clubs.dir.bg: (Ще) има ли дружество на журналистите в Силистра?*

08.07.2008 /17:58 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:

Въпросът в двата му варианта “ ще има ли...” и “ има ли...” е риторичен и се задава в публичното пространство на добруджанския град не от ден или два, а кажи-речи от цяло десетилетие и по-точно от времето, когато – за беда на пишещите, говорещите и снимащите братя и сестри – за председател на журналистическото дружество в Силистра бе избран, или по-точно казано – натрапен, небезизвестният Йордан Георгиев.

Не се затруднявам да изброя “ титаничната” му дейност като лидер на дружеството по простата причина, че тя цифром и словом се равнява на пълна нула. За едно десетилетие от членовете на дружеството той не събра нито стотинка членски внос /по неговите думи, това било под достойнството му.../ и според устава на СБЖ членовете му би следвало да са се самоизключили, а дружеството – заличено.
За десет години Йордан Георгиев свика едно единствено събрание, за да бъде избран за делегат на поредния конгрес на съюза на българските журналисти, нищо повече. Това е целият му “ актив” .
Преди около пет години по настояване на голяма част от силистренските журналисти бе свикано извънредно събрание на дружеството, за да му бъде потърсена сметка за бездействието. Йордан Георгиев не само отказа да дойде на събранието, но заявил пред колегата Юлиян Желев, че вече няма нищо общо с това дружество и демонстративно захвърлил папката с архива му при рецепцията на хотел “ Златна Добруджа”.
С болка споделям тези факти пред цялата общественост. Споделям ги не за да уязвя или дискриминирам Йордан Георгиев пред лицето на обществеността, а защото не мога да се примиря с факта, че една безотговорна личност с лека ръка заличава името ми от един творчески съюз, чиито редовен член съм повече от половин век. И не само мен, а на цялата журналистическа колегия в Силистра, която има десетилетни творчески традиции – колегия, от чиито редици преди години нашият колега Валентин Чернев получи годишна творческа награда на СБЖ, а неколцина нейни членове са отличени с най-престижната съюзна награда – “ златно перо”.
Журналистическите “ подвизи” на лицето Йордан Георгиев обаче, имат и друга страна. Лично аз не зная за какви заслуги той бе избран за член на управителния съвет на СБЖ.
И още: по какъв начин на следващите конгреси /сега – общите събрания/ е участвал като делегат на силистренското дружество на СБЖ след като от години дружеството ни не е имало събрания и никой не го е избирал за делегат, за какви заслуги и по-точно – с чии протекции е избран за член на управителния съвет на СБЖ, това остава загадка за редовните членове на съюза в Силистра.
И не само това. От няколко години като член на висшето управително тяло на съюза той е един от четиримата му координатори и отговаря за цяла Североизточна България от Плевен до Варна, вероятно за да се използват максимално пълно “ таланта и опита му”, да дава акъл на подопечните му дружества – да ги доведе до хала на силистренския им събрат...
Не може да се отрече завидната изобретателност на личността Йордан Георгиев максимално да ползва различни облаги от централата на “ Граф Игнатиев”. Едва ли има някакво мероприятие на СБЖ в столицата или в различни престижни курортни центрове в страната, в която той да не участва като председател на изчезналото от лицето на земята единствено и само по негова вина журналистическо дружество в Силистра.
Всички гореизброени факти лично доведох да знанието на председателя на СБЖ Милен Вълков, но, както обикновено се казва – и какво от това? Получи се нещо като обратния вариант на поговорката за кучето и кервана...
Тук няма да отправям дума за безбройните длъжности, не по-малко от дузина, които Йордан Георгиев заема в Силистра и от които ползва не една и не две материални облаги. Не съм сигурен, но не бих се изненадал ако се окажа, че е член и на мюсюлманското настоятелство, и на управите на църквата на адвентистите и на Божията църква. Само си мисля: ако и в тях се изявява както в дружеството на СБЖ, тежко им и горко...
Не мога да премълча още няколко факта от “ пребогатата” биография на лицето Георгиев: и до сега не мога да си обясня по какъв начин той, застаряващият ерген, получи двустаен общински апартамент при крещящата жилищна криза в Силистра при положение че разполага с бащина къща в центъра на Силистра. Води едно предаване седмично в общинския радиоцентър, но е превърнал базата му в бащиния – ползва банята, телефона и всички консумативи, а компютърът е задръстил с десетки клипове на мъжка порнография...
Да отварям ли дума и за моралния му облик? Не от година или две се носи славата му на безподобен интригант между колеги и общественици, не веднъж и не два пъти с безпардонността и интригите си е разплаквал хора, предимно дами, с които ежедневно работи – атестат, на който биха завидели и най-отрицателните герои на криминалетата...
Казаното до тук е предостатъчен повод за размисъл на държавните, общинските и обществените институции, до какви изводи ще стигнат си е тяхна работа...
В края на това писание ми се ще да призова реалните членове на СБЖ в нашата област, доколкото все още ги има, да провокират свикването на извънредно събрание на журналистическото дружество и да изберат председател, който ще го изведе от “ зоната на здрача”, а защо това да не стане и по инициатива на централата на СБЖ? Защото по дълбоко лично мое убеждение за личности като Йордан Георгиев няма и не може да има място в един творчески съюз с десетилетни традиции. Може би това най-после ще осъзнаят и неговите лидери на “ Граф Игнатиев”? Не стане ли това риторичният въпрос в заглавието на това писание още дълго ще витае в общественото пространство на Силистра...
-----
* Препечатка 1:1. Текстът е публикуван в мрежата на 6 юли от анонимен, представящ се като luda_rabota . Има надзаглавие от анонимния: 4etete i se divete ... prepe4atka ot mestniq pe4at ... :}}}  Цитираната от местния печат дописка е с автор Любен АНТОНОВ . Не личи къде и кога е излязла оригиналната публикация в местния печат. ( Бел. ред. )

Сподели в
 

Медийният съветник на соцлидерката Корнелия Нинова Васил Самарски поема пресцентъра на БСП, съобщиха от "Позитано" 20. Досегашната шефка на пресцентъра Жанет Пашалиева преминава на работа в БСТВ като мениджър „Програмна и техническа дейност”.

26.10.2020/21:18

Репортерът на в. "Сега" Мартин Георгиев беше призован на разпит в столичното 6 РПУ заради това, че е направил справка в общодостъпния Имотен регистър. Тя се отнася до служителя на Националната служба за охрана Калин Гаджев, който беше заснет да хвърля на земята българския флаг по време на конфликта между бившия правосъден министър Христо Иванов и охранителите на плажа пред имението на Ахмед Доган в парк "Росенец" през юли.

26.10.2020/17:38

Сръбският бизнесмен Драган Шолак, основател на “Юнайтед Груп”, купува Нова телевизия. Това съобщава сайтът “Гласове”, позовавйки се на "отлично информирани източници", според които сделката е пред финализиране, а дю дилиджънсът на Нова е започнал още през лятото.

26.10.2020/14:52

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите даде обширно интервю по bTV, в което се спря и на споровете около предложения от работна група проект за промени в Закона за радиото и телевизията.

26.10.2020/12:23

На връх рождения ден на Йордан Радичков, 24 октомври, бяха връчени първите награди за сборници с къси разкази в дебютното издание на новия национален литературен конкурс с името на автора. Първа награда е присъдена на колегата журналист и писател Деян Енев.

26.10.2020/11:33

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 14 гости

Бързи връзки