Начало
 
 

Айде на добрите маниери

12.06.2020 /10:15 | Автор : Константин Иванов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Константин Иванов

Към какви цивилизационни размисли може да тласне телевизионния зрител езикът на тялото и начинът на общуване на водещите от екрана.

Няма как БНТ да не дава пример. В случая имам предвид прелестната Филипа Матева, презентираща (нали така се казваше на чист български) заедно с партньора си вечерните новини. Още преди камерата да се насочи към тях, тя старателно е заела известната в балета „трета позиция”: левият крак е разположен леко назад, под ъгъл от 45 градуса.

Земетресение може да разтресе, гранитен паметник да мръдне – Филипа е замръзнала в трета позиция като истукана. Същата благородна изтънченост е характерна и за колежките й от битивито, „нова” и т.н. Защото ако взорът на зрителя попадне върху някоя дето стои разкрачена, дори леко, то той възмутено ще смени веднага канала.

Очевидно с особен статут се ползват Станислава Цалова, галено наричана от колегите си „Стаси”, и Натали Трифонова, които ни съобщават какво време ни очаква през следващите дни. Азиатците са известни с целеустремеността си: напред и само напред. Стаси, както знаем, а и донякъде си личи, има потекло от този континент. Винаги застава с плътно прибрани едно до друго и насочени към взора на зрителя стъпала. Не е точно позиция „мирно”, защото там петите са събрани, а пръстите леко раздалечени. А Стаси не мръдва, истински воин, инструктиращ ни как да се държим, ако ни връхлети ураган, удави дъжд или изпепели слънце.

Има си и точно установени правила за придвижване пред камерите, когато, на по-късен етап, се съобщават подробности или се коментират най-важните новини. Погледът е вторачен в камерата, тялото е извърнато към телезрителя, а водещата пристъпва напред странично, преплитайки елегантно крака, обути задължително с обувки с токчета, високи поне 22 сантиметра. Колкото и да е странно, не се е случвало това придвижване на вереф да е довело до падане и контузии. Или поне не се е разчуло.

Най-изтъкнати представителки на това до самоизтезание придвижване пред камерите несъмнено са Виктория Петрова и Флорина... (ами малкото й име съм запомнил защото съвпада с марката портокалов нектар, който пия, а фамилията в момента ми се губи: трета възраст, какво да се прави).

Абе откъдето и да го погледнеш – шик. Както е шик репортерите да докладват репортажите си не на зрителите, а на водещите в студиото, това създава чувство за интимност. Неподражаема в това отношение е парижката кореспондентка на БиТиВи Десислава Минчева: „Юксел”, „Вики”, ангажира тя още на секундата вниманието на Юксел Кадриев и Виктория Петрова, само да посмеят да не слушат внимателно.

Явно е време да променим не само двигателните си навици, а да усвояваме една модерна непоредственост на общуването, да скъсаме с байганювщините, наследени от мрачното комунистическо минало. Като например, щом видим стар приятел, да не му се хвърляме на врата, яко да го прегръщаме и да го тупаме здравата по гърба. А цивилизовано, по европейски изтънчено, да сключим полукръг около тялото му без да го докосваме, да доближим на разстояние не по-малко от 15 сантиметра бузата си до неговата и енергично да търкаме гърба му нагоре-надолу, нагоре-надолу. Ако не се научим на тези тънкости на bon ton-а, ще ни изхвърлят от Европейския съюз.

Сподели в
 

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020/16:20

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020/20:05

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020/16:29

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Добре е, че тревожната ситуация у нас с журналистиката, медиите и свободата на словото бе откроена и на европейско ниво. Но тази картина няма да се промени само от констатации, макар и прозвучали от ЕС. Промяната е наше дело - на цялото българско общество с неговото будно гражданско съзнание и на журналистите, които държат да отстоят своята независимост, а не желаят да бъдат третирани като мисирки

01.10.2020 /17:17

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 41 гости

Бързи връзки