Начало
 
 

Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен

24.05.2020 /13:50 | Автор : Иван Каневчев | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Училище "Единство" в Плевен се ползва и досега

Като кмет в началото на ХХ век Тодор Табаков построява най-много училища в Плевен, част от които се ползват и до ден-днешен.

През неговия мандат са довършват и мавзолеят-параклис „Св. Георги Победоносец“, къщата-музей „Цар Освободител Александър II“ и Скобелевия парк. За това свидетелства архивътт на читалище „Съгласие”, предоставен от Здравка Балабанова. 

След парламентарните избори на 19 октомври 1903 г, в Плевен се провели и избори за нов градски Общински съвет. Той бил утвърден с указ на княз Фердинанд и на 3 декември се провело първото му заседание.

Тодор Табаков имал щастието да е кмет по време, когато начело на Министерството на народното просвещение застанал проф. Иван Шишманов –високообразован и много деен човек, който се захванал да осигури условия за реализиране конституционното право на всички деца от 6 до 12 г. задължително да посещават училище.

В края на 1903 г. основните училища в 19-хилядния Плевен били Светиниколаевското в центъра на града и няколко „махленски“ – в Горни Плевен (VIII квaртал), в Кованлъшката махала (IX квартал), в Манювата махала и в Долни Плевен.

Всички били солидни, с високи тавани   

Финансите на общината позволили само полуразрушеното Светиниколаевско училище да бъде съборено през юни 1899 г. и на негово място да се построи нова по-стабилна едноетажна сграда.

През 1904 г. местната преса съобщава, че окръжният управител Белизар Каракашев и неговият съпартиец и колега, кметът на Плевен Тодор Табаков са отишли при министъра на вътрешните работи Димитър Петков, който пък е приятел на Каракашев, за да уредят 1 млн. лв. заем за града.

Тази мисия била успешна и през януари 1905 г. XIII Обикновено народно събрание приело Закон за разрешаване на Плевенската градска община да сключи заем от 800 000 лв. с БНБ. Законът бил утвърден с указ на княз Фердинанд и в началото на април парите били получени.

Така общината успяла да погаси почти всички стари задължения и да започне строежи в града. След като вече били налице всички необходими условия – отчуждени терени, проекто-сметна документация, финансиране, били проведени търгове за отдаване на предприемачи построяването на две първоначални в I кв. и IX кв. и 2 класни стаи към съществуващото Горноплевенско училище в VIII кв. на града.

Новопостроените училища били с еднотипна архитектура – едноетажни, солидни, с високи тавани. Според тогавашните изисквания имало отделни помещения за всяко отделение, за прислужниците и учителите. През 1906 г. с нов закон били въведени 4 отделения в първоначалното училище. Това наложило към построените през 1905 г. училища с 3 стаи да се добави по още една.

Все още се огласят от детска глъч 

През 1907 г. Общинският съвет гласувал по 40 лв. заплата на всеки главен учител за учебната 1906/1907 г., а учителските им възнаграждения осигурявало плевенското градско Училищно настоятелство. Училищата са само част от многобройните заслуги на кмета Тодор Табаков за изменение облика на Плевен.

За 30-годишнината от Освобождението на Плевен Тодор Табаков организирал на 3 септември 1907 г. тържественото освещаване на завършените през неговия мандат мавзолей-параклис „Св. Георги Победоносец“, къщата-музей „Цар Освободител Александър II“ и Скобелевия парк, на което присъствали много високопоставени гости   

Построените по негово време училища са издържали проверката на времето и все още се огласят от детска глъч. Училищата „Единство“, „В. Левски“ и „П. Евтимий“ се ползват по предназначение, а „Л. Каравелов“ е приютило детска градина „Чучулига“.

Издигнатите по негово време сгради в центъра на Плевен са се превърнали в емблема на града и още удивляват с непреходната си красота. До първото построено от Тодор Табаков училище „Единство“ води една малка уличка с неговото име – скромен жест на благодарност към един много продуктивен кмет на Плевен, народен представител, окръжен и общински съветник.


 

Сподели в
 

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020/11:31

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020/13:47

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020/19:01

Прочутият ни генерал и командващ Първа българска армия е единственият чуждестранен пълководец, който преминава редом до съветските генерали от Трети украински фронт по Червения площад в Москва на Парада на победата на 24 юни 1945 г.

24.06.2020/10:00

Презрение за тия, дето нямат „Ни срам, ни очи”, и петнят езиковото ни пространство и човешките ни души.

23.06.2020/15:50

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки