Начало
 
 

Тръгва китайски конкурс за видеоклипове и снимки от борбата с COVID-19

24.05.2020 /18:14 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Емблемата на Общокитайската асоциация на журналистите - партньорска на СБЖ организация

Проектът „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн кампания за най-вълнуващи видеоклипове и снимки от противопоставянето срещу пандемията от коронавирус. Авторите на отличените творби ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключване на пандемията. Материалите ще се приемат на имейла на СБЖ до 10 юни.

Комуникационната мрежа на проекта „Един пояс, един път” съвместно с Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина стартират онлайн инициатива под надслов „Несломим дух”, в която на конкурсни начала могат да бъдат представени видеоклипове и снимки от борбата с COVID-19.

Поканата е отправена към всички страни, членки на Мрежата на проекта „Един пояс, един път” и по-специално към журналистическите съюзи и асоциации, членки на Комуникационната мрежа на проекта. Крайният срокя за изпращането на видеоматериалите е 10 юни 2020 г.

От българска страна член на Комуникационната мрежа на проекта  „Един пояс, един път” е СБЖ.

Представители на всички  медии могат да изготвят и изпратят кратки видеоклипове или фотосесии, направени в различни места по света по време на пандемията, в които да покажат вълнуващи моменти от живота на хората в различните страни – свои съграждани и техните семейства, представители на различни социални слоеве, техните приоритети, начина на живот и чувствата им по време на карантина или изолация. Това е обяснено в специалното писмо от Секретариата на проекта „Един пояс, един път” до ръководството на СБЖ.

Видеоматериалите ще бъдат оцененявани от представители на Комуникационната мрежа на проекта „Един пояс, един път”, Общокитайската асоциация на журналистите и Радио Китай за чужбина, като най-добрите от тях ще бъдат наградени и разпространени по цял свят.

Целта на инициативата „Несломим дух” е да покаже  силата и куража, проявена от хората в цял свят, било то лекари, учители, младежи или възрастни, представители на различни професии и слоеве на обществото и техните чувства и емоции по време на  противодействието срещу коронавируса.

Комуникационната мрежа ще организира подбор на отличилите се творби, като техните автори ще бъдат поканени да посетят Китай в подходящо време след приключването на пандемията. Китайските организатори ще поемат всички разходи на авторите на най-добрите видео-и фотоматериали.

Секретариатът на Комуникационната мрежа на „Един пояс, един път” пояснява, че видеоклиповете следва да бъдат не по-дълги от 1-2 минути, като онези с времетраене под 1 минута ще бъдат с приоритет. Снимките трябва да са във формат JPG, придружени от кратко описание на английски.

Отправя се и препоръката представените визуални материали да показват как живеят отделни семейства по време на каранатинен период, а също така и начина на работа на медиите в периода на пандемията на COVID-19  и ограничителните мерки, произтичащи от нея.

Специализирано жури ще разгледа предоставените видеоматериали, като се спазват принципите на  откритост, справедливост и прозрачност.

Тъй като Съюзът на българските журналистки и Общокитайската асоциация на журналистите са партньорски организации, подписали Договор за сътрудничество помежду си, молбата на организаторите е видеоклиповете и снимките от българските участници да бъдат изпращани на електронния адрес на СБЖ: sbj_bg@mail.bg. СБЖ ще ще ги препраща в Пекин. Краен срок за получаване – 10 юни 2020 г.

От получените видео- и фотоматериали китайската страна ще избере десет, като авторите им ще получат специални сертификати и ще бъдат поканени в Китай в подходящ период.

Организаторите си запазват правото да използват предоставените видеоклипове безплатно.

Материалите трябва да бъдат оригинални. Ако възникнат проблеми с авторското право, организаторите  не носят отговорност.

Желателно е да не се включва политическа тематика, както и да се спазват принципите на зачитане на религиозните и расови различия.

Всеки участник следва да изпрати името и координатите си за контакт. Ако има желаещи да изпратят свои видео- или фотоматериали, но без да участват в конкурса с награди, те трябва изрично да отбележат това обстоятелство.

Сподели в
 

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки