Начало
 
 

Журналистическо предизвикателство отправя студентската Фейсбук страница „НИЕ”

16.05.2020 /19:47 | Автор : Ангелина Грозева | Източник: НИЕ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Студентите в четвърти курс телевизионна журналистика от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски” се подготвят да възстановят предаванията на студентската телевизия „Алма Матер” и показват какво могат на Фейсбук страницата „НИЕ”. Те искат да се чуят темите, които вълнуват младите, и да звучи истината

Като студенти в специалност „Журналистика”, „НИЕ“ осъзнаваме основната мисия на журналиста - да информира обществото и да му казва истината, колкото и относително понятие да е тя. Но все по-често забелязваме липсата на темите, които вълнуват младите. А това според нас се дължи и на липсата на млади кадри в медиите. И за да запълним липсата от теми за млади, ние изпълняваме нашата кауза към обществото като създаваме съдържание във Фейсбук страницата „НИЕ“.

Често различният почерк на младите, които носят новото със себе си, се променя от политиката на медиите, и свежият млад поглед изчезва. В България и в европейските медии като цяло липсва персонализираната журналистика. Това е грешка, която трябва да бъде поправена, защото хората се доверяват на човека, който им предава информацията, на неговата компетентност, на неговите знания в конкретния ресор, за който работи.

Необходимо е медиите да осъзнават потребността на младежката аудитория от информация и да я поднасят по правилния начин. Правилното също е относително, но под правилен имаме предвид начина, който ще заинтересува и заинтригува младежката аудитория. Ако сега не се отразяват теми за младите, утре тези млади няма да бъдат активни потребители на традиционните медии.

Тук се появява и една много важна тема - медийната грамотност, която според нас трябва да бъде въведена още в училищното образование. Защото това ще помогне за борбата с фалшивите новини, защото това ще изгради у младите интерес към медиите, защото това ще сформира критично мислене у тях и ще ги накара да се чувстват част от журналистиката, която работи в техен интерес, в интерес на обществото.

В условията на пандемия в нашата страница „НИЕ“ представяме коментари, позиции и разкази на младите хора по темата COVID-19. Представяме теми за култура и изкуство, които са най-силната ни духовна храна и са най-голямата ни надежда в подобни ситуации.

За да се преборим по-лесно с кризата и да забравим за страха, ни е необходима голяма доза изкуство. Не ни се иска „изкуството да е първият лукс, от който обществото се отказва“, както казва британската писателка Вирджиния Улф преди век. Не ни се иска редакциите на медиите да са предубедени за темите, които вълнуват младит,е и да си създават собствена представа за журналистиката на младите, без да са чули техния глас и да са се допитали до тях.

„НИЕ“ се борим за журналистиката на младите, защото журналистиката е нашата мисия, микрофонът е нашето оръжие срещу несправедливостта и липсата на истината, нашата кауза е в помощ на обществото и потребността му от информация. „НИЕ“ искаме медиите да бъдат уважавани, журналистът да получава необходимото уважение към своята работа и към личността си, поради факта, че е посветил живота си, за да информира обществото и чрез своите въпроси, теми, материали, да помага на това общество да живее в по-добрия свят.

Това не е утопия, това е възможна мисия и кауза, която всеки един журналист трябва да осъзнава всяка сутрин, когато се събужда и вечер, когато заспива. Защото нашата отговорност е към обществото. И да, за да бъдеш журналист, не ти е необходима най-добрата камера, понякога дори и микрофон, необходимо е да носиш в себе си именно тази отговорност към обществото, която винаги да бъде вътрешният глас, който да ти напомня каква е мисията на журналиста.

Мобилната журналистика може да достига бързо, лесно и удобно до Вас, дори в тези условия! Доверете ни се, „НИЕ“ сме младия глас на българската журналистика! Чуйте гласа ни, защото „НИЕ“ чуваме Вашия!

 

Това сме „НИЕ“!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/

Стараем се да сме информативни!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/1498300827008268/?v=1498300827008268

Да сме критични!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/867109270452113/

Да сме различни!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/236894530977316/

Да сме диалогични!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/1445081372340455/

Да докосваме със съдържанието, което създаваме!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/232225974507001/

Да споделяме важното!

https://www.facebook.com/wetogethermedia/videos/1550086765158701/

 

Сподели в
 

В СБЖ бе получено становището на експертна група, изпратено до министерството на културата във връзка със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, публикуван на Портала за Обществени консултации на 19 октомври 2020 г. Предлагаме пълния текст на становището.

21.11.2020/15:27

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова отбеляза рождения си ден на своето работно място в Съюза, където мнозина от колегията дойдоха да я поздравят. Изпратени и изразени бяха и многобройни приветствия от организации, институции, посолства.

16.11.2020/20:35

Наскоро четирима журналисти от Силистра и Тутракан получиха за своите житейски юбилеи най-голямата награда на СБЖ - почетна значка „Златно перо“.

16.11.2020/11:05

На презентация в Клуб „Журналист” на СБЖ по повод 110-годишнината от установяване на дипломатически отношения между Испания и България Н. Пр. Алехандро Поланко специално отбеляза ролата на СБЖ и на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България за българо-испанското сътрудничество и приятелство.

14.11.2020/08:28

Н. Пр. Алфредо Атанасоф разказа на среща с медиите в СБЖ за външната политика на своята страна, за икономиката й, за казуса с Малвинските (Фолклендски) острови, за двустранните връзки с България, за предстоящата 90-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете ни държави.

07.11.2020/19:22

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Те са различни по съдба, националност, възраст, професионален път – но ги обединява едно: приели са нелеката участ на българите като своя мисия, отдали са най-добрите си години да им помагат в изстрадани, най-решаващи за бъдещото им времена.

30.11.2020 /16:23 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

В памет на големия български публицист и символ на непримиримата гражданска съвест, станал жертва на "белия терор" през 1925-та именно заради честното си и остро журналистическо перо, публикуваме откъс от книгата на Велислава Дърева „Атентатът`25. Денят, в който се отвориха портите Адови”

20.11.2020 /12:06 | Автор: Велислава Дърева | Източник: СБЖ

Навършиха се 100 години от смъртта на автора на „10 дни, които разтърсиха света” - легендарната хроника на обрата от 1917-та. А преди това журналистът от САЩ издава „Войната в Източна Европа” - резултат от обиколката му из балканските и източноевропейските страни през 1915-та. В София се среща с Йосиф Хербст, който му синтезира македонския стимулант на политическите решения у нас. Рид открива и откъде иде „подкупничеството” из нашите земи.

19.11.2020 /19:35 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Георги Атанасов няма нужда от никакво специално представяне – най-добре го представя дългогодишната му и изключително ползотворна журналистическа дейност, непрекъснатите му срещи чрез радио, телевизии, вестници с многохилядните почитатели на журналистическия му талант, които търсят мнението му по актуалните проблеми, които ги вълнуват. Верния и задълбочен анализ, силното българско слово…

16.11.2020 /11:54 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

На 24 септември 1885 г. с първия брой на в. „Време“ в Силистра стартира издаването на вестници. Така на практика преди 135 години се „роди“ журналистическата преса в Крайдунавска Добруджа, както наричат областта.

03.12.2020 /15:47 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Има такова печатно издание у нас. Излиза вече век и половина. Едва ли неговите създатели са си представяли, че ще оцелее толкова дълго, през толкова различни епохи и събития. Още повече, че тогава, когато се появява, животът на българските вестници и списания в повечето случаи е бил твърде кратък.

30.11.2020 /16:51 | Автор: Боян Бойчев | Източник: Дума

 Акценти и позиции

Талантът и моралът на големия български публицист, „безследно изчезнал” заради острото си перо и гражданската си съвест при „белия терор” през 1925-та, вдъхновяват и мотивират и днес Съюза на българските журналисти. Девизът „Никому в угода, на никого напук” е девиз и на СБЖ.

20.11.2020 /11:29

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова гостува в предаването „Делници” на телевизия „Евроком” и отговори на въпроси на водещия Николай Колев по актуални теми от дейността и позициите на СБЖ.

18.11.2020 /21:35

По повод лансирания от правителството Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията Управителният съвет на Съюза на българските журналисти изразява следното становище:

17.11.2020 /17:27

 Мнения

Предложените промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) приличат и са адекватни на политиката и практиката на управляващата коалиция у нас. Все едно здравният министър да проверява качеството на пътищата от джипката на премиера, а министърът на културата да дава указания за здравеопазването и промени в правилата за предпазване от коронавируса...

15.11.2020 /07:05 | Автор: Лозан Такев, член на УС на СБЖ | Източник: СБЖ

С предложените поправки ЗРТ заприличва отново на многократно кърпен и с петна асфалт от медийната мрежа.

14.11.2020 /11:08 | Автор: Проф. д-р Петко Тодоров | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки