Начало
 
 

Георги Александров ни завеща и разкази

31.05.2020 /12:17 | Автор : Калинка Пенчева | Източник: 24 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Георги Александров умееше да задава неудобни въпроси

Известният журналист Георги Александров намери смъртта си часове преди най-светлия български празник – на писмеността и знанието. А пръстта го пое в прегръдката си точно на 24 май.

Жоро, който не се страхуваше да пита, един от рицарите на журналистиката в чистия й вид – без поръчкаджийство и без евтини сензации, остана верен на себе си и от отвъдното, пише авторката в "168 часа", цитирана от "?4 часа":

Остави ни сами да търсим отговор на въпросите "Как?" и "Защо?", а след това всеки от нас да осмисли съпричастността си към случилото се непоправимо. Да разберем кое не е наред, че у нас можещи, знаещи и честни хора приключват по нелеп начин и без време земния си път.

Жоро ни завеща няколко свои разказа, според литератори – дело на талантлив писател. И спомените за един буден дух, непримирим, търсещ и всеотдаен човек и професионалист – журналист и пиар, отново студент по втората си любов след перото - екологията. И най-важното – верен приятел! 

Държавното обвинение няма конкретика  

Дали Жоро е намерил смъртта си при нелеп инцидент, или е взел това решение вместо всевишния. 

Досъдебно производство за установяване на причините и обстоятелствата, при които е настъпила смъртта му, се ръководи от Районната прокуратура във Варна. Разследването се извършва от полицай от ОД на МВР във Варна, лаконични са от държавното обвинение. 

Знае се със сигурност, че в последната си вечер той е бил в заведение срещу жилището си. Бил е в компания на приятели. Те го изпратили до дома му. Час след полунощ Жоро нарамил раницата си с лаптопа и фотоапарата и напуснал дома си. Поел е към Аспаруховия мост. Заради техниката, която носел, мнозина смятат, че е искал сам да провери сериозността на екокатастрофата във Варненското езеро, предизвикана от спукана преди месеци колекторна тръба.

Разследването е категорично, че няколкото километра до езерото, където тялото му е намерено 2 дни по-късно, не е разменил и дума с някого. Било е между 2 и 3 ч. призори. По това време няма хора по улиците, споделя пред "168 часа" близък до разследването. 

Докъде точно е стигнал и как умеещият да плува Жоро се е удавил във Варненското езеро, все още не е установено. Не са открити и личните му вещи – раницата, лаптопът, фотоапаратът.

На 22 май около 17,30 часа е открито тяло на мъж в плавателния канал под Аспаруховия мост, на около 60 м източно в посока морето. Тялото е разпознато от близките на 39-годишния Георги Александров, които вече са подали сигнал, че той е в неизвестност повече от 48 часа, гласи официалното съобщение.

Причината за смъртта е удавяне  

Това сочат резултатите от извършената аутопсия. Установени са височинни травми по вътрешните органи от падане от високо. Не са открити никакви медицински находки и травми, които да са причинени от насилие върху Александров, заявиха категорично и апелативният прокурор Владимир Чавдаров, и главният секретар на МВР Ивайло Иванов на нарочен брифинг.

Досъдебното производство работи по 2 основни хипотези – нещастен случай и самоубийство. Извършен е оглед на местопроизшествието. Назначена е и съдебнохимична експертиза по досъдебното производство. В кръвта на починалия според резултатите от експертизата има наличие на 1,26 промила алкохол и 2,04 промила в урината, съобщи апелативният прокурор.

Разпоредено е на ОД на МВР да установи движението на Александров по минути и часове, както и хората, с които се е срещал преди смъртта си.

Действията по разследването продължават 

2 поредни дни водолази на МВР търсят вещите му, но не могат да ги намерят. На места дълбочината на канала, свързващ езерото с морето, е 20 м. Във водата има всякакви неща, изхвърлени от корабите и довлечени от девненската река – отпадъци, техника, включително и перални.

Трудно е да се намери между всички боклуци на дъното това, което търсим, допълва участник в търсенето.

Приживе Жоро беше прям и честен човек. Най-често разследванията му са свързани с криминална престъпност и корупция сред овластени. Задаваше остри, но правилни въпроси, умен човек, припомнят за него началници в полицията.

Неудовлетвореността му в професионален план идваше често от това, че превъзхождаше шефовете си, смятат негови колеги. На част от тях им бе трудна за упражняване коректността, с която Жоро живееше и работеше.

След "Дарик", СКАТ, БТВ той става главен редактор на електронното издание "Топ новини" във Варна. За седмици, ръководеният от него сайт не само набра популярност, но се превърна във фактор в новинарството.

"Неслучайно покойният вече Милен Цветков правеше само с Жоро или с някой от нашия сайт преки включвания, за да коментираме казуси от Варна", споделят репортери, работили с него по онова време.

Последната година Жоро работеше направо в нелегалност.

Свързани:   Засега са 2 версиите за смъртта на журналиста Георги Александров

Досъбното производство работи по 2 основни хипотези - нещастен случай и самоубийство, за смъртта на варненския журналист Георги Александров, съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.
Дата: 24.05.2020


 

Сподели в
 

В разгара на антиправителствените протести бивши дългогодишния кадри на БНТ поискаха в отворено писмо оставката на генералния директор Емил Кошлуков.

14.07.2020/18:52

Видеоfператорка на 39 г. към датската национална телевизия е била нападната в курорта Слънчев бряг. Инцидентът е станал след полунощ на крайбрежната алея, докато жената е заснемала репортаж.

14.07.2020/10:00

Гласът, а и образът е на един от най-популярните телевизионни коментатори - Петър Василев, който не толкова отдавна навърши 60 години.

13.07.2020/12:00

В спомените си 85-годишният френски фотограф Жан-Пиер Лафон пази пътуванията си до горещите точки на света, където отива като пратеник на агенция „Сигма“.

11.07.2020/12:16

Тази година фотографският конкурс Huawei Next-Image Awards 2020 дава възможност на участниците да творят и разказват истории, чрез своите кадри, в 6 различни категории.

10.07.2020/18:51

 Представяме ви

Вече стартираха и Летните празници на българското кино в МДЖ, организирани съвместно от СБЖ и Съюза на филмовите дейци. Всички прожекции в новото лятно кино, разположено в близост до бар „Море” в почивния комплекс, са безплатни

12.07.2020 /06:41 | Източник: СБЖ

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

 Мнения

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 37 гости

Бързи връзки