Начало
 
 

Над 160 издатели получават петицията на Стефан Тамбуев

27.05.2020 /09:03 | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Средната цена сега е около лев

164 издателства получиха петицията на Стефан Тамбуев - сина на легендарния журналист Георги Тамбуев, за намаляване на ДДС върху печата, след като им я разпрати лично, съобщи самият той.

Тамбуев смята да внесе петицията в парламента преди второто четене на закона за промяна на ДДС. Целта е изданията на периодичния печат като вестници и списания да получат облекчен ДДС, както книгите, добавя 24 часа”, който подкрепя идеята:  

Сам издател на списания, Стефан Тамбуев инициира петиция с призив към парламента в крайното решение за намалението на ДДС за ресторанти, хотели и книги да бъде включен и периодичният печат в България - всекидневници, седмичници, списания.

Това е от стратегическа важност за бъдещето не само на медийния сектор, а е антикризисна мярка и за обществените отношения, и за цялата икономика.

“Като дългогодишен издател изцяло подкрепям петицията за намаляване на ДДС върху печатните издания”, каза Светлана Шаренкова, която издава всекидневника “Земя”, както и други вестници и книги.

Плащаме ДДС и върху непродадените 

По думите ѝ Съюзът на издателите много пъти е искал това от правителството. Неколкократно е получавал обещания, но нищо не се е получавало. “Важно е, защото това е мярка, която би облекчила финансовите загуби. 

Ние получихме 2 удара едновременно. На 1 март беше спряна “Лафка” - най-голямата разпространителска мрежа с 6000 точки за продажба, като 2000 бяха на най-добрите места в градовете.

Вторият удар дойде на 13 март с извънредното положение, което вкара хората в домовете им и те много-много не излизаха да си купуват вестници. Това удари тиражите и продажбите и оттам и приходите. 

Така че намаляването на ДДС за вестниците и списанията би дало едно облекчение. Наред с това ние плащаме ДДС и на тиража, който ни се връща след това. Това също е проблем, който сме поставяли многократно. Дано сега да стигне и до нас. Ако намаляването на ДДС стане за книгите, също ще бъде изключително добро и отдавна трябваше да се случи. Но трябва и за учебниците.

Освен това много странно бяха съчетани двете неща - ресторантите и кръчмите и книгите. Още повече че книгите бяха включени, след като се бяха договорили за ресторантите. Странно е и че управляващите не прокламират достатъчно намаления налог за книгите. Говори се главно за ресторантите.

Има ли хора, ще има и вестници  

За книгите се учудвам и на колегите издатели защо не реагираха - да подкрепят, да кажат, че е добре. Но явно сме неактивни и отчаяни, занимавайки се с оцеляването си. Ние например, като издатели, това правим в момента.

През последните дни има голям спор чия е азбуката - българска, небългарска. И накрая държавата на духа ще остане без печатни медии и печатно слово. Натам сме се запътили”, казва Шаренкова.

“Подкрепям категорично петицията на Стефан Тамбуев за по-нисък ДДС за вестници и списания. Отдавна трябваше да стане! Но сега e въпрос само за година за книгите при тази ставка от 9%. Да сме редом с хотелиерите и ресторантьорите... Добре. Но човекът започва деня си с новината, с вестника, с мириса на мастило до кафето. Има ли хора, ще има и вестници. 

Да се спасят!  Като издател се чувствам неуверено. Положението е тежко, по ДДС за книгите сме редом с Дания. Уви, при тези условия ще фалират вестници и списания. Въпросът трябвада се реши веднъж завинаги”, смята Надежда Кабакчиева, творчески редактор на издателска къща “Слънце”.

Свързани:   Стефан Тамбуев се бори за по-нисък ДДС на пресата

Петиция към парламента за намаляване на ДДС за периодични издания като вестници и списания публикува от името на издатели Стефан Тамбуев - син на журналиста Георги Тамбуев и сам издател на списания.
Дата: 26.05.2020


 

Сподели в
 

Внезапно угасна усмивката на нашата колежка Петранка Сомлева. Познава я цяла България, защото тя се грижеше за връзка та на редакцията ни с малки и големи селища в цялата страна.

14.07.2020/09:02

Кметът на Симитли и финансов благодетел на новия член на Втора лига Септември (Симитли) Апостол Апостолов заяви пред БТА, че няма да допусне на своя стадион камери на телевизията, която държи правата за излъчване на професионалните групи.

13.07.2020/09:01

Бившата репортерка от БНТ и настояща пиарка на ВМРО Екатерина Анева изрази във Фейсбук вижданията си за това кой каква агресия упражнява по време на протестите и "24 часа" препечата разсъжданията й. В тях та приравнява журналистите и полицаите.

12.07.2020/09:07

Журналистката Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, сигнализира в новата Антикорупционна комисия в ЕП за събитията в България.

11.07.2020/09:06

Германският шарже д´афер в посолството във Варшава беше привикан в полското външно министерство, което обвини германските медии в манипулация и намеса в кампанията преди втори тур на президентските избори в Полша идната неделя, предаде АФП.

10.07.2020/09:05

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки