Начало
 
 

Китай ще отмъсти на САЩ за ходове срещу „пропагандните” му медии

24.06.2020 /15:25 | Източник: news.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Засега само искри прехвърчат между двете световни сили

Китай заплаши да отмъсти срещу новите ограничения на САЩ върху китайски държавни медии, което е нова ескалация на напрежението между двете суперсили, докато те предприемат огледални мерки срещу медиите една на друга, съобщава АФП.

Държавният департамент на САЩ обяви по-рано, че е прекласифицирал 4 китайски медии - китайската държавна телевизия, държавната информационна агенция China News Service и двата печатни официоза People's Daily и Global Times - като чуждестранни мисии, а не медии в САЩ, като ги добави към още 5 китайски медии, посочени през февруари. 

Китай вече изгони над дузина американски журналисти като част от спора, припомня news.bg

Сегас Пекин заклейми последните действия на САЩ като "неприкрито политическо потискане на китайските медии", което "допълнително разкрива лицемерието на така наречената свобода на словото и печата, с която САЩ обичат да парадират".

От най-потърпевшите е агенция Синхуа 

"Категорично призоваваме САЩ да отхвърлят този начин на мислене и идеологически предразсъдъци от Студената война... в противен случай Китай няма да има друг избор, освен да отговори подобаващо", подчерта говорителят на китайското външно министерство на редовна пресконференция.

Всички 9 китайски държавни медии ще бъдат задължени да съобщават подробности за персонала си в САЩ и сделки с недвижими имоти там на Държавния департамент. Техните новини няма да бъдат ограничавани, уточниха официални лица.

"Тези 4 субекта не са медии; те са пропагандни медии", настоя Дейвид Стилуел, най-високопоставеният американски дипломат за Източна Азия.

Той отказа да каже дали четирите държавни медии ще бъдат задължени да намалят персонала си в САЩ, което беше изискано от петте, които бяха посочени по-рано.

Петте държавни китайски медии, определени по-рано като чуждестранни мисии, бяха най-голямата китайска информационна агенция Синхуа, China Global Television Network (китайската държавна англоезична телевизия), China Radio International и американските дистрибутори на печатните People's Daily и англоезичния China Daily.

След като на тези медии беше наредено да орежат броя на китайските си служители в САЩ, Пекин отвърна още през март, като изгони американски граждани, работещи за 3 основни вестника - "Ню Йорк таймс", "Уолстрийт джърнъл" и "Вашингтон пост".

Свързани:   Екипът на Тръмп обвинява 4 китайски медии за агенти

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп определи 4 големи китайски медии като "чуждестранни мисии", което означава, че някои от журналистите от тези медии може да бъдат принудени да напуснат страната, предаде АП.
Дата: 24.06.2020


 

Сподели в
 

Националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR дава нов живот на знаменитата поредица от документални филмови портрети на български артисти и интелектуалци "Умно село“.

09.07.2020/16:52

Aсоциация за кариерно развитие и обучение започва изпълнението на проект "Медийна грамотност за гражданска журналистика". Бумът на новите медийни технологии роди феномена „гражданска журналистика“.

08.07.2020/15:25

Чест прави на генералния директор Емил Кошлуков, че взе отношение по този проблем, казва Василианна Мерхеб, която е политолог, църковен анализатор и автор на проект за социално-милосърдна дейност на Българската православна църква.

07.07.2020/15:25

Заради претенциите на Левски ПФЛ и БФС събират всички професионални клубове в България на среща, на която ще се обсъжда новият договор за телевизионните права, който трябва да влезе в сила от сезон 2021/22, пише "Тема Спорт".

06.07.2020/16:51

Работник в саудитското консулство в Истанбул даде шокиращи показания пред турския съд, разглеждащ делото за убийството на видния саудитски журналист Джамал Хашоги през октомври 2018 г., предаде Ройтерс.

04.07.2020/17:15

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 31 гости

Бързи връзки