Управляващите се чудят готов ли е новият медиен закон

20.05.2020 /11:05 | Автор : Светослав Спасов/ Сега | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вежди Рашидов и Боил Банов отново се оказаха на противоположно мнение. Снимка: БГНЕС

Неистовото желание на част от управляващите да въведат колкото се може по-бързо нови ограничения и регулации за журналистите доведе до противоречие сред ръководни фактори в ГЕРБ готов ли е новият Закон за радиото и телевизията, чрез който тези ограничения ще се реализират. Дни, след като шефът на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов тържествено обяви, че новият закон за медиите е факт и че проектът вече е в неговата комисия, думите му бяха опровергани от министъра на културата Боил Банов.

Любопитното е, че разясненията на Банов дойдоха след въпрос на самия Рашидов, зададен в рамките на парламентарния контрол. Въпреки че преди десетина дни депутатът от ГЕРБ обяви закона за готов, в същото време той попита Банов кога ще приключат дейността си двете работни групи под егидата на МК, създадени да пишат различни части от новия проектозакон. Както "Сега" писа, едната група бе създадена през март м.г. с цел да транспонира в българското законодателство новия вариант на европейската Директива за аудио-визуалните медийни услуги. Крайният срок да случи това е 20 септември т.г.

Втората група съществува от януари 2020 г. с цел да даде предложения за промяна на модела на финансиране на БНТ и БНР. По време на дебатите в нея стана ясно, че шефовете на обществените телевизия и радио - Емил Кошлуков и Андон Балтаков, предлагат двете медии да не продават повече реклама, ако управляващите увеличат размера на държавната им субсидия. Все още не е ясно дали ГЕРБ са склонни да приемат тази идея.  

В отговора си Банов информира Рашидов, че заради епидемиологичната обстановка срокът за работа на първата група е удължен "до 15 дни след прекратяване на извънредното положение". След това проектът за нов медиен закон с транспонираната в него евродиректива трябва да бъде пратен за съгласуване в Съвета по европейските въпроси, да бъде подложен на обществено обсъждане и накрая да се разгледа от Министерски съвет, става ясно още от отговорите, пише Сега.

Срокът на втората група също е удължен и вече е 31 май. От януари досега тя се е събирала общо 14 пъти, от които четири заседания са били дистанционни, личи от отговорите. Към момента в нея се обсъждат "конкретни разпоредби, по които не е постигнато съгласие между членовете на работната група". В състава й има представители на Министерството на финансите, на БНТ и БНР, на Съвета за електронни медии и на асоциацията на частните радиа и телевизии - АБРО, посочва Банов. Предложенията на тази група също трябва да бъдат подложени на публичен дебат и да бъдат приети в Министерски съвет.

 

м.л.

Сподели в
 

В своя публикация Frog News повдига въпроси за редица неясни обстоятелства около смъртта на журналиста, разследвал замърсяване на Варненското езеро и намерен удавен в него на 22 май.

25.05.2020/19:10

bTV Media Group е най-желаният работодател на медийния пазар в България през 2020 г. и е на 13 място сред всички компании. Това сочи класацията Employer of Choice на ToTheTop Agency, в която влизат 100-те най-предпочитани от служителите работодатели у нас.

25.05.2020/17:49

Деветото издание на конкурса за разследваща журналистика „Радостина Константинова” отличи с Голямата награда Генка Шикерова за разследването й „Война на трупове”. Двете други награди са за Николай Стайков - „Липсващите имена по делото КТБ“, и за Теодора Трифонова (бТВ) - „Къщи без гости“.

24.05.2020/19:32

Видеоприветствия за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост отправиха също така посланичките на САЩ и на Франция Херо Мустафа и Флоранс Рубин.

24.05.2020/19:14

През всичките тия години ние, които работим за това радио, сме се опитвали да кажем истината, за да ни чуят, за да бъдем на мястото си, където не само тежим, но и създаваме усещане на хората, че сме тук, за да пазим истината, за да ги информираме, за да бъдем полезни. Това каза Поля Станчева, програмен директор на Българското национално радио, която гостува на предаването „Семейно радио" на програма „Христо Ботев“.

24.05.2020/16:14

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Един от най-красивите месеци в годината – май, ни радва не само с облечените в бяла премяна дървета и раждащата се пролет, а и с очакването,че идва Денят на равноапостолните братя Кирил и Методий, когато отбелязваме българската просвета и култура, когато част от учениците завършват школото и поемат нелекия и пълен з неизвестности път на живота. Тогава не пропускаме да отбележим и почетем труда на всички подвластни на българското слово, сред които сме и ние журналистите, а и тези,които издават книгите. В навечерието на празника „се срещнах“ с една дама, съчетала в себе си тези две толкова отговорни и трудни професии. В дните на пандемия разговарям с известната журналистка и издател Надежда Кабакчиева.

23.05.2020 /08:20 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

125 години изминаха от гибелта на героя и идеолога на кубинското национално освобождение - поета и публициста, пристигнал с кораб да освобождава родината си и убит преди да изгрее свободата й, досущ автора на „Хаджи Димитър” и „Смешен плач”. Народът на Куба го нарича Апостол на свободата - както ние, българите, наричаме и нашия най-свят герой. Днес паметникът на Марти в София отново бе отрупан с цветя - никаква пандемия не може да попречи на почитта.

19.05.2020 /20:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Разказваме за изтъкнатия съветски кинодокументалист, извървял с камера всички фронтове на епохалната битка с хитлеризма и оставил уникални исторически кадри, влезли в съветско-американската документална киноепопея от 1978-ма „Неизвестната война/Великата Отечествена”.

09.05.2020 /14:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Тези, които са израснали със съветски филми, навярно си спомнят в лентите, посветени на Великата отечествена война, изразителния и плътен глас, който започваше съобщенията за войната с „От съветското информбюро“, или пък „Внимание! Говори Москва!“. Гласът на Юрий Левитан. Говорителят, чийто глас по време на войната чакаха да чуят от най-възрастния до най-малкия в Съветския съюз.

08.05.2020 /09:22 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

През 2020 г. се навършва век и половина от първото гражданско честване на равноапостолите Св. Св. Кирил и Методий в Хасково, за което има писмени свидетелства.

24.05.2020 /14:58 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

24.05.2020 /13:50 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

Решението е взето от УС на СБЖ съобразно заповедта на министър Кирил Ананиев относно продължаването на ограничителните мерки във връзка с борбата с COVID-19 и в отговор на многобройни обаждания от делегати на предстоящото Общо събрание на СБЖ за неговото отлагане за есента на 2020 година.

20.05.2020 /20:57

Настояваме заедно с приемането на новия медиен закон и задължителната публична обществена експертиза по него с участието на медиите и гражданското общество, да се поиска оставката на сегашния неубедителен състав на СЕМ, като с новия закон да бъде увеличена числеността му и да бъде създаден нов, истински обществен регулатор с граждански квоти в него, като гаранция за независимостта му.

10.05.2020 /17:04

 Мнения

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020 /14:18 | Автор: Мария Нецова | Източник: СБЖ

Всяка година, особено по това време, когато „Безсмъртният полк” стяга редиците си да премине по трудния и славен път на Победата, донесла освобождението на Европа и света от „хитлеристката чума” – по-страшна от всяка позната пандемия, се активизират, особено в медиите, споровете кой има по-голям принос.

04.05.2020 /13:37 | Автор: Иван Василев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 23 гости

Бързи връзки