Начало
 
 

Dir.bg готви третото издание на конкурса си за чиста онлайн журналистика Web report

21.06.2020 /12:17 | Източник: dir.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Наградите на Web Report ще са вече не в 6, а общо в 8 жанра

Дезинформацията живее своето златно време, а фалшивите новини се разпространяват 10 пъти по-бързо. Читателите и зрителите са изправени пред опасността от информационните затъмнения.

Тези предизвикателства са причина за провеждане на третото поредно издание на конкурса на Dir.bg за чиста онлайн журналистика Web report. 

По този повод в bTV гостуваха оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков и сценаристът, режисьор, журналист и член на журито Ваня Николова.

"Фалшивите новини не са от вчера. Това е много стар феномен, използван още в радио постановката на CBS "Война на световете" през 1938 г. Проблемът сега е много по-сериозен. Попаднахме в дълбока дупка, най-вече заради феномена "социални мрежи" - всеки сам е журналист, а източниците на информация са анонимни., заяви Иван Брайков.

Допълни го Ваня Николова, чиято професионална кариера започва именно с журналистическо перо в ръка:

"Преди години беше изключително да ми публикуват материал. Не спах една седмица, когато това се случи. В момента всеки може да публикува всичко. Това е световен, а не български проблем. Всеки с бюро и компютър става журналист, това олекоти стойностите на тази професия". 

"Нуждата от решаване на подобни проблеми в нашата среда стана причина преди 2 години, по повод 20-годишнината на българския интернет портал Dir.bg, да създадем Web report - конкурс за чиста онлайн журналистика.  Конкурсът се провежда за 3-та поредна година и в него участват всички автори и журналисти, които пишат с перо и сърце и спазват нормите на съвременната журналистика", обясни Иван Брайков.

Участниците ще се състезават в 6 категории:   

"Общество", "Икономика", "Култура и изкуство", "Технологии и иновации", "Истински истории" и "Спорт", а победителите във всяка от тях ще получат парични награди.

От тази година Web Report връчва почетен приз и в още 2 много важни жанра - "Фото и видео репортажи".

Изискванията за всеки журналистически материал са да не е участвал в предишното издание на конкурса, да бъде написан на български език и според езиковите правила, да бъде оригинален авторски материал и да цитира коректно и достоверно информационни източници, факти, препратки, като указва кои са те.

"Винаги съм вярвала, че журналистиката трябва да поставя проблеми за решаване. Колкото и романтично да звучи, хората продължават да казват "ще се обадя на журналистите", все още има очакване, че може да бъде решен проблем. Другото важно е думата справедливост. Журналистиката служи да получиш справедливост в даден казус. Даваме възможност да ги чуем и видим такива хора", завърши Ваня Николова.

Владимир Жеглов (основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Венелин Петков (директор "Новини" на bTV), Евгения Атанасова (журналист и продуцент, БНТ), Ваня Николова (журналист, сценарист), Яна Пеловска (управител на Център за развитие на медиите), Христо Христов (изпълнителен директор, WhitePress Bulgaria), Владимир Йончев (гл. редактор, OFFNews.bg), Илия Вълков (журналист, "Клуб Z", УНСС), Евгени Димитров (основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (директор "Корпоративни комуникации", А1).

Одобрените материали ще бъдат публикувани в специалната категория "Участници" в сайта на Dir.bg - Webreport.bg, където може да бъде намерена и пълната информация за конкурса.

Свързани:   Web Report обявява подробности за конкурса за журналистика

Конкурсът за чиста журналистика Web Report очаква качествените, талантливи, смели, почтени и отговорни автори в България и удължава срока за участие, съобщиха организаторите от Dir.bg.
Дата: 05.06.2020


 

Сподели в
 

Книгата на журналиста Ахим Пурвин "Един германец с българска (от)лична карта" ще бъде представена на 4 август в Ловеч, съобщават от общинската администрация.

04.08.2020/12:00

„За децата на Милен“ - дарителски индивидуален фонд, е учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (FRGI).

02.08.2020/18:53

Отиде си, ненадейно си отиде Иван Кутузов-Кути, едно светло момче, един голям художник, един неподражаем карикатурист и шаржист.

02.08.2020/12:17

"Виваком" става част от водещия телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа - UNITED GROUP, обяви официално телекомът.

01.08.2020/12:16

Програмната директорка на "Фрийдъм Хаус" за Европа и Евразия София Орлоски заяви за радио "Гласът на Америка", че организацията е дълбоко загрижена заради ситуацията в Сърбия, още повече че в предишни години имаше преследване на независими медии и неправителствени организации от страна на сръбските власти, предаде агенция Бета.

31.07.2020/18:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки