Начало
 
 

Полина Паунова коментира съдбата на Горан Благоев в БНТ

18.06.2020 /12:00 | Източник: svobodnaevropa.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Полина Паунова е политически журналист в Свободна Европа

БНТ отново се оказва арена на противопоставяне. Този път проблем възникна с профилираното предаване "Вяра и общество" с водещ Горан Благоев. На пръв поглед всичко започва заради свалени повторения на предаването от лятната програмна схема на телевизията.

Зад конкретния случай обаче се оказа, че се крие обществено известното напрежение между Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) и Горан Благоев, уточнява авторката в svobodnaevropa.bg:  

Засега водещият не е свален от ефир, но към него се поставят изисквания, които няма как да изпълни, без да смени критичния тон на предаването си.

За спорната ситуация се разбра в понеделник от профила "Вяра и обшество" в социалната мрежа Фейсбук. В него водещият се обръща към зрителите с обяснението, че БНТ сваля летните повторения на излъчени вече епизоди. В текста се казва, че решението е взето, без той като автор да бъде предупреден.

Потърсен за коментар генералният директор на БНТ Емил Кошлуков обясни, че повторенията на "Вяра и общество" са изпаднали от лятната схема на медията заради необходимостта БНТ да излъчи голям брой закупена продукция, чиито права изтичат в началото на август.

Предисторията - уволнения   

"Докато аз съм изпълнителен директор, няма да бъдат сваляни предавания на християнска тематика", заяви Кошлуков пред Свободна Европа. Той обаче допълни, че е поискал от Благоев обяснения за едно от изданията на "Вяра и общество", в което водещият се занимава с отношенията между религиозната и светска власт у нас. Причината - получени са "множество оплаквания". 

След встъпването на Емил Кошлуков като генерален директор от юли 2019 г. от БНТ бяха отстранени редица журналисти. Първо беше уволнена Улияна Пръмова, която предшественикът на Кошлуков – Константин Каменаров - беше назначил за шеф на новините. 

С прекратен договор по време на болнични се озова спорният журналист Камен Алипиев – Кедъра. Без обяснения бе прекъснат договорът и на бившия член на СЕМ и кореспондент на БНТ в Берлин Мария Стоянова. Свалено бе и предаването "Нощни птици" с водеща Искра Ангелова.

По решение на Кошлуков с БНТ се разделиха и актрисата и режисьор Боряна Пунчева и популярният спортен журналист Сашо Йовков.

Междувременно в доклада си за свободата на словото в България неправителствената организация "Репортери без граници" отбеляза, че редакционната политика на Българската национална телевизия (БНТ) се е променила от „неутрална към проправителствена след назначаването на новия генерален директор“ Емил Кошлуков.

Свързани:   Медиен скандал около „Вяра и общество“

Поредният медиен скандал в БНТ се завъртя около съдбата на едно от най-рейтинговите предавания на обществената медия „Вяра и общество“. Излъчването му можело да спре от есента, тъй като вече било свалено от лятната схема, алармира водещият Горан Благоев на страницата на предаването във фейсбук. Потърсен от сайта на СБЖ, генералният директор на БНТ Емил Кошлуков категорично отрече да има намерения за сваляне на предаването.
Дата: 16.06.2020

 

Сподели в
 

Журналисти от телевизионния канал „Сегашно време” - проект на „Радио Свобода” и Фондация „Гласът на Америка”, които се финансират от Конгреса на САЩ, са били депортирани в Украйна, предаде ТАСС.

09.08.2020/12:17

„Има основание за протести и за гражданско недоволство и по отношение на медийната свобода“, каза Николета Даскалова от Фондация Медийна демокрация.

08.08.2020/12:16

По време на Конференцията на ГЕРБ в София се разиграха грозни сцени на насилие срещу наши колеги, журналисти. Ето какво разказа Генка Шикерова за случилото се с нея и Полина Паунова:

07.08.2020/12:00

Глоба от 3 до 15 000 лв. грози комика и тв водещ Николаос Цитиридис. Причина за сезиране от страна на СЕМ на Цитиридис е предаване от 25 юни тази година, в което си прави шеги с жените, жертви на домашно насилие.

06.08.2020/12:00

Специализираният наказателен съд в Словакия е отложил за 3 септември заседанието си, на което трябва да произнесе присъдите си по делото за убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и приятелката му Мартина Кушнирова, съобщи словашкото национално радио, цитирано от ТАСС.

05.08.2020/18:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 9 гости

Бързи връзки