Начало
 
 

5 години навърши Музеят на фотографията в Казанлък

07.06.2020 /17:15 | Автор : Мила Маринова | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Предстои и издаването на албум "Нашият Казанлъкъ"

Разположеният в Долината на царете Казанлък, освен град на розите, е и град на фотографите. Не е случаен фактът, че именно тук се намира първият и единствен в България Музей на фотографията и нейната история.

В този град фотографията е с дълбоки традиции още от времето на нейното навлизане по българските земи, а в Казанлък са работили едни от първите родни фотографи, припомня авторката в БНР

"На 5 юни, точно преди 5 години, в 10 часа, залите бяха празни", припомня днес неговият директор инж. Стефан Папукчиев и допълва:

"Аз много се учудих как ще успеем да ги напълним, но много бързо в залата за временни изложби Александър Иванов и пленеристите от 2015 г. започнаха да монтират творбите на рамките и да ги закачат. От музей "Искра" ни дадоха 2 витрини, малко от техните материали, архивни документи, фотоматериали, плаки, негативи, снимки... и към 14.00 часа всичко беше готово за откриването".

Щедро даряваха стара техника     

Създаването на Музей на фотографията е стара мечта на казанлъшките майстори на обектива. Активно работа по осъществяването и започва през 2009 г., когато Браншовото сдружение на фотографите в града и част от любителите фотографи обмислят кое ще е най- подходящото място за бъдещ музей.

През 2015 г., Галина Стоянова - кмет на Община Казанлък приема присърце идеята и в кратки срокове зала "Пленер", в която дълги години се е помещавала иконната сбирка на града, се оказва най- гостоприемното място за новия музей.

Още в първите дни след откриването пристрастни към изкуството на фотографията щедро даряват фотографска техника, консумативи и материали, стотици архивни снимки, книги и документи, за неговата експозиция.

Над 200 са до момента дарителите 

Сред даренията са единственият фотоапарат произвеждан в България през 50-те години „Еделвайс“, фотоапарат от 1880 г., монография на Стоян Ст. Георгиев от 1904 г., оригинали на френския в. „Илюстрасион“ със снимки на Генчо Стайнов, портрети на розопроизводители от началото на 20-и век, дагеротипия от 1860 г., ферототипия от около 1900 г., колекция на майстора Димитър Карастоянов, албуми с уникални кадри от строителството на Бузлуджа, архиви на наши и чужди автори.

Записани в архива остават организираните над 100 временни изложби. През залите на музея, за тези 5 години, са минали десетки лектори, изнесени са множество беседи и концерти, джаз-кафета и благотворителни изложби, и базари.

Вече цяла книга е изписана с добри думи и благодарност на хора, дошли от всички кътчета на България. В книгата за впечатления има много страници изписани на руски, английски, италиански, френски, японски, немски и испански език, паметни за посетителите ще останат приятелствата с личности от Италия, Сърбия, Македония, Франция, Канада, Швейцария, Англия.

Да разровим старите албуми  

Музеят на фотографията имаше честта да посрещне имена като доц. Петър Абаджиев, Начо Каменов – Кубето, проф. Цочо Бояджиев с Николай Трейман, Гаро Кашишян, доц.д-р Росен Коларов, младите майстори на светлината Димитрина Андреева, Явор Мичев, Мирослав Момински и Христо Свинаров, Марко Бертолини (най-награждавания фотограф за 2014 г. в света), Рикардо Дзиполи, Милиян Неделкович, Пиер-Етиен Же. 

Всеки отворил вратата на музея става наш приятел, поясни инж. Стефан Папукчиев. Той отново призова да разровим старите албуми, кутии със снимки, книги, да потърсим, в чекмеджета, шкафове и тавани пощенски картички или снимки с изображение на Казанлък, за да помогнем заедно в издаването на албума "Нашият Казанлъкъ". 


 

Сподели в
 

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020/13:47

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020/19:01

Прочутият ни генерал и командващ Първа българска армия е единственият чуждестранен пълководец, който преминава редом до съветските генерали от Трети украински фронт по Червения площад в Москва на Парада на победата на 24 юни 1945 г.

24.06.2020/10:00

Презрение за тия, дето нямат „Ни срам, ни очи”, и петнят езиковото ни пространство и човешките ни души.

23.06.2020/15:50

Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ напомня за 565-ата годишнина от началото на съвременното книгопечатане .Под заглавие „Гутенберговата революция“ културната институция е публикувала онлай данни и илюстрации за откривателя на модерното книгопечатане и развитието му в света.

22.06.2020/11:19

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки