Начало
 
 

Бареков припомня работата в bTV преди 10 години

16.06.2020 /18:52 | Източник: novini.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Никорай Бареков не приема да наричат BTV „Божков ТВ“

Лидерът на "България без цензура" и бивш член на Европейския парламент Николай Бареков дълги години работеше в bTV като водещ на сутрешния блок.

Агенция Блиц го потърси, за да разбере от първо лице мнението му за телевизията. Ето как Бареков отговори на въпросите на колегите от медията Блиц, цитирана от novini.bg:

Г-н Бареков, по времето, в което Вие бяхте водещ на сутрешния блок на bTV, медията ползваше слогана „телевизията на всички гледни точки“. Продължава ли да спазва този принцип тази телевизия и в момента? 

Реално този слоган се появи след смяната на собствеността на bTV преди около 10 години. Това съвпадна с периода, в който аз напуснах телевизията. На практика считам себе си заедно с други видни личности за основател на тази телевизия.

Ние бяхме част от голямото семейство на „Fox news“ и спазвахме всички етични и журналистически стандарти, които бяха зададени от нашия тогавашен собственик Рупърт Мърдок и неговите медии във Великобритания, Австралия и САЩ.

Когато г-н Мърдок продаде своите активи, аз напуснах телевизията. Оттам нататък телевизията премина в едно друго русло - малко по-фриволно интерпретиране на фактите, спестяване на всички гледни точки, което е очевидно и известното обществено лицемерие да заемаш корпоративни и други позиции, а да говориш, че това са всички гледни точки. Не, това не са всички гледни точки. 

Напоследък от телевизията дава трибуна на различни обвиняеми, а премиерът Борисов я нарече „Божков ТВ“. Вашият коментар?   

Аз малко съм му сърдит, защото мисля, че с този прякор който сложи на телевизията, успя в неговия типичен стил да промени реално други никнеймове, които хората вече бяха дали на bTV. Единият беше „Босфор ТВ“, който се появи благодарение на турските сапунки, които се вместиха в програмната схема на телевизията. 

Мога да дам един много конкретен пример, когато ме попита за „телевизията на всички гледни точки“. Сега bTV отпразнува своя 20-годишен юбилей, когато аз напуснах празнуваше 10-ата си годишнина. Тогава бях изтрит от семейната снимка. Мисля, че така постъпват комунистическите диктатури, когато неудобните членове на Политбюро биват изтрити. 

10-години по-късно от снимката отпадна и Слави Трифонов.

Съжалявам, ние може би като хора и обществени личности в някаква степен сме спорни, както всички известни личности навсякъде по света, но ние на практика вградихме сенките си в тази телевизия. Аз създадох сутрешния праймтайм, а Слави вечерния. Как е възможно създателите на тази телевизия изведнъж да бъдат изтрити от нейната история? 

Кой пише въпросите в bTV?  

Това е екип от хора, които не са обществено значими и познати. Навремето, когато аз бях в телевизията, обучихме над 100 човека в CNN. Това са хора, които не са преминали достатъчно обучение като журналисти, но са заели доста ключови позиции в тази телевизия и са твърде удобни.

Това са анонимни хора. Сега дори да ти спомена някои имена, те няма да ти говорят нищо. Това са хора, които определят политиката на телевизията. Естествено, тези хора слушат кръгът на влияние, който оперативно взима решения в bTV.

Свързани:   Бареков негодува: „Евроком” спира предаването ми

„Кабеларката „Евроком” спира предаването ни!” Това обяви телевизионният водещ и бивш евродепутат Николай Бареков с писмо до медиите.
Дата: 19.11.2019 

Сподели в
 

Японски журналист е бил задържан в Мианма и обвинен в разпространение на фалшиви новини. Това съобщиха от посолството на страната, цитирани от BBC.

05.05.2021/12:00

"Не се приемам за журналист - с "Не!Новините" правя пародия на журналистическо съдържание" - скромничи Самуил. "Писател не звучи толкова обидно колкото журналист" - шегува се създателят на сайта, често бъркан от някои с истински новини.

03.05.2021/14:28

Компанията Фейсбук обяви, че ще отдели 5 млн. долара, за да плаща на журналисти под формата на многогодишни сделки в рамките на новата си платформа за публикации.

01.05.2021/12:27

За много хора 112-ото място за България в класацията на "Репортери без граници" е просто детайл - една от многото статистики, в които страната е на дъното.

30.04.2021/12:26

В Европа независимостта на обществените медии е подкопана от назначенията на политически обвързани ръководства. Това се посочва в годишния доклад на Съвета на Европа (СЕ) за медийната свобода.

29.04.2021/09:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

97-годишен радио водещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 22 гости

Бързи връзки