Начало
 
 

Полина Паунова коментира съдбата на Горан Благоев в БНТ

18.06.2020 /12:00 | Източник: svobodnaevropa.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Полина Паунова е политически журналист в Свободна Европа

БНТ отново се оказва арена на противопоставяне. Този път проблем възникна с профилираното предаване "Вяра и общество" с водещ Горан Благоев. На пръв поглед всичко започва заради свалени повторения на предаването от лятната програмна схема на телевизията.

Зад конкретния случай обаче се оказа, че се крие обществено известното напрежение между Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) и Горан Благоев, уточнява авторката в svobodnaevropa.bg:  

Засега водещият не е свален от ефир, но към него се поставят изисквания, които няма как да изпълни, без да смени критичния тон на предаването си.

За спорната ситуация се разбра в понеделник от профила "Вяра и обшество" в социалната мрежа Фейсбук. В него водещият се обръща към зрителите с обяснението, че БНТ сваля летните повторения на излъчени вече епизоди. В текста се казва, че решението е взето, без той като автор да бъде предупреден.

Потърсен за коментар генералният директор на БНТ Емил Кошлуков обясни, че повторенията на "Вяра и общество" са изпаднали от лятната схема на медията заради необходимостта БНТ да излъчи голям брой закупена продукция, чиито права изтичат в началото на август.

Предисторията - уволнения   

"Докато аз съм изпълнителен директор, няма да бъдат сваляни предавания на християнска тематика", заяви Кошлуков пред Свободна Европа. Той обаче допълни, че е поискал от Благоев обяснения за едно от изданията на "Вяра и общество", в което водещият се занимава с отношенията между религиозната и светска власт у нас. Причината - получени са "множество оплаквания". 

След встъпването на Емил Кошлуков като генерален директор от юли 2019 г. от БНТ бяха отстранени редица журналисти. Първо беше уволнена Улияна Пръмова, която предшественикът на Кошлуков – Константин Каменаров - беше назначил за шеф на новините. 

С прекратен договор по време на болнични се озова спорният журналист Камен Алипиев – Кедъра. Без обяснения бе прекъснат договорът и на бившия член на СЕМ и кореспондент на БНТ в Берлин Мария Стоянова. Свалено бе и предаването "Нощни птици" с водеща Искра Ангелова.

По решение на Кошлуков с БНТ се разделиха и актрисата и режисьор Боряна Пунчева и популярният спортен журналист Сашо Йовков.

Междувременно в доклада си за свободата на словото в България неправителствената организация "Репортери без граници" отбеляза, че редакционната политика на Българската национална телевизия (БНТ) се е променила от „неутрална към проправителствена след назначаването на новия генерален директор“ Емил Кошлуков.

Свързани:   Медиен скандал около „Вяра и общество“

Поредният медиен скандал в БНТ се завъртя около съдбата на едно от най-рейтинговите предавания на обществената медия „Вяра и общество“. Излъчването му можело да спре от есента, тъй като вече било свалено от лятната схема, алармира водещият Горан Благоев на страницата на предаването във фейсбук. Потърсен от сайта на СБЖ, генералният директор на БНТ Емил Кошлуков категорично отрече да има намерения за сваляне на предаването.
Дата: 16.06.2020

 

Сподели в
 

Японски журналист е бил задържан в Мианма и обвинен в разпространение на фалшиви новини. Това съобщиха от посолството на страната, цитирани от BBC.

05.05.2021/12:00

"Не се приемам за журналист - с "Не!Новините" правя пародия на журналистическо съдържание" - скромничи Самуил. "Писател не звучи толкова обидно колкото журналист" - шегува се създателят на сайта, често бъркан от някои с истински новини.

03.05.2021/14:28

Компанията Фейсбук обяви, че ще отдели 5 млн. долара, за да плаща на журналисти под формата на многогодишни сделки в рамките на новата си платформа за публикации.

01.05.2021/12:27

За много хора 112-ото място за България в класацията на "Репортери без граници" е просто детайл - една от многото статистики, в които страната е на дъното.

30.04.2021/12:26

В Европа независимостта на обществените медии е подкопана от назначенията на политически обвързани ръководства. Това се посочва в годишния доклад на Съвета на Европа (СЕ) за медийната свобода.

29.04.2021/09:00

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

97-годишен радио водещ, участник в щурма за Нормандия, не иска да се пенсионира. Мнозина го познават по лице. Той играе вълшебника в два от филмите за Хари Потър: „Хари Потър и философския камък“ и „Хари Потър и тайната стая“, а по-старото поколение го помни в ролята на Дарвин – в сериала за големия учен и на Карл Велики в друг сериал, а също и на Дядо Коледа.

05.05.2021 /22:27 | Автор: От Йерусалим специално за сайта на СБЖ Феня и Искра Декало, кореспондентски пункт на БНР | Източник: СБЖ

Близките на известния санктпетербургски журналист Матвей Фролов, известен като блокадния репортер, преди дни предадоха за съхранение в Централния държавен архив за исторически и политически документи в Санкт Петербург, неговия личен архив. Уникалната документална колекция беше представена в архива, като в събитието участваха и представители на най-голямата информационна агенция в Русия – ТАСС,в която Фролов е работил през целия си живот.

29.04.2021 /06:16 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Репортерът Давид Бериаин с богат опит от горещи точки като Афганистан, Ирак, Либия, разобличавал мафии в Мексико, Колумбия, Албания, и операторът Роберто Фрайле, оцелял след раняване в Сирия, бяха застреляни в западноафриканската страна при нападение над конвоя им. Те пътували към природен резерват, за да снимат филм против бракониерството. Загинал е и придружавалият ги правозащитник ирландец Рори Йънг. В района на убийството действат джихадистки групировки

28.04.2021 /09:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: elperiodico.com

Журналистката Петя Пейчева повежда читателите през неумиращи емоции, запечатани на старите репортерски ленти

10.03.2021 /15:15 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Припомняме разказ от 2018 г. на ветерана журналист Кирил Панайотов пред nabore.bg, как е бил създаден младежкият вестник и как го е ръководил Иван Башев, неговият първи "уредник", както тогава са наричали фактическия главен редактор.

18.04.2021 /11:30 | Автор: Кирил Панайотов | Източник: nabore.bg

В две групи във Фейсбук журналистът Тихомир Шолев, работил във в. „24 часа” в началните му години, разказва за модерния начин на работа там по онова време.

17.04.2021 /17:40 | Автор: Тихомир Шолев | Източник: Фейсбук

 Акценти и позиции

Навършват се 30 г. от приемането на Декларацията от Виндхук, дала повод на ООН да обяви 3 май за Световен ден на печата. СБЖ напомня: законовите гаранции за правата журналистите са носещ стълб за тази свобода. В страната, класирана на 112-то място по същия показател, знаем това болезнено добре...

03.05.2021 /09:48

В интервала 14:00-17:00 ч. в посочените дни всички делегати за насроченото на 15 май Общо събрание на СБЖ ще могат да се запознаят с материалите за него в отдел „Организационен” на Съюза

27.04.2021 /19:43

Известната и по света порочна практика SLAPP у нас се прилага вече не само от овластени политически или икономически фактори, но дори и от лица, които сами са осъдени за криминални прояви. Настояваме законодателите час по-скоро да осигурят правна регламентация, която да предпазва журналистите от подобни посегателства.

27.04.2021 /15:48

 Мнения

Накъде са се запътили унищожителите на журналистиката, свободата и изборите - от Бойко Борисов до Големите му братя по света

20.03.2021 /17:00 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Ако човекът не бе открил думите, как ли щеше да изглежда сега? „Божият дар” го изведе от джунглата и тъмнината, научи го да вижда в себе си. И човекът се възгордя. Заключи тайнствените знаци в скъпи ковчежета със седем печата, превърна ги в магия за невежеството. Превърна ги във власт.

02.03.2021 /12:56 | Автор: Петя Пейчева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки