Начало
 
 

Отхвърлиха предложенията на Патриотите за промени в медийния закон

28.05.2020 /19:27 | Автор : Майя Любомирска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: БНР

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.

Важно е да кажем, че в същото време работна група в Министерството на културата продължава да подготвя други промени в медийното законодателство. Което на практика затвърждава убеждението, че промените в ЗРТ се работят на парче, като в същото време

сериозните проблеми в медийната среда се замитат под килима

образно казано. Вместо да се подготвят текстове за изсветляване на собствениостта или за конфликта на интереси, който поражда собствеността на рекламен и PR бизнес и притежанието на медии, законотворците се занимават с текстове, като квотите за български музика или затвор и затваряне на сайтове за фалшиви новини.

Мнозинството от комисията за култура и медии

не приеха предложението най-малко 1/3 от дневното музикално съдържание в радио и телевизионния ефир да бъде  за българска музика,

като от това време се изключват новините, филмите, спортните предавания и рекламите. Не беше одобрено и другото предложение половината от българската музика да бъде на български език.

Според депутатите квотният принцип би наложил силово определена ефирна схема. „Друг е въпросът колко всяка една българска песен стимулира използването на български език и доколко го вербализира. Според мен този дебат трябва да продължи. Нашата група ще се въздържи по този въпрос, защото проблемът не е никак малък, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Проектопредложенията за фалшивите новини също не бяха приети

от парламентарната комисия по култура и медии. Трябва да припомним, че идеята възникна по време на извънредното положение . ВМРО предвиждаха до три години затвор, закриване на сайтове  и имуществена санкция от 500 до 2000 лв. за собственика на домейн с текст без автор, който разпространява “дезинформация в интернет среда”. СЕМ пък щеше да получи правомощия да “надзирава” тези сайтове.

Председателят на комисията Вежди Рашидов  каза, че не е добре да  се бърза със законодателно уреждане на проблема с дезинформацията в сайтовете и платформите.

Според него: „Докато не решим кои са лостовете, къде е границата, как да не накърним интересите, не можем да направим крачка към законодателните уредби, не е редно. Да се надяваме, че през септември ще можем на европейско ниво да обсъдим този въпрос и да намерим европейски форми и мерки за борба срещу фалшивите новини.“

Депутатът от БСП Александър Симов каза, че е категорично против да се дават на СЕМ повече правомощия.  

„Моето мнение е, че СЕМ в този си вид е абсолютно безполезен“

подчерта той, като припомни, че от регулатора вече са се оплаквали от недофинансиране, натоварена администрация. Ако тези поправкибъдат приети, СЕМ ще се превърне в министрество на истината, каза още Симов.

СЕМ няма капацитет да упражнява такъв контрол, категоричен беше и Тома Биков. Според него, ако се приемат тези текстове, фалшивите сайтове ще бъдат превърнати в медии, а това не са медии, каза още Биков.

Днес  ВМРО внесоха в деловодството на Народното събрание  проект за промени в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), с които предлагат подобни механизми на регулация на Интернет.
 

Сподели в
 

Лятна филмова панорама стартира в Клуб „Журналист” на СБЖ с емблематични творби на Елдар Рязанов, Микеланджело Антониони и Лукино Висконти. Местата са ограничени заради извънредната обстановка, затова ползвайте телефон за резервации: 0878/91 24 87.

07.07.2020/20:07

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки