините Мария Ванкова разговаря с учениците от Професионална гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров“ във Варна за предизвикателствата пред журналистите по време на пандемията.
Дата: 13.05.2020


 

Сподели в
 

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

Ще остане ли Българската национална телевизия без ефирно излъчване след 1 юни? Това е въпросът, който развълнува мнозина напоследък.

22.05.2020/15:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки