Начало
 
 

Александър Симов: ВМРО иска да направи СЕМ „виртуално ченге”

29.05.2020 /12:00 | Автор : Рени Никифорова | Източник: debati.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Александър Симов: Свободното слово много пречи на някой

Александър Симов е роден на 11 юли 1977 г. в Стара Загора. По професия е журналист. Към момента е депутат от БСП в парламента и член на комисията по медии и култура. Участвал е и в предишното Народно събрание.

Комисията по култура и медии разгледа предложените от ВМРО промени в Закона за радиото и телевизията, които уж целят да се ограничи разпространението на фалшиви новини. Подкрепя ли БСП този мракобесен закон за медиите, който би ограничил свободата на словото?, пита авторката в интервю за debati.bg:  

Категорично не! Вие използвахте прилагателното „мракобесен”, а аз ще допълня вашето определение, че това е фашистки закон, тъй като в него липсват няколко фундаментално важни неща. Като например, качествено определение за това какво е невярна информация или фалшива новина.

Такова определение не намерих, а няколко пъти четох предложенията, опитвайки се да го намеря. И какво се получава? В един момент ние ще започнем да тъпчем журналистите в България по неясни критерии.

Тоест, ще дадем достатъчно основания на разни държавни отговори да тормозят журналисти с такива едни гъвкави определения за това какво е невярна информация или какво е фалшива новина.

Без реална дефиниция, с която да се съгласим всички, утре може да се окаже, че всеки един може да попадне под ударите на този закон. Ами ако премиерът утре каже нещо невярно като цифра, той ще подлежи ли на ударите на подобен закон или ще го използваме като инструмент за репресия срещу българската журналистика.

Също така не мога да разбера желанието да натоварим един абсолютно недействащ, абсолютно нефункционален орган като СЕМ с повече правомощия и да го превърнем във „виртуално ченге”, което да дебне сайтовете, да ги регистрира, да започне да оказва някакъв контрол върху тях, да оперира в електронната сфера.

Този закон ще сложи ли началото на истинска цензура и има ли риск от задушаване на последните останки от демократични медии? 

Ама разбира се. И, ако трябва да бъде честен, като погледнем в дълбочина процеса, то това е и целта му. Защото е ясно, че така или иначе една голяма част от медийната среда е похитена в България – всички знаят в името на кого е похитена и как – но има няколко островчета, които продължават съпротивата срещу тиранията на това безвремие в българската журналистика и сега с този закон, това е прекрасният начин да ги ударят, да ги пленим и тях, да ги натикаме в политическия концлагер, в който се е превърнала тази похитена медийна среда. 

Така че опасността от държавна цензура е съвсем реална, тъй като в този закон се съдържат всички елементи за нея. Неясни квалификации, неясни определения, права и възможност за вкарване в затвора на хората върху тези неясни определения.

Ето това е цензурата, това са елементите на цензурата. И затова, когато в първия момент видях този закон, си помислих, че нещо бъркам, че някой си прави гавра с мен, и като разбрах, че е истински…още не мога да се отърся от смущението, което изпитах, тъй като това минава под графата борба с фалшивите новини, а всъщност истинското заглавие на този закон трябва да е Закон за въвеждане на държавната цензура в България.

Беше направен опит тези предложения за промени в Закона за радиото и телевизията да бъдат прокарани в Закона за извънредното положение. Тогава обаче не стана. Защо сега се прави отново опит и вие смятате ли, че този закон ще бъде приет?   

Към момента очаквам този закон да не мине. Аз прочетох повечето пратени становища по закона. И трябва да ви кажа, за мое успокоение, повечето становища са отрицателни. Аз не видях положително становище.

Всички институции, към които са се обърнали да дадат становище по закона, буквално са го разгромили. Някои от тях с много разумни аргументи. Аз така или иначе смятам, че законът няма да бъде приет. Чакам да видя как ще гласуват ГЕРБ. 

Но другият проблем, поставен от вас, е много важен – защо постоянно има опити. Такава разпоредба бе сложена в Закона за извънредното положение, сега се изкарва в отделен текст.

Според мен тук има цяла система от действия, които показват, че свободното слово и свободната журналистика много пречат на някой и някой много иска, под фалшивото було за борба с фалшивите новини, да нарита българската свободна журналистика и останките от нея, и да я подчини.

Надявам се, че това няма да се случи. Защото в момента хората, които искат да изразят себе си, разполагат и с други инструменти, с които да говорят. Така че мисля, че всякакви опити да направим „1984” на Оруел са обречени на неуспех. 

Свързани:    Отхвърлиха предложенията на Патриотите за промени в медийния закон

Парламентарната комисия по културата и медиите на днешното си заседание отхвърли на първо четене двете проектопредложения за промени в Закона за радиото и телевизита(ЗРТ) на ВМРО с 13 гласа “въздържали се” и само двама “за”. Единият предвиждаше въвеждане на квоти за българска музика в радио и телевизионния ефир. Вторият беше за противодействие на дезинформацията в интернет.
Дата: 28.05.2020


 

Сподели в
 

В разгара на антиправителствените протести бивши дългогодишния кадри на БНТ поискаха в отворено писмо оставката на генералния директор Емил Кошлуков.

14.07.2020/18:52

Видеоfператорка на 39 г. към датската национална телевизия е била нападната в курорта Слънчев бряг. Инцидентът е станал след полунощ на крайбрежната алея, докато жената е заснемала репортаж.

14.07.2020/10:00

Гласът, а и образът е на един от най-популярните телевизионни коментатори - Петър Василев, който не толкова отдавна навърши 60 години.

13.07.2020/12:00

В спомените си 85-годишният френски фотограф Жан-Пиер Лафон пази пътуванията си до горещите точки на света, където отива като пратеник на агенция „Сигма“.

11.07.2020/12:16

Тази година фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020 дава възможност на участниците да творят и разказват истории, чрез своите кадри, в 6 различни категории.

10.07.2020/18:51

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки