Начало
 
 

Пет основни въпроса за 5G мрежите: дезинформацията и ролята на медиите

17.05.2020 /11:51 | Автор : Бисера Занкова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Какво е 5G технологията, има ли връзка между пандемията COVID-19 и развитието на 5G мрежите, как да се справим с дезинформацията и какво е бъдещето. Международният онлайн симпозиум/уебинар „5Won5G“ (5 въпроса кой, какво, къде, кога и защо относно 5G) събра на 14 май 2020 г. световни специалисти и широка публика, за да обсъдят едни от най-горещите теми напоследък.

Събитието беше организирано от членове на проекта „Компакт” (COMPACT), финансиран от Европейската комисия по програмата „Хоризонт 2020 за иновации. Целта на проекта е да повиши осведомеността относно най-новите технологии в контекста на социалните медии и конвергенцията.

Сред изтъкнатите гости на симпозиума бяха г-н Андреас Гейс, ръководител на отдел за политика в областта на спектъра в Генерална дирекция „Съобщителни мрежи, съдържание и технологии“ на Европейската комисия, г-жа Андреана Атанасова, заместник-министър за информационните технологии и съобщенията, България, д-р Каталин Враби, Национален университет за политически изследвания и публична администрация, Румъния, г-н Питър Кимпиан, отдел за защита на данните в Съвета на Европа, г-н Хари Палохеймо, главен изпълнителен директор CoReorient и бивш ръководител на Nokia Green Research, проф. Мишел Израел, експерт в Националния център за обществено здраве и анализи,Министерство на здравеопазването, България, д-р Джак Роли, старши директор за научни изследвания и устойчивост в Асоциацията на мобилните оператори GSMA,д-р Йержи Журек, директор на Националния институт за далекосъобщения към Министерство на цифровизацията, Полша, Малика Кесвани, старши мениджър на продукцията, BBC World Services,експерти, журналисти и бизнесмени. Регистрирани бяхаповече от150 участници, които поддържаха изключително активна дискусия.Събитието се следеше и в социалните мрежи.

5G е технология от ново поколение с революционно въздействие. Тя ще създаде основа за напредъка в много социални области, вкл. и в медицината, като даде тласък на телемедицината, ще предизвика икономически растеж и ще открие нови възможности за професионална реализация. Чрез 5G мрежите интернет на нещата ще стане реалност, ще се развият интелигентните градове, а животът ще бъде по-удобен и ефективен.

Тази технология обаче все още не е масово въведена във всички страни. В хода на дебатите екпертите изтъкнаха, че всяка нова технология поражда страхове, както и етични проблеми. Един от изводите беше, че  технологиите трябва да се прилагат по отговорен за опазването на околната среда и човешкия живот начин. Необходимо е да се следят екологичните и здравните рискове и да  бъдат намирани своевременни решения. Важното е в центъра на подхода към техникатаи към изкуствения интелект да бъдат човекът и неговата сигурност.

Развитието на 5G изглежда насърчи възраждането на конспиративните теории за пагубното влияние на тази технология. Идеята, че радиовълните, използвани в мобилните комуникации, могат да навредят на здравето, е фокусирана върху последствията от йонизиращо и нейонизиращо лъчение.

Телекомуникационното оборудване излъчва радиовълни, както и повечето електрически съоръжения. Неспециалистите не вземат предвид, че електромагнитното излъчване (EMR) не е достатъчно мощно, за да причини щети на хората. Световната здравна организация (СЗО) и Международната комисия за защита от нейонизиращи лъчения (ICNIRP) в Германия са заявявали многократно, че радиовълните, използвани от мобилните комуникации, не са вредни за здравето при спазването на нормите.

В ЕС тези стандарти са възможно най-високи. От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщениятасъщо допълват, че "в България се прилагат едни най-високите изисквания в Европа към потенциалните вредни излъчвания. Независимо от технологичните промени, стриктните норми по отношение на излъчващите телекомуникационни съоръжения в България не са променяни от 1991 г. Тези стандарти са приложими и по отношение на изграждането на 5G мрежи."

Още по-странна е тезата, че „5G подпомага активно заразата с коронавирус". Глобалната пандемия, която съвпадна сширокото навлизане на безжичната технология от пето поколение, допринесе за засилването на тези твърдения. Масираното разпространение на фалшива информация беше съчетано с насилие - разрушения на антени и нападения върху технически специалисти.

Лекторите на симпозиума подчертаха, че трябва да се засили цифровото образование и да се подпомага качествената и просветена журналистика. Необходимо е дейността на проверяващите дезинформациятада е прозрачна и основана на ясна и публично обявена методика.

Ключова е ролятаи на инфлуенсърите в социалните мрежи. Освен всичко друго5G технологията ще създаде и новото поколение медии, но медийните специалисти и хората трябва да следят и да осмислят тези процеси.

В практически план като основа за по-висока информираност полските представители разказаха за новия проект на Полското министерство на цифровизацията – „Бяла книга“ на тема „Електромагнитни полета и човешкото същество“, чиято цел е да опровергае някои разпространени и вредни заблуди (https://pem.il-pib.pl/media/documents/BK_PEM_5G.pdf - на полски, предстои превод на английски език).Те подчертаха, че интердисциплинарността на проблемите, свързани с 5G, са огромно предизвикателство.

За по-добра журналистическа подготовка бяха препоръчани двата документа на ЮНЕСКО, предлагащи критичен поглед върху разрастващата се инфодемия, свързана с COVID-19: https://en.unesco.org/covid19/disinfodemic

Повече информация за симпозиума „5Won5G“  може да се намери на: http://compact-media.eu/compact-symposium-5w-on-5g-tentative-results/

Сподели в
 

Яркото му перо и острото му фотооко блестят днес и на сайта на СБЖ, а са оставили забележителна диря през десетилетията на професионалната му кариера и във вестниците „Земеделско знаме”, „Кооперативно село”, „Поглед”, „Труд”. Филми за БНТ, много преведени книги и разтърсваща авторска публицистика допълват уникалния журналистически профил на Иван Василев.

22.09.2020/17:45

Получено е благодарствено писмо от синдикатите в БНТ, които изразяват благодарност за почивката на служителите от обществената телевизия в Международния дом на журналистите край Варна.

19.09.2020/06:59

Навършват се 93 години от рождението на големия публицист, вдигнал високо летвата на морала и гражданската позиция в родната журналистика. Роден на 15 септември 1927 г. и напуснал ни на 3 септември 2001 г., той е оглавявал и СБЖ

15.09.2020/18:08

Известният журналист раздаде автографи върху „Живея в светлина” в Павилион 11 на издателска къща „Хермес”. Биографичната книга за големия художник, напуснал ни преди две години, ще бъде представена и на 12 септември в къщата-музей на Пейо Яворов в Чирпан, откъдето е родом Никола Манев.

09.09.2020/20:38

Големият поет, писател, публицист, общественик, който до последно ръководеше вестниците „Жарава” и „Моята вяра”, си отиде на 84-годишна възраст след тежко боледуване. СБЖ изразява дълбоки съболезнования на семейството и на близките. Оля Ал-Ахмед му посвети стихотворение, много интелектуалци, творци, общественици, дипломати му отдадоха почит с топли думи. Прощаването с Лъчезар Еленков ще е на 9 септември, сряда, от 13.30 ч. в църквата "Света София" - до мемориала на Незнайния воин. 

06.09.2020/14:27

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 16 гости

Бързи връзки