Фалшива челна страница на „Фоля де Сао Пауло” пробва да събори Болсонаро

27.05.2020 /20:52 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: Facebook Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Станалата хит в социалните мрежи уж челна страница на "Фоля де Сао Пауло" се оказа фалшива

В социалните мрежи стана хит ироничен фотомонтаж, представян за челна страница на големия бразилски вестник „Фоля де Сао Пауло”. Шегата е много удачна и се вписва съвсем натурално в действителността в страната. Но във вестника никога не е имало такава публикация.

Впечатлението е толкова достоверно, а ироничното внушение е толкова въздействащо, че лесно подвежда да се приеме за истина. Но не е.

Става дума за набрал голяма популярност в социалните мрежи фотомонтаж, представян за челна страница на съботния брой от 23 май 2020 г. на големия бразилски вестник „Фоля де Сао Пауло”, често наричан и просто „Фоля”.

Основаният през 1921 г. вестник в момента е вторият по влияние в Бразилия и е известен с критичната си позиция към настоящото упрвление. Затова за ползвателите на Фейсбук и Туитър бе изненада да попаднат на неочаквано оформление на челната страница на „Фоля” - цялата заета от публикуван върху нея официален портрет на държавния глава, ултрадесния Жаир Болсонаро, под анонс с големи букви: „Най-великият президент в историята на Бразилия”.

На шокираната аудитория е предоставено и обяснение, набрано със значително по-дребен шрифт и сместено в долния десен ъгъл на снимката. То гласи: „На едно заседание Болсонаро увери, че който бъде възхвален от „Фоля” или от „О Глобо”, той губи поста си. Тестваме тук дали това е така”.

Всичко изглежда като смело заяждане на вестника с президента и опит той да бъде провокиран към оставка - напълно в синхрон с реалната обстановка. Болсонаро, известен и като „тропическия Тръмп”, също като президента на САЩ сипе неспирни нападки срещу критикуващите го медии. Освен с „Фоля”, той воюва и с най-голямата бразилска медийна групировка „О Глобо”. Те му отвръщат със същото - не му пестят атаки и подигравки.

Ето защо наистина много широка аудитория се оказа подведена от тиражирания в социалните мрежи фотомонтаж. Проверка на оригиналните челни страници на вестника обаче показва, че броят на 23 май е изглеждал съвсем различно. Водещият материал в него пак е за Болсонаро, но разкрива запис от заседание на министерския съвет, на което президентът ръси грубости и обиди срещу министрите.

В момента държавният глава е с особено дълбоко ерозирал рейтинг, след като от правителството му излезе емблематичният правосъден министър Сержио Моро - бившият съдия, водил шумното антикорупционно разследване „Автомивка”. Част от това дело бе и скалъпеното от Моро обвинение срещу експрезидента Лула да Силва, по което той бе вкаран в затвора и поради това не можа да участва в изборите през 2018 г. Така - с много съществения принос на Моро - на тези избори бе осигурена победата на Болсонаро, който се отблагодари, слагайки съдията начело на министерството на правосъдието.

Тандемът им обаче се разпадна през април т. г., когато президентът смени шефа на полицията през главата на прекия му шеф - правосъдня министър. Причината бе, че уволненият полицейски шеф не дал исканата от Болсонаро поверителна информация, свързана с разследване срещу един от президентските синове.

Моро се възмути от намесата на държавния глава и протестно хвърли оставка. Разривът им веднага бе разчетен от бразилските медии като прелюдя за неминуемо близко падане на Болсонаро, още повече, че срещу него настъпиха брожения и сред подкрепящите го доскоро военни.

Президентът събира много негативи и от разрастващата се в Бразилия пандемия от коронавирус, срещу която той продължава да отказва да предприема мерки на национално ниво, въпреки че страната е вече на второ място в света (веднага след САЩ) по брой на заразени - над 400 000. Починалите от Covid-19 бразилци са около 26 000.

Двама здравни министри един след друг напуснаха постовете си в знак на несъгласие с тази политика. След втората оставка, дошла в началото на май, Болсонаро така и не е назначил нов титуляр на поста. 

Ето заради всичко това много читатели взеха за чиста монета фалшивата челна страница на писалия за всички министерски рокади и често критикуващ президента „Фоля”. Част от аудиторията бе направо разочарована, че вестникът не се е осмелил в действителност да отправи такова предизвикателство към Болсонаро и да го подтикне към падане чрез собствената му „рецепта” за загуба на постове...

Сподели в
 

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е взел решение за превръщане на „Св. София“ в джамия.

09.07.2020/12:23

Ветото е наложено от комисията по радио и телевизия към литовскя парламент и обхваща RT HD, RT Spanish, RT Documentary и RT Documentary HD. Следвани били препоръките на литовското вънщно министерство. Заабраната била заради подложения на санкции от ЕС Дмитрий Кисельов, който е генерален директор на холдинга „Россия сегодня” в който влиза RT.

08.07.2020/19:19

Заради прякото му участие в пресконференция с репортери, пред които е съобщил, че тестът му за Covid-19 е позитивен, без да се погрижи да гарантира сигурността на представителите на медиите, бразилският президент може да бъде съден за умишлено разпространение на инфекцията и застрашаване на общественото здраве. Заплашват го до 4 години затвор

08.07.2020/19:05

Над 150 световноизвестни интелектуалци, сред които Мартин Еймис, Ноам Чомски, Стивън Пинкър, Малкълм Гладуел и Глория Стейнъм Джоан Роулинг, Салман Рушди и Маргарет Атууд са сред подписалите отворено писмо, публикувано в "Харпърс магазин", предупреждаващо за разпространението на цензура, която води до "нетолерантност към различното мнение" и "мода на публично засрамване и остракизъм".

08.07.2020/18:53

Британският в. "Телеграф" съобщава в днешна публикация за кончината на родения в България британски журналист Стивън Данеф.

08.07.2020/11:27

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки