Първите говорители на радио Стара Загора знаели френски

31.05.2020 /18:51 | Автор : Христо Христов | Източник: Политика Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Входът към радио Стара Загора в новата сграда

Първият глас на най-старото извънстолично радио Стара Загора е на актрисата Мара Шопова, майка на големия български актьор Наум Шопов.

А първи говорителки са доброволки: Антония Денева, оперната певица Екатерина Манчева и студентката по немска филология Здравка Грашева, припомня авторът в седмичника "Политика":

По настояване на столичното ръководство заставащите пред микрофона задължително трябвало да знаят перфектно френски език. Дори няколко години поред програмата за деня се обявявала на български и на езика на Монтен.

На един бъдещ етап, по времето на Втората световна война, вторият език е немският, дори са вървели уроци по немски и „сказки“, специално записани за родната аудитория в Германия.

Първият конкурс за говорител е проведен на 15 юни 1936-а. За мястото се конкурирали 12 дами, като журито признава, че 2 от тях са били с еднакви възможности, но предпочели Анка Ив. Златарева… предвид „лошото й материално положение“, разказва в единственото по рода си по-цялостно проучване на радиоисторията проф. Веселин Тодоров във връзка с 60-ата годишнина на радиостанцията през 1996 г.

Имало един микрофон „Филипс“  

За нуждите на новата институция тогавашната старозагорска власт предоставя 2 стаички в сграда, ползвана от училищното настоятелство, които се намират точно над прозорците на ахчийницата (гостилницата) на някой си бай Киряк.

Поради несъвършенството на предоставения единствен микрофон с марката „Филипс“ нерядко в ефира се чувала гълчавата на похапващите, а имало и случаи да се понесат и „трелите“ на фриволни песни, разказват говорителките.

Няколко години по-късно радиото сменя адреса си, като заема нова, специално построена за нуждите му сграда по спечелил конкурс проект на арх. Стефан Д. Тодоров.

Въпреки превратностите на времето и епохите (16 са директорите, сменили се на „горещия стол“, в който пръв сяда, но не като директор, а като „уредник“ музикологът и цигулар Стоян Иванов Паунчев, който си е бил истински полиглот със знанието на 4 езика - немски, френски, румънски и чешки), адресът на радиото остава непроменен и до днес.

Любопитна подробност за консервативността на нравите е фактът, че сред директорите няма нито една дама, за разлика от доста по-късно въведения пост на главния редактор. Впрочем вторият в списъка на директорите е поетът Иван Хаджихристов, който на 15 декември 1935-а е бил назначен за „програмен ръководител“ с цялата условност на щатното разписание. 

Директор е и телеграфопощенецът Иван Мечев 

В аудиофондовете си радиото съхранява записи с гласовете на поета Пеньо Пенев, първия космонавт Юрий Гагарин и гениалния френски мим Марсел Марсо. На практика тук могат да бъдат чути гласовете на почти всички местни или гостували през десетилетията културни дейци: поети, белетристи, художници, композитори.

Впрочем старозагорската радиостанция е истински пионер в използването на специално написани за микрофона художествени произведения: точно то излъчва в навечерието на новата 1937-а „разказ“ за преживяванията на радиожурналист в студиото.

Негов автор е телеграфопощенецът и активист на местното читалище Иван Мечев, а зад микрофона била тайната му муза: 22-годишната Ана Златарева. Създателят на тази мелодраматична история по ирония на съдбата става директор на радиото през 1945-а, като измества от поста диригента Йосиф Йосифов, един от основателите на оперните трупи в Стара Загора и Варна.

Радиоисторията на Стара Загора всъщност започва 10 години по-рано: на 13 декември 1927-а местният в. „Дума“ съобщава за предстоящото монтиране на радиоапарат в кафене „Бузлуджа“.

В края на следващата година в града вече са регистрирани 6 радиоприемника. През 1931 г. е основан клон на радиолюбителския съюз „Родно радио“ с председател Антон Куманов и около 50 членове. Една от целите му е да се построи местна радиостанция за предаване на опера, концерти и др. в града и целия окръг. 

Екипът имал автомобил Chevrolet  

На 1 февруари (според други източници на 10 февруари) 1936 г. е осъществено първото пробно предаване на радио Стара Загора чрез средновълновия предавател край сeло Могила, който излъчва програмата му цели 77 години.

За тези пробни излъчвания разказва излизалият тогава старозагорски в. „Утро“ и уточнява, че това са били няколко народни песни, млада дама (не става ясно коя ли е била тя) рецитирала димчодебеляновото стихотворение „Елегия“, а местен учител прочел сказка (беседа). Отбелязва се, че „чуваемостта“ била „вдъхновяваща“ – след време дошли отзиви чак от Италия и Южна Испания.

Пак от в. „Утро“ разбираме, че сред „пробните текстове“ са били разказът на Елин Пелин „Печената тиква“, прочетен от учителя Маждраков, и сказка за историческото минало на Стара Загора, подготвена от журналиста Александър Дагоров.

За съжаление в незнайна посока е потеглил легендарният репортерски автомобил Chevrolet-Impala с регистрационен номер „СЗ 2305“, който бил предоставен на радиото, след като на митницата в началото на 60-те години го конфискували от трафикант.

Впечатляващата с мощността си лека кола (350 конски сили) имала невъзможен за оправяне „дефект“: харчела по 35 л за изминаване на 100 км. Почти като анекдот ветераните разказват как заради повреда веднъж се наложило екипът да се върне „на заден ход“ чак от Казанлък, след което шофьорът близо месец не можел да оправи схванатия си врат.

Свързани:   Сирак Скитник обявява преди 84 г. новото Радио Стара Загора

На 20 май 1936 г. началникът на радиоразпръскването в България, видният интелектуалец Панайот Тодоров, познат с артистичния си псевдоним Сирак Скитник, издава разпоредба:
Дата: 21.05.2020


 

Сподели в
 

Новият Надзорен съвет на Facebook, който има за цел да поддържа контрола над публикациите в социалната мрежа, обяви, че няма да започне работа до по-късно тази година, пише CNBC.

09.07.2020/15:25

Британската медийна група Рийч (Reach), собственик на таблоидите "Дейли мирър" и "Дейли експрес", планира да съкрати персонала си с 12 процента или около 550 работни места, предаде Ройтерс.

08.07.2020/16:53

Гръцкото правителство отпуска 20 млн. евро за национално отговорните медии, които по време на пандемията призоваваха гражданите да останат по домовете си и да спазват ограничителните мерки.

07.07.2020/16:52

Memento mori или „Помни, че си смъртен“. Заглавието е на колективната фотоизложба в рамките на фестивала „Фотофабрика“ в София, част от която е Виолета Апостолова – Лети.

06.07.2020/15:25

Медицинският университет Варна участва в първата Национална среща–семинар на академичните медии и експертите по връзки с обществеността на висшите училища в България, която се проведе в 3 панела в онлайн среда.

05.07.2020/17:15

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки