Начало
 
 

Светлана Божилова: Медийните предприятия у нас се ползват за PR и за разправа с конкуренти

25.05.2020 /21:50 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Доц. Светлана Божилова

Преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ даде остро критично интервю за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1. По повод искането от доклада на Европейския семестър за изсветляване на собствеността доц. Божилова обърна внимание върху проблемите по тази тема в медийния сектор, медийните войни между олигарси и мълчанието в обществото ни.

Нашумелият у нас в последните дни доклад на Европейския семестър за състоянието на икономиките в ЕС, от който се разбра, че мониторингът над България продължава, бе повод и за интервюто, дадено от преподавателката във ФЖМК в СУ „Св. Кл. Охридски” и бивш член на НСРТ доц. Светлана Божилова за програмата „Денят с Веселин Дремджиев” по TV+ и TV1.

Тъй като препоръките към страната ни в доклада се отнасят до необходимостта от изсветляване на собствеността с оглед на предотвратяване на корупционни практики, доц. Божилова заостри вниманието именно към въпроса за собствеността в медийния сектор и нейните характеристики, отбелязвайки, че у нас „медиите много свенливо говорят за своите проблеми”.

Тя подчерта, че в България „медийни предприятия се използват като PR за други типове бизнес на собствениците си и за саморазправа с конкуренти”. Изтъкна също, че „всички европейски мониторинги говорят за медийната война между Прокопиев и Пеевски”.

Изразявайки съжаление, че у нас няма закон за рекламната дейност, доц. Божилова припомни, че още при първото правителство на премиера Бойко Борисов от многократно преправяния български медиен закон е отпаднало изискването на ЕС и на Съвета на Европа собственици на рекламен бизнес да нямат право да притежават и медии.

Доц. Божилова се спря и на сблъсъка между собственика на Нова тв Кирил Домусчиев и изнеслия се в чужбина хазартен бос Васил Божков: „Тази паметна записка между Домусчиев и Божков... ще се чете дълго време в контекста на процесите на медийния пацар. Няма как Божков, отгледан от всички политически мнозинства досега, да подпише толкова неизгоден договор. Очевидно има политико-корпоративен натиск. Надявам се прокуратурата да изясни това. Защото става дума за състоянието на нашия пазар”.

Доц. Божилова каза още: „България е на първо място в Европа по брой медии на глава от населението. Очевидно, че тези медии не се издържат от реклама и собствена дейност”.

Тя обърна внимание, че това са сериозни проблеми, които не са решени в нашето законодателство. И че предлаганите сега промени в медийния закон, свързани с удължаването на мандатите на ръководителите на обществените медии или с финансирането на тези медии, са само инициативи „на парче”. Докато „всъщност в този наш закон има сериозни проблеми, свързани и с конфликт на интереси, и с изсветляване на собствеността, и със скрити корупционни практики”.

Доц. Божирова добави още: „Започва некоректна война между бТВ и „Нова”, в която се включват институции. Това говори още по-зле за равнището на комуникация и за развитието на медийната среда у нас”.

Тя припомни също, как още докато е била член на регулатора, под натиска на европейските институции при хармонизацията е отпаднала характеристиката, че медийните предприятия работят с основна цел печалба. „Когато се говори за медийни предприятия и инвестиции трябва да се разгледа рамката, която е неработеща в този контекст,” посочи доц. Божилова.

Тя се спря и на доклада на „Фрийдъм Хаус” за нивото на свободата в България, който според нея „казва много сериозни неща - полуконсолидирана демокрация, има проблем с разделението на властите, с независимостта на регулаторите, не само в медиите”. Доц. Божилова подчерта необходимостта да се изясни какви са принципите за самото конституиране на регулатора и за гарантирането на неговата независимост. И изтъкна, че при разширяването на обсега за наблюдение трябва да се разшири и самия регулатор, като към него се включи гражданска квота.

„Това са проблеми, за които политиците мълчат - не им е изгодно да ги повдигат. А гласът на професионалната общност очевидно е слаб и той не се чува достатъчно,” каза доц. Божилова.

Тя повдигна и сериозния въпрос за освобождаването на известни журналисти без сериозни и ясни мотиви, което се превръща и в обществен казус, защото „медиите не са класически търговски предприятия, те работят с конституционни права, право на информация, граждански достъп, свобода на изразяване”.

Доц. Божилова обърна внимание и върху преливането на журналисти и мениджъри от „Канал 3” към „Нова”, отбелязвайки: „Очевидно Пеевски влияе активно за това преселение. За това пак не се говори...”

 

Сподели в
 

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки