Frog News: Съмнително е бързането по случая със смъртта на журналиста Георги Александров

25.05.2020 /19:10 | Източник: frognews.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Журналистът Георги Александров разследваше замърсяването на Варненското езеро от дефектирала тръба

В своя публикация Frog News повдига въпроси за редица неясни обстоятелства около смъртта на журналиста, разследвал замърсяване на Варненското езеро и намерен удавен в него на 22 май.

Варненският журналист Георги Александров бе открит мъртъв. Тялото му е било намерено в петък следобед, близо до дефектиралата тръба на Варненското езеро. Предполага се, че младият мъж се е удавил. Случаят е предаден на прокуратурата. Сухо и бързо описание на смъртта на човек, който се ровил около скандала със замърсяването на Варненското езеро, припомня в своя публикация Frog News. И продължава:

След което идват съмнителните информации. Първата е, че предишната вечер Георги е бил с приятели, пил и се веселил. Пил повечко, процежда се в публичното пространство, получена информация я от служби, я от прокуратурата. Това трябва да ни наведе на мисълта, че човекът на сутринта още не е бил съвсем изтрезнял и е извършил непремерени действия, довели до фаталния край. Случва се, ще си кажат хората. Бог да го прости момчето.

Не бързайте. В припряността да се съобщят фактите около смъртта и тялото да се погребе има някакъв лош знак. Помежду другото се прокрадват информации за нараняване на тялото. След аутопсията било изяснено, че става дума за височинна травма. За такава може да се говори, ако човек е паднал от скала, етаж на жилищен блок, мост и пр. В случая не се съобщава подобно нещо, но се изтъква такава травма. Защото ако Георги е получил такава, а мястото, където се е удавил не „предлага“ такива обстоятелства – значи нещо не е наред. Или травмата е получена някъде другаде, а след това са се развили други фатални събития.

Не знаем и с кого е разговарял по телефона сутринта преди трагедията. Дали не е видян от свидетели с някого...

Не бива да се приема на доверие теорията, че млад мъж ще бъде с весела компания и часове след това ще излезе от дома си, за да скочи на плитково в езерото и да се удави. Не е много убедително.

Това не е опит да всяваме съмнения в работата на разследващите, прокуратурата и патоанатомите. Напротив. Искаме да заострим вниманието към важни детайли, за да  стане съвсем ясно какви са причините да се стигне до летален изход. Важно е, защото Георги Александров е разследвал замърсяването на Варненското езеро, което доведе до протести срещу общината и институции, които не са си свършили работата а са усвоени едни големи пари. В такива разкрития винаги има хора и кръгове, които имат интерес разкритията да останат скрити. Или да не се стигне до такива въобще.

Затова е добре да знаем дали в някоя от сърдечните камери на младия мъж нивото на магнезия е повишено, което което би означавало, че е вдишал морска вода. Обратното ще доведе до съмнения, че му се е случило нещо другаде и след това е бил пренесен до водата. Подробните изследавния на пробите могат да докажат дали Георги е бил адекватен, когато е попаднал в езерото. Това пък ще даде отговор дали е попаднал във водата с чужда помощ.

Трябва да се настоява за тези подробности. Не е заяждане – търсене на истината е. Журналистите и гражданите трябва да питат, да искат отговори. Когато загине човек, който е участвал в изваждане на „мръсни ризи“ около скандал за много пари и замесени важни фактори, случайностите са рядкост.

Никой не съобщава, че когато някой министър е вземал важно решение, като за хазарта например, предната вечер е бил с приятели и е пийнал повечко. За министъра и решението му подобни връзки не се правят. Но в случая с Георги това се изтъква. Освен, че е грозно, е и съмнително. Търси се бърз аргумент, който да поведе в определена посока. И е съмнително, защото ако човек е пийнал логично е да спи повече, а журналистът е излязъл рано.

Среща ли е имал? Знае се, че не е карал кола, значи някак е стигнал до Варненското езеро. Кой го е закарал? Някой, който е обещал важна информация? Георги е взел със себе си и лаптопа, но той не е намерен на мястото, където се предполага, че се е удавил. Не е убедителна информацията от полицията, че се работи по версиите за нещастен случай или самоубийство. А по убийство?

Тези неясноти водят до съмнения, а съмненията - до слухове и конспиративни теории. Чували сме за нагласени доклади, за подхвърлени улики, удобни „доказателства", „осигурени" свидетелски показания и пр. Няма полза от подобно развитие на случая. В момента обществото е силно чувствително към темата за манипулираното информиране. Хората не вярват особено на официалните съобщения, защото нерядко те се опровергават от действителността и разкрития на журналисти.

Затова сме длъжни да направим всичко, за да станат ясни обстоятелствата и причините довели до гибелта на Георги Александров. Това е наш дълг и тест за гражданско съзнание.

Сподели в
 

Френската посланичка Флоранс Робин първа от представителите на страните в ЕС реагира официално на протестите в България. По повод днешния национален празник на своята страна тя направи от страницата на посолството във Фейсбук видеообръщение към българската общественост.

14.07.2020/20:20

На поредния ден след побоите по време на протеста късно вечерта в петък, при които пострада и служител на Нова телевизия, медията излезе с декларация.

14.07.2020/16:52

"Снощи участвах в предаването на Слави Трифонов. Говорихме за свободните и несвободните медии. Днес чакам да ме арестуват. Каква ирония..." - така коментира на сайта си frognews.bg журналистът Огнян Стефанов появата на негово име в разпечатки на разговори с Васил Божков, публикувани на сайта на Специализираната прокуратура.

14.07.2020/14:36

На официалния сайт на Специализирана прокуратура бе публикувано съобщение за образуване на ново досъдебно производство за престъпление по глава Първа от Наказателния кодекс, водено срещу обвиняемия Васил Божков и други лица, за участие в организирана престъпна група и други престъпления.

14.07.2020/12:39

"В този момент наблюдаващите прокурори от спецпрокуратурата издават разрешение, което ще позволи в следващите часове на българската общественост да станат достояние доказателства за опити на обвиняеми лица за действия като организирана престъпност," заяви говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

14.07.2020/11:44

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 35 гости

Бързи връзки