Начало
 
 

Борисовгейт отеква по журналистки и медии

17.06.2020 /21:20 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Момент от извънредната пресконференция на премиера Бойко Борисов

След над 40-минутната извънредна пресконференция на премиера Бойко Борисов, придружен от цялото ръководство на ГЕРБ, по повод нова серия компрометиращи го публикации, които той определи като фалшификати, вниманието привлякоха реакциите на журналистките Веселина Томова и Миролюба Бенатова в социалните мрежи.

За втори път в рамките на една седмица из медиите беше разпратен компромат срещу премиера Бойко Борисов. След като на 12 юни беше разпространен аудиозапис на глас, за който се твърди, че е на Борисов и който произнася скандални реплики, изпъстрени с цинизми, днес стана публична серия от снимки от спалнята на премиера в държавната му резиденция.

Снимките, правени в различно време, показват пачки с евро и златни кюлчета в чекмедже на нощното шкафче до леглото, както и пистолет върху шкафчето. На един от кадрите е сниман и самият Борисов, заспал в леглото.  Снимките са съпроводени с подигравателен пояснителен текст.

Материалите бяха публикувани в много медии, като една от първите беше Афера.БГ на журналистката Веселина Томова, която скоро след това се оплака, че сайтът й е станал обект на хакерска атака. Веселина Томова е известна с острите си критични публикации за управляващите.

По повод на днешните публикации, както и на предходните - с аудиозаписа, премиерът Борисов заедно с цялото ръководство на управляващата партия ГЕРБ, строено зад него, даде извънредна над 40-минутна пресконференция в партийната централа в София. Редом до Борисов беше председателката на НС Цвета Караянчева, споменавана в аудиозаписа.

В дългото си встъпително изявление премиерът увери, че е обект на атака с компромати и фалшификати, защото противниците на ГЕРБ не можели по никакъв друг начин да надвият партията. Според Борисов така искали да му попречат да вкара България в еврозоната, но нищо не можело да го спре.

Като вероятни автори на заверата той спомена президента Румен Радев, продажни служители на НСО, напусналия също днес ГЕРБ Цветан Цветанов, БСП, Мая Манолова, Слави Трифонов, Васил Божков, Цветан Василев и др. На журналистически въпрос дали не подозира намеса на ДПС премиерът отвърна, че оттам действали другояче - „тихо, отзад”.

Най-много обвинения той стовари върху държавния глава Румен Радев, за когото неколкократно повтори, че го следял с дрон, лично управляван от него. Дронът бил подарен на президента от Китай, а от НСО не смеели да реагират. „Докарва ми го на терасата, пред входа. Много пъти. Когато ги извикам и ги попитам защо не реагират, вдига ми го на един метър, може да носи взрив, 500 грама, да го пусне – те казват, че президентът го управлява. Държавният ни глава“, заяви Борисов.

По отношение на компроматите и фалшификатите премиерът посочи, че те са правени като по учебник на КГБ и допълни, че на Давоския форум били обяснявали как технически се сглобяват записи от казани по други поводи думи.

Относно днешните снимки Борисов акцентира върху факта, че е била застрашена сигурността му, без да оспорва, че на фотографията, на която се вижда заспал полугол мъж, е наистина той. За пълното с пачки с евро и със златни кюлчета чекмедже посочи, че много хора по различно време са можели да влязат в спалнята му, да сложат там каквото си искат и да го снимат.

Премиерът спомена и журнлистката Миролюба Бенатова, която според него била снимала филм в спалнята му. С това Борисов целеше да убеди публиката, че не би държал ценности в нощното шкафче: „Бенатова е правила филм и знае, че има каса, в която можеш да държиш всичко. Не в нощното шкафче.”

Журналистката реагира в своя профил във Фейсбук, където написа: „Не съм правила филм. Не знам дали има каса и какво има в нея. И не знам какво има в шкафчето. Споменавате ме с две лъжи, @Boyko Borissov. Ваши ли са парите в шкафчето от снимките, г-н Борисов? Това е въпросът по снимките. Кога сте казали думите, които са монтирани в онзи запис, обявен за фалшив, защото думите били разместени.”

Същата вечер вниманието привлече и следният текст, който пусна на своята страница във Фейсбук Веселина Томова от Афера.БГ: „Докато чаках кола на телевизия 7/8 да ме вземе за да участвам в две предавания по предварителна покана от днес, ми звънна Крум Савов, който ме уведоми, че ОТКАЗВАТ УЧАСТИЕТО МИ, защото получили „сигнали”, че ще бъда арестувана в телевизията за 24 часа. На въпроса ми нали са свободна телевизия и какво от това, мен не ме е страх, той отговори, че преценили, че не било много удобно и прочие, и прочие, и отказа участието ми - минути преди да отида до телевизията. Толкова със „свободната” телевизия 7/8. Вие си направете изводите!!! Аз отдавна съм си ги направила! Кой на кого е патерица! Иначе сайта АФЕРА продължава да е подложен на масирана хакерска атака, защото е „демокрация”, както каза Боко Тиквата!”

Вечерта на 17 юни сайтът Афера.БГ беше достъпен. В своя късна публикация на него Веселина Томова, която не е била арестувана, споменава, че е приела покани за участие в предаванията на журналистите Велизар Енчев в четвъртък и Сашо Диков в петък.

Сподели в
 

На 13 ноември по покана на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България в СБЖ ще гостува посланикът на Испания, който ще отговори на журналистически въпроси по актуални теми с акцент върху 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни. Ще бъдат засегнати също проблеми като пандемията на Covid-19 и свободата на медиите. Ето какво сподели Н. Пр. Алехандо Поланко в специално интервю за сайта на СБЖ.

23.10.2020/06:30

„Поет, белетрист, публицист, преводач. С подадине*. Общественик и родолюбец. От онези, които днес почти не се срещат. Със слово – огън и меч. Човек, приел родовото изгнаничество като собствен смисъл и съдба. За него „родината се бе установила в пределите на човека и го правеше безкраен“ („Възречени от Манастър“). С тези думи д-р Елена Алекова откри вечерта, посветена на 85-годишнината на Никола Инджов, състояла се в клуб “Журналист“ в СБЖ под мотото „Живея дълго, дълго светя“.

19.10.2020/18:01

Журналисти с ракети от 18 медии излязоха на тенис-корта за 37-ото си държавно първенство. Тодор Попов и Йоана Андреева са двойни победители. Доайените доказват, че за този спорт няма възраст. В чии ръце е бъдещето на журналистическия тенис?

13.10.2020/15:51

В инициативата, която ще е с фокус върху журналистическите организации в Югоизточна Европа и Турция, са поканени да участват членуващите в Европейската федерация на журналистите професионални съюзи и асоциации.

11.10.2020/20:36

„Как може да помогне ЕС? Чува ли ни Европа?” - това са темите на онлайн дискусията за състоянието на медиите у нас, в която на 12 октомври ще се включи зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, самата Йончева, представители на ЕП, Съвета на Европа, „Репортери без граници”, български журналисти и медийни дейци, сред тях и коментаторката на „Барикада” и отговорна редакторка на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова.

07.10.2020/17:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки