Начало
 
 

Борисовгейт отеква по журналистки и медии

17.06.2020 /21:20 | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Момент от извънредната пресконференция на премиера Бойко Борисов

След над 40-минутната извънредна пресконференция на премиера Бойко Борисов, придружен от цялото ръководство на ГЕРБ, по повод нова серия компрометиращи го публикации, които той определи като фалшификати, вниманието привлякоха реакциите на журналистките Веселина Томова и Миролюба Бенатова в социалните мрежи.

За втори път в рамките на една седмица из медиите беше разпратен компромат срещу премиера Бойко Борисов. След като на 12 юни беше разпространен аудиозапис на глас, за който се твърди, че е на Борисов и който произнася скандални реплики, изпъстрени с цинизми, днес стана публична серия от снимки от спалнята на премиера в държавната му резиденция.

Снимките, правени в различно време, показват пачки с евро и златни кюлчета в чекмедже на нощното шкафче до леглото, както и пистолет върху шкафчето. На един от кадрите е сниман и самият Борисов, заспал в леглото.  Снимките са съпроводени с подигравателен пояснителен текст.

Материалите бяха публикувани в много медии, като една от първите беше Афера.БГ на журналистката Веселина Томова, която скоро след това се оплака, че сайтът й е станал обект на хакерска атака. Веселина Томова е известна с острите си критични публикации за управляващите.

По повод на днешните публикации, както и на предходните - с аудиозаписа, премиерът Борисов заедно с цялото ръководство на управляващата партия ГЕРБ, строено зад него, даде извънредна над 40-минутна пресконференция в партийната централа в София. Редом до Борисов беше председателката на НС Цвета Караянчева, споменавана в аудиозаписа.

В дългото си встъпително изявление премиерът увери, че е обект на атака с компромати и фалшификати, защото противниците на ГЕРБ не можели по никакъв друг начин да надвият партията. Според Борисов така искали да му попречат да вкара България в еврозоната, но нищо не можело да го спре.

Като вероятни автори на заверата той спомена президента Румен Радев, продажни служители на НСО, напусналия също днес ГЕРБ Цветан Цветанов, БСП, Мая Манолова, Слави Трифонов, Васил Божков, Цветан Василев и др. На журналистически въпрос дали не подозира намеса на ДПС премиерът отвърна, че оттам действали другояче - „тихо, отзад”.

Най-много обвинения той стовари върху държавния глава Румен Радев, за когото неколкократно повтори, че го следял с дрон, лично управляван от него. Дронът бил подарен на президента от Китай, а от НСО не смеели да реагират. „Докарва ми го на терасата, пред входа. Много пъти. Когато ги извикам и ги попитам защо не реагират, вдига ми го на един метър, може да носи взрив, 500 грама, да го пусне – те казват, че президентът го управлява. Държавният ни глава“, заяви Борисов.

По отношение на компроматите и фалшификатите премиерът посочи, че те са правени като по учебник на КГБ и допълни, че на Давоския форум били обяснявали как технически се сглобяват записи от казани по други поводи думи.

Относно днешните снимки Борисов акцентира върху факта, че е била застрашена сигурността му, без да оспорва, че на фотографията, на която се вижда заспал полугол мъж, е наистина той. За пълното с пачки с евро и със златни кюлчета чекмедже посочи, че много хора по различно време са можели да влязат в спалнята му, да сложат там каквото си искат и да го снимат.

Премиерът спомена и журнлистката Миролюба Бенатова, която според него била снимала филм в спалнята му. С това Борисов целеше да убеди публиката, че не би държал ценности в нощното шкафче: „Бенатова е правила филм и знае, че има каса, в която можеш да държиш всичко. Не в нощното шкафче.”

Журналистката реагира в своя профил във Фейсбук, където написа: „Не съм правила филм. Не знам дали има каса и какво има в нея. И не знам какво има в шкафчето. Споменавате ме с две лъжи, @Boyko Borissov. Ваши ли са парите в шкафчето от снимките, г-н Борисов? Това е въпросът по снимките. Кога сте казали думите, които са монтирани в онзи запис, обявен за фалшив, защото думите били разместени.”

Същата вечер вниманието привлече и следният текст, който пусна на своята страница във Фейсбук Веселина Томова от Афера.БГ: „Докато чаках кола на телевизия 7/8 да ме вземе за да участвам в две предавания по предварителна покана от днес, ми звънна Крум Савов, който ме уведоми, че ОТКАЗВАТ УЧАСТИЕТО МИ, защото получили „сигнали”, че ще бъда арестувана в телевизията за 24 часа. На въпроса ми нали са свободна телевизия и какво от това, мен не ме е страх, той отговори, че преценили, че не било много удобно и прочие, и прочие, и отказа участието ми - минути преди да отида до телевизията. Толкова със „свободната” телевизия 7/8. Вие си направете изводите!!! Аз отдавна съм си ги направила! Кой на кого е патерица! Иначе сайта АФЕРА продължава да е подложен на масирана хакерска атака, защото е „демокрация”, както каза Боко Тиквата!”

Вечерта на 17 юни сайтът Афера.БГ беше достъпен. В своя късна публикация на него Веселина Томова, която не е била арестувана, споменава, че е приела покани за участие в предаванията на журналистите Велизар Енчев в четвъртък и Сашо Диков в петък.

Сподели в
 

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

Двайсет и четвъртият ден на юни е белязан още преди 75 лета с победен знак. И сега благодарение на драконовите мерки заради К-19 (звучи като име на подводница) парадът на победата, който винаги е на 9 май в Москва, се състоя на 24 юни. На тази дата през 1945 г. сърцето на Русия – Червения площад, стана място, на което хората приветстваха победителите, преминаващи в парадния строй на победата. Ние също трябва да сме горди, защото единственият чужденец участник в онзи парад е бил храбрият български пълководец ген. Владимир Стойчев. И никога не бива да забравяме този факт.

25.06.2020/15:57

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 13 гости

Бързи връзки