Начало
 
 

Обезоръжаващо европейска бе „Евровизия“ 2020

18.05.2020 /09:01 | Източник: БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


"Ахой" и Ротердам ще бъдат домакини на "Евровизия 2021"

Това не беше състезание. Отменен заради кризата с коронавируса, годишният музикален спектакъл на Европа "Евровизия", който обикновено изправя участващите страни една срещу друга, се опита да ги обедини в събота, предаде АП.

Песенният конкурс "Евровизия", чийто финал трябваше да се състои в събота вечер, бе отменен заради ограниченията, свързани с пандемията.

Затова вместо да се конкурират песните на изпълнители от 41 страни от Албания до Великобритания и всяка от страните да определя брой точки за излъчване на победител, организаторите на конкурса създадоха 2-часово шоу, което бе излъчено в над 40 страни.

За да подчертае ефектът от коронавируса, шоуто бе открито с монтаж на видеозаписи от обезлюдените улици на европейски градове и почти празното студио в Нидерландия. Това бе в ярък контраст с френетичните кадри на фенове, които пищят и развяват знамена, характерни за финалите на "Евровизия".

Част от залата "Ахой" в Ротердам, където трябваше да се проведе конкурса, бе превърната във временен център за настаняване, за да се облекчат болниците, в които приемат за лечение пациенти с Ковид-19.

Бьорн Улвеус от АББА изпя "Ватерло"

В съботното шоу участваха фаворити от предишни издания и артисти, взели участие в тазгодишната надпревара, които изпълниха песента "Love Shine a Light" на "Катрина енд дъ Уейвс", спечелила през 1997 г.

Българската участничка бе Виктория Георгиева. Джони Логан от Ирландия, който е печелил "Евровизия" 2 пъти като певец, откри шоуто в събота вечер с изпълнение на победната си песен от 1980 г. "What's Another Year''. Фенове и трима от водещите в Нидерландия му пригласяха в платформата Зум, а организаторите определиха това като "големия хор на "Евровизия".

Манс Зелмерльов от Швеция изпълни песента "Герои", с която спечели конкурса през 2015 г., като тази година я посвети на медиците, които се борят с коронавируса. Откъси от 41 песни, които участваха в конкурса тази година, бяха излъчени по време на шоуто заедно с предварително записани послания от изпълнителите им. Участниците от Швеция "Мамас" призоваха зрителите да се пазят и да си мият ръцете.

Една от най-ярките музикални звезди на Швеция - Бьорн Улвеус от АББА, почете конкурса, който изстреля кариерата на групата в световно измерение с песента "Ватерло", с която АББА спечели "Евровизия" през 1974 г.

Имаше и 2 алтернативни конкурса

"Конкурсът си остава едно от най-радостните събития в телевизионната година и е така обезоръжаващо европейски", каза изпълнителят във видеопослание. "Евровизия" ти позволява да избягаш и да бъдеш щастлив, дори да забравиш за кратко за коронавируса", каза той. Певецът сподели и как внукът му не вярвал, че мъжът с китарата, който бил звезда на тв екрана, е дядо му: "Честно казано, и на мен ми е трудно да повярвам, като гледам клипа от конкурса", каза изпълнителят.

"За пръв път в историята няма никаква конкуренция, а вместо нея виждаме уникално сътрудничество - от разстояние, но все едно сме заедно", обявиха водещите на шоуто Ян Смит и Едсилия Ромбли.

90 музиканти от Ротердамския симфоничен оркестър, също в самоизолация, изпълниха оркестрова версия на песента "Love Shine a Light", която даде и името на шоуто "Europe Shine a Light".

Германските зрители избраха литовската песен "On Fire" на групата The Roop за победител на организирания в Хамбург алтернативен конкурс за "Евровизия", съобщи ДПА. В събота вечер в празната зала на филхармонията в Хамбург литовската група бе обявена за победител измежду десетте финалисти. Германският участник Бен Долич изпя песента си "Violent Thing", но не участва във финала на конкурса.

Проведен бе още един алтернативен конкурс на "Евровизия", който бе с водещ победителката от оригиналния конкурс Кончита Вурст и в който участваха 15 страни.

Свързани: От 1956 г. насам Евровизия се утвърждава като символ на времето

За много години "Евровизия" се е утвърдил като символ на времето. Затова вероятно и сега, във времето на пандемията, е знаково, че нищо няма да се случи днес в залата в Ротердам, където бе планирано да се проведе тазгодишата "Евровизия", коментира АП.
Дата: 16.05.2020 

Сподели в
 

Репортер на телевизия Си Ен Ен, отразяващ на живо протестите и размириците в Минеаполис, най-големия град на щата Минесота, беше арестуван, докато вършеше работата си, предаде Ройтерс.

30.05.2020/09:06

Ботев (Пловдив) приема Славия в контролна среща преди подновяването на шампионата. Спарингът ще се състои на 29 май от 17:00 ч. на централния терен на "Футболен комплекс Ботев 1912".

29.05.2020/09:05

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да въведе регулации за социалните мрежи в интернет или дори да ги спре, предаде Ройтерс.

28.05.2020/09:04

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

27.05.2020/09:03

Награди "Русе", "Студент на годината" и "Млад творец" бяха връчени на церемония в Доходното здание в крайдунавския град, съобщиха от общинската управа.

26.05.2020/09:02

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 21 гости

Бързи връзки