Руското МВнР осъди полицейска репресия срещу журналиста Михаил Тургиев в Минеаполис

01.06.2020 /15:52 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: РИА Новости Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Кореспондентът на РИА „Новости”, отразяващ събитията в епицентъра на бурните протести в САЩ срещу расисткото полицейско насилие, причинило и задушаването на афроамериканеца Джордж Флойд, бе напръскан от полицаи с лютив спрей, също както и други чужди репортери.

Москва смята преднамереното пръскане от полицията на Минеаполис на лютив спрей в лицето на кореспондента на РИА „Новости” Михаил Тургиев за проява на необоснована жестокост, заявява в своя позиция министерството на външните работи на Руската федерация, цитирано от РИА „Новости”.

„Обезпокоени сме от зачестилите случаи на полицейско насилие и необосновани задържания на журналисти, отразяващи избухналите след убийството на Джордж Флойд протестни акции в САЩ. Смятаме за неприемливо използването от сътрудници на американските правоохранителни органи на спецсредства - губени куршуми и сълзотворни аерозоли - срещу представители на медиите, представящи и своите прес-карти,” подчертават в руското МВнР.

Напомня се, че е недопустимо сътрудници на медиите да бъдат нападани от правоохранителните органи при изпълняване на своя професионален дълг. Настоява се за спазване на международните задължения за спазване на сигурността и безпрепятствената дейност на журналистите.

„Вярваме, че американските компетентни органи ще проведат внимателно разследване на инцидентите. Настоятелно призоваваме профилираните международни структури и правозащитните НПО по подобаващ начин да реагират на този произвол,” посочено е още позицията.

Международната информационна агенция „Русия днес”, под чиято „шапка” е РИА „Новости”, също изиска от американските власт разследване на действията на полицаите, приложили сълзотворен газ срещу Михаил Тургиев, както и справедливо наказание за тях.

Полицията на Минеаполис употреби целенасочено сълзотворен лютив спрей срещу няколко журналисти - снимачната група на телевизионния канал VICE и кореспондента на РИА „Новости” Михаил Тургиев, отразяващи безредиците след разгонването на поредна протестна акция.

По-късно губернаторът на щата Минесота, чийто главен град е Минеаполис - Тим Уолц, поднесе своите извинения на всимки медийни сътрудници, нападнати от служители на правоохранителните органи.

Самият Михаил Тургиев разказа пред руски медии, че зрението му не е пострадало и вече се чувства добре. Той даде подробности по инцидента, пояснявайки, че действията на полицията срещу него и другите журналисти с нищо не са били провокирани.

Протестите в САЩ продължават от една седмица - откакто на 25 май репресивни действия на полицейски екип в Минеаполис спрямо задържания афроамериканец Джордж Флойд доведоха до задушаването му и до смъртта му.

Избухналите по този повод масови протести из над 40 града на САЩ, разположени в 15 щата, са съпроводени с насилие и от страна на стражите на реда, и от страна на част от демонстрантите, въпреки че повечето от протестите са мирни. Има много твърдения, че вандалщините в лагера на протестиращите са предизвикани от провокатори, които така се стремят да опорочат каузата против расисткото полицейско насилие и да дадат повод за сурови действия от страна на властите.

Сподели в
 

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е взел решение за превръщане на „Св. София“ в джамия.

09.07.2020/12:23

Ветото е наложено от комисията по радио и телевизия към литовскя парламент и обхваща RT HD, RT Spanish, RT Documentary и RT Documentary HD. Следвани били препоръките на литовското вънщно министерство. Заабраната била заради подложения на санкции от ЕС Дмитрий Кисельов, който е генерален директор на холдинга „Россия сегодня” в който влиза RT.

08.07.2020/19:19

Заради прякото му участие в пресконференция с репортери, пред които е съобщил, че тестът му за Covid-19 е позитивен, без да се погрижи да гарантира сигурността на представителите на медиите, бразилският президент може да бъде съден за умишлено разпространение на инфекцията и застрашаване на общественото здраве. Заплашват го до 4 години затвор

08.07.2020/19:05

Над 150 световноизвестни интелектуалци, сред които Мартин Еймис, Ноам Чомски, Стивън Пинкър, Малкълм Гладуел и Глория Стейнъм Джоан Роулинг, Салман Рушди и Маргарет Атууд са сред подписалите отворено писмо, публикувано в "Харпърс магазин", предупреждаващо за разпространението на цензура, която води до "нетолерантност към различното мнение" и "мода на публично засрамване и остракизъм".

08.07.2020/18:53

Британският в. "Телеграф" съобщава в днешна публикация за кончината на родения в България британски журналист Стивън Данеф.

08.07.2020/11:27

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки