Начало
 
 

Айде на добрите маниери

12.06.2020 /10:15 | Автор : Константин Иванов | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Константин Иванов

Към какви цивилизационни размисли може да тласне телевизионния зрител езикът на тялото и начинът на общуване на водещите от екрана.

Няма как БНТ да не дава пример. В случая имам предвид прелестната Филипа Матева, презентираща (нали така се казваше на чист български) заедно с партньора си вечерните новини. Още преди камерата да се насочи към тях, тя старателно е заела известната в балета „трета позиция”: левият крак е разположен леко назад, под ъгъл от 45 градуса.

Земетресение може да разтресе, гранитен паметник да мръдне – Филипа е замръзнала в трета позиция като истукана. Същата благородна изтънченост е характерна и за колежките й от битивито, „нова” и т.н. Защото ако взорът на зрителя попадне върху някоя дето стои разкрачена, дори леко, то той възмутено ще смени веднага канала.

Очевидно с особен статут се ползват Станислава Цалова, галено наричана от колегите си „Стаси”, и Натали Трифонова, които ни съобщават какво време ни очаква през следващите дни. Азиатците са известни с целеустремеността си: напред и само напред. Стаси, както знаем, а и донякъде си личи, има потекло от този континент. Винаги застава с плътно прибрани едно до друго и насочени към взора на зрителя стъпала. Не е точно позиция „мирно”, защото там петите са събрани, а пръстите леко раздалечени. А Стаси не мръдва, истински воин, инструктиращ ни как да се държим, ако ни връхлети ураган, удави дъжд или изпепели слънце.

Има си и точно установени правила за придвижване пред камерите, когато, на по-късен етап, се съобщават подробности или се коментират най-важните новини. Погледът е вторачен в камерата, тялото е извърнато към телезрителя, а водещата пристъпва напред странично, преплитайки елегантно крака, обути задължително с обувки с токчета, високи поне 22 сантиметра. Колкото и да е странно, не се е случвало това придвижване на вереф да е довело до падане и контузии. Или поне не се е разчуло.

Най-изтъкнати представителки на това до самоизтезание придвижване пред камерите несъмнено са Виктория Петрова и Флорина... (ами малкото й име съм запомнил защото съвпада с марката портокалов нектар, който пия, а фамилията в момента ми се губи: трета възраст, какво да се прави).

Абе откъдето и да го погледнеш – шик. Както е шик репортерите да докладват репортажите си не на зрителите, а на водещите в студиото, това създава чувство за интимност. Неподражаема в това отношение е парижката кореспондентка на БиТиВи Десислава Минчева: „Юксел”, „Вики”, ангажира тя още на секундата вниманието на Юксел Кадриев и Виктория Петрова, само да посмеят да не слушат внимателно.

Явно е време да променим не само двигателните си навици, а да усвояваме една модерна непоредственост на общуването, да скъсаме с байганювщините, наследени от мрачното комунистическо минало. Като например, щом видим стар приятел, да не му се хвърляме на врата, яко да го прегръщаме и да го тупаме здравата по гърба. А цивилизовано, по европейски изтънчено, да сключим полукръг около тялото му без да го докосваме, да доближим на разстояние не по-малко от 15 сантиметра бузата си до неговата и енергично да търкаме гърба му нагоре-надолу, нагоре-надолу. Ако не се научим на тези тънкости на bon ton-а, ще ни изхвърлят от Европейския съюз.

Сподели в
 

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020/15:44

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020/18:36

Към какви цивилизационни размисли може да тласне телевизионния зрител езикът на тялото и начинът на общуване на водещите от екрана.

12.06.2020/10:15

Бившият генерален консул на Руската федерация във Варна и почетен гражданин на морската ни столица Анатолий Шчелкунов е известен не само като дипломат, но и като писател, чиито книги се ползват с голям интерес. Той е член на Съюза на писателите на Русия и на неправителствената организация Съюз на приятелите на България. Специално за сайта на СБЖ Анатолий Викторович сподели свои размисли относно българо-руските отношения в контекста на едно от последните събития, свързани с делото на равноапостолните братя Кирил и Методий - посветената на това дело изложба в РКИЦ, разбунила патриотичните духове у нас и зад пределите на страната ни.

07.06.2020/19:44

Като председател на Комисията по журналистическа етика подкрепям позицията на Управителния съвет на СБЖ, споделена и от много колеги, че в този си състав и формат СЕМ не може да бъде гарант на свободата на словото и е натоварен с непосилни за неговата незадоволителна експертиза задачи. Крайно време е СЕМ да бъде преформатиран, да се създаде по-широка регулаторна рамка на обществените медии, да се включи гражданска квота и се въведе обществен надзор в медийния регулатор.

11.05.2020/14:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки