Начало
 
 

Адвокат Кашъмов: Спорно е спирането на достъпа на журналисти до дела

16.05.2020 /15:35 | Автор : Диана Йонкова | Източник: Фрог Нюз Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Адвокат Александър Кашъмов

Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да ограничи достъпа до съдебните зали за журналисти и граждани може да бъде оспорено по надлежния ред пред съдилищата от административното правосъдие.

Това решение е административен акт, който освен това не е съгласуван със засегнатите страни и нарушава правото, както на достъпа до информация, така и на справедлив съдебен процес.

Това коментира пред Фрог Нюз адвокат Александър Кашъмов от „Програма достъп до информация“ по повод приетите нови правила от ВСС за работа на съдилищата в страната. 

Припомняме, че дори по време на дебата във ВСС членът на съвета Боян Новански обясни, че журналистите обикаляли палатите и се чудят с кого да се заядат и заради това и достъпът им трябва да бъде забранен.

Ето какво каза още специалистът по публичност на обществената информация пред екипа ни: 

Какъв е вашият коментар за решението на ВСС да бъде спрян достъпът на журналисти и граждани до съдебните зали? Има дела, към които имат традиционен медиен и обществен интерес – Делата „Иванчева“, „КТБ“, гледането на мерки при шумни и показни арести също.  

Трябва да се отбележи, че тези правила за мен имат нормативен характер, но дори и да се спори по въпроса от страна на колегите юристи, те най-малкото имат характера на общ административен акт. Това означаваше, че на първо място те трябваше да бъдат обсъдени със заинтересованите страни, което в случая означава с адвокати и техните сдружения, със журналисти и сдруженията им и с медии.

В закона за административните актове и респективно в административно-процесуалния кодекс е предвидено, когато се приемат такива правила, това да се съгласува. Все пак се води, че сме демократично общество и правова държава.

Ако това беше направено, смятам, че щеше да се намери по-удачен, гъвкав и пропорционален начин, хем от една страна да бъде запазено здравето на хората, а от друга да бъде запазено и правото на информация.

Неща, които будят учудване, са например защо тотално се ограничава този достъп, вместо да речем да се търсят заместващи варианти, като да бъде правен запис на подобни заседания, имам предвид видео запис. Дори и да не се допускат повече камери, това може да се извършва от пиар на съда или друг служител.

Това се прави например в Народното събрание, има в общински съвети такива практики. Да не говорим, че човек, като отвори страниците на съдилищата в САЩ, в повечето от тях има възможности да се записват на видео заседанията. Това за мен би дало една по-голяма гаранция за правото на информация.

Имаше предложение в края на заседанията да се изпращат пресинформации. Това не е ли невъзможно, от гледна точка на това, че в едно съдилище, по едно и също време, заседават няколко състава и се гледат няколко дела. Едва ли хората от пиар екипите им могат физически да присъстват на всички през цялото време, за да предоставят подробна информация. Това не ограничава ли още веднъж възможността чрез медиите или лично гражданите да си съставят собствено мнение за хода на един процес? 

Няма съмнение, че тази информация не може да бъде осъществена чрез преразказ на нещата, които се случват. Още повече, в повечето случаи, пиарите, там където ги има, защото има съдилища, които нямат такъв човек, може да нямат необходимата подготовка, за да разберат сложността на всяко дело.

Дори и да се преразкаже нещо в резюме, то не може да стане, без да има съгласуване със съдия докладчик, защото ще се получи нещо като развален телефон. Подобни форми на информиране са някакви много стари, да не кажа средновековни, представи.

Ролята на пиарите е всъщност те да моделират и подпомагат публичността, но те не могат да я осъществяват. Вие споменахте „екипи“ – мисля, че нито един съд в страната няма такъв екип, доколкото ми е известно, имат по един човек.

Не съм гледал в последните дни, но като погледне човек сайтовете на различни съдилища, на места излизат новини отпреди няколко месеца, от миналата година… Не съм сигурен, че изведнъж може да се премине към друг начин на работа. 

Да ви върна към тези знакови дела, които споменах в началото. Какви са вашите наблюдения, има ли достатъчно публичност на информацията за тях?  

Смятам, че електронното правосъдие тепърва трябва да се въвежда у нас. Така, както се случи с електронното образование. Електронното правосъдие е предизвикателство в тази ситуация. Както казах, в САЩ не им се налага да предприемат специални мерки заради пандемията, защото там вече всичко е публично и е дигитализирано и като видеоматериали в инетрнет.

Свързани:   В София не допускат журналисти в съдебните зали

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) обяви, че съдебните дела ще продължат без присъствието на журналисти и публика, въпреки че на 13 май извънредното положение приключи, а по конституцията делата се гледат публично.
Дата: 14.05.2020


 

Сподели в
 

И тази седмица продължава "мръсната игра" в най-мрачната комедия за малкия екран, разкостваща тъмните страни на телевизията.

27.05.2020/18:51

Двете Големи награди от 8-ото издание на Националния ученически журналистически конкурс "Григор Попов" бяха изпратени на победителите в конкурса.

26.05.2020/15:25

Миглена Ангелова отпразнува 55-ия си рожден ден на 20 май в курорта Свети Влас щастлива, влюбена и вдъхновена да разгърне пълния си потенциал в новото си начинание.

25.05.2020/15:25

Всяка събота от 10 часа улиците на градове и села в България опустяваха. Защото започваше “Бързи, смели, сръчни”. Уникалното предаване за деца, което бе на екран цели 22 години.

24.05.2020/17:13

„Има въздействащи новини, има вдъхновяващи новини. Тези, които показват добрите примери, могат да променят“, каза пред БНР Десислава Василева.

23.05.2020/18:01

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 25 гости

Бързи връзки