Начало
 
 

„Agora Europe” предлага грантове за журналисти на свободна практика от Източна и Южна Европа

27.05.2020 /16:27 | Автор : Ивета Балевска | Източник: EFJ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Инициативата се реализира с подкрепата на Европейската културна фондация и на Европейската федерация на журналистите. Формулярите за кандидатстване се приемат до 22 юни 2020 г.

В свое писмо до СБЖ  Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ) информира за програмата на проекта „Agora Europe” по предоставяне на грантове за журналисти на свободна практика от Източна и Южна Европа. Инициативата се реализира с подкрепата както на ЕФЖ, така и на  Европейската културна фондация. Формулярите за кандидатстване, които трябва да се подадат до 22 юни 2020 г., както и други подробности, могат да се намерят на сайта на програмата.

В публикацията на този сайт, известяваща за програмата, пише:

„Пандемията от коронавируса  доведе до огромни човешки страдания и големи икономически сътресения. Кризата дава своето отражение и върху работата и живота на журналистите и представлява особена заплаха за журналистите на свободна практика в Европа и по света. Някои страни признаха отрицателното въздействие върху свободната преса и приложиха мерки за подкрепа. В много държави от Източна и Южна Европа обаче такива мерки в момента липсват. Същевременно  не е маловажен и рискът някои държави да използват ситуацията на пандемията, за да не изпълняват напълно задълженията си за защита на правата на човека и гарантиране на свободата на медиите”.

За да се търси справяне с тези проблеми, ЕФЖ препоръчва използването на нови форми за финансиране на журналисти на свободна практика от Източна и Южна Европа, каквато е и програмата за грантове на „Agora Europe”. 

Кандидатите за  безвъзмездно  финансиране трябва да представят свой материал, който   не е излъчван или публикуван във водещите новинарски емисии на отделните държави и в който авторите изразяват своето виждане за кризата с COVID-19 и как точно тя се е отразила върху самите тях  като журналисти на  свободна практика.

След представянето на кандидатурите двадесет журналисти от тези държави ще бъдат избрани за участие в  програмата за безвъзмездни средства на „Agora Europe”.

Участието в програмата се състои от две  части:

Част I: Всеки от избраните журналисти ще получи 500 евро спешно финансиране, които ще може да използва за покриване на най-належащите нужди (плащане на наем, закупуване на храна, разходи за живот и т.н.).

Част II: Избраните кандидати ще участват в първоначална он-лайн среща и ще бъдат групирани в няколко екипа, които ще работят по зададена тема, свързана с отделните региони.  Общо 3000 евро ще бъдат разпределени между екипите, за покриване на разходите по работата върху материалите.

Всеки член на екипа ще трябва да публикува своя материал в избрана от него медия в собствената му страна на собствения си език, като изпрати копие и на английски до организаторите.  От своя страна „Agora Europe” ще подбере и ще публикува на своята платформа отделни части от материалите.

„Програмата за безвъзмездна помощ за журналисти „Agora Europe” работи с  подкрепата на Европейската културна фондация (ECF), която  даде възможност за превръщането на плановата програма „Agora” в програма за спешна помощ,” поясняват от „Agora Europe”. Целта е така да се подпомогнат колеги от Източна и Южна Европа в момент, когато журналистите на свободна практика са изправени пред сериозни загуби на доходи поради пандемията на коронавируса.

„Agora Europe” е отворена информационна мрежа, която помага на журналистите за по-лесно сътрудничество и взаимна комуникация през границите. Програмата  осъществява контакти между повече от  5000 журналисти в над  150 страни. Тя залага на разбирането, че трансграничната журналистика е важен инструмент за решаване на сериозни глобални предизвикателства: повишаване на качеството на новинарски и други видове  информационни  материали, диференциране на различните позиции и т.н.

За тази цел се свързват и си сътрудничат международни медийни експерти, провеждат се обучения на тема „Трансгранична журналистика“, стартират се проекти, които хвърлят светлина върху неравномерната динамика в отношенията с властите в конкретните региони. Акцентът е  бъдещето на „журналистиката в процес на сътрудничество”.

За допълнителна информация и контакти:

https://agora.hostwriter.org/AgoraEuropeGrants2020/

Bernadette Geyer - bernadette@hostwriter.org

Сподели в
 

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки