Начало
 
 

Безсмъртен филм припомни: Дори по време на война любовта е по-силна от всичко

25.06.2020 /15:57 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вдъхновени от филма "В 6 часа вечерта след войната" жителите на Кемерово са увековечили героите

Двайсет и четвъртият ден на юни е белязан още преди 75 лета с победен знак. И сега благодарение на драконовите мерки заради К-19 (звучи като име на подводница) парадът на победата, който винаги е на 9 май в Москва, се състоя на 24 юни. На тази дата през 1945 г. сърцето на Русия – Червения площад, стана място, на което хората приветстваха победителите, преминаващи в парадния строй на победата. Ние също трябва да сме горди, защото единственият чужденец участник в онзи парад е бил храбрият български пълководец ген. Владимир Стойчев. И никога не бива да забравяме този факт.

По този повод в клуб „Журналист“ почитатели на руското кино и руската тема се събраха да отбележат Деня на победата и да отдадат почит към падналите в кървавите сражения срещу хитлеристкото чудовище.

„За нас е приятна възможността да отбележим този светъл празник с тази руска вечер, на която ще ви предложим да видите един стар, но много красив филм, а това е „В 6 часа вечерта след войната“ – се обърна към дошлите домакинът на вечерта Ивайло Диманов, който освен прекрасен поет и бард е и член на УС на СБЖ. „Филмът е създаден през 1944 г., но той е показателен с това, че дори и по време на война любовта е по-силна от всичко.“

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова представи гостите, които бяха дошли да споделят радостното събитие, а това бяха директорът на РКИЦ и представител на Россотрудничество Олга Широкова, съветникът по културните въпроси при посолството на Русия у нас Алексей Новосьолов, Владимир Ястреба и Коста Пеев, също от РКИЦ, както и ръководителят на Руския театър Юлия Диханова, която поднесе мил поздрав по повод празника.

Алексей Новосьолов се обърна към присъстващите на български език. Той сподели, че 24 юни е един много голям и знаменателен ден и все още всички са под впечатлението от тържествения парад в Москва, отбелязващ 75-годишнината от победата на съветските хора във Великата отечествена война. „Тази война сложи края на жестоките спомени и огромната трагедия не само на територията на бившите съветски републики, но и в страните от Източна и Западна Европа“ – каза той.

Новосьолов припомни публикуваната наскоро статия на Владимир Путин, посветена на Втората световна война, в която той подчертава, че всички са отговорни не само пред миналото, но и пред бъдещето. Според дипломата в нея се вижда официалната руска позиция към днешния ден, когато сме свидетели на много примери за фалшифицирането на историята на Втората световна война и приноса на Червената армия в общата победа.

Новосьолов припомни, че филмът „В 6 часа вечерта след войната“ е не само много популярен в Русия, но и много харесван. „Мисля си, че любовта, въпреки тежките военни условия, побеждава – каза дипломатът. – Да се надяваме, че и днес независимо от различните политически гледни точки нормалните отношения ще победят и ще постигнем общо разбирателство.“

„Искам да изкажа благодарност на СБЖ и лично на Снежана Тодорова за поканата да сме тук с вас в този знаменателен ден, когато преди 75 години се е състоял в Москва парадът на победата – се обърна към всички в залата Олга Широкова. – За съжаление, поради сложилата се ситуация нашият Руски културно-информационен център е затворен и всичко, което се случва при нас, е извън стените на центъра, каквато е изложбата, посветена на войната и победата в нея. Освен това на огромен екран излъчихме парада от Москва. Ще се радваме да отворим вратите на РКИЦ, след като премине всичко. През септември ще отбележим нашата 45-годишнина от откриването на центъра.“   

Кинокритичката Олга Маркова сподели свои размисли за игралния филм „В 6 часа вечерта след войната“, който беше включен в програмата на вечерта. Уникалното за лентата е това, че Иван Пирев я е снимал година преди разгрома над фашизма. Освен че е от романтично-поетичен характер, филмът е хронология на войната, както и отражение на тогавашната атмосфера. Това е творба, чрез която Иван Пирев подчертава, че и на война има място за любов, и че на това чувство са подвластни не само хората, но и времето. Олга Маркова подробно се спря на екипа на филма и сподели, че с него Иван Пирев слага началото на филми, в които музиката има водещо начало.

„Филмът за победата излезе още по време на войната – пише в спомените си звездата на руското кино Марина Ладинина, изпълняваща главната женска роля. – Много бойци, подобно на Василий Кудряшов (главният герой – бел. автора) определяха заветните си срещи с любимите на Каменния мост в Москва. Един войник дори ми написа: „Сега мога и да умра, все пак видях края на войната…“ В деня, когато обявиха края на войната, мнозина под впечатлението от филма вечер отиваха на Каменния мост. На всички, които питат дали епизодите с празничните салюти са снимани допълнително след победата, ще кажа – не.“

А за любителите на статистиката ще отбележа, че премиерата на лентата е била на 16 януари 1944 година, т. е. година и половина преди 9 май 1945-та. Бил е на първо място по гледаемост през цялата тази година – 26,1 милиона зрители.

„В 6 часа вечерта след войната“ си остава един от най-любими филми на съветското кино, а вчерашното му излъчване в клуб „Журналист“ беше посрещнато с интерес не само от по-възрастното поколение, а и от младите, защото много често в днешното време на американски екшъни и трилъри рядко може човек да изгледа и качествени продукции на други страни.

Затова гостите на вечерта изказаха своите благодарности на Ивайло Диманов, че превърна в празник един ден от напрегнатото ежедневие, превзето от коронавируса.

Известният наш поет и бард се беше постарал приятните емоции да са на макс, защото какво е една такава вечер без неговите прочувствени изпълнения! Въпреки строгите мерки заради коронавируса той вдигна градуса на настроението с блестящото си изпълнение на незабравими стихове на Константин Симонов и песни на легендата Булат Окуджава, като с това доказа, че може да има и празник дори и в такива тревожни мигове.

Приятна изненада беше представянето на камерна изложба, включваща макет на сцена от битката за Берлин, изработен от младия художник Адам Фекете, който предизвика интереса на присъстващите на вечерта. Авторът показва за първи път проекта си в клуб „Журналист“. Художникът е изобразил падащ самолет върху сграда и противовъздушни оръдия. По улиците има танкове, противотанкови оръдия, воюващи хора. Наблизо има и паркова алея с дървета, пейки, лампи.

Адам Фекете е млад художник с вече петнайсет самостоятелни изложби. Рисува с акрилни, текстилни и маслени бои, туш и перо, въглен, пастели, молив, тебешири, пясък… Прави керамика, изработва колажи, рисува стъкло, графика, батик с горещ восък, създава и макети. Той е син на известната наша поп певица Роси Рос.

Вечерта предложи не само емоционални, но и вкусни преживявания, тъй като беше представена и руската кухня.

Снимки Мари Къналян  

Сподели в
 

Във време на пандемия и летни жеги се оказа, че може и да се случи нещо интересно. И това нещо е свързано с нашата известна колежка Ани Заркова, която предизвикателно насред извънредната ситуация ни зарадва с нова книга с интригуващото заглавие „Главните прокурори“, в която иде реч за жреците на Темида от Татарчев до Гешев.

03.07.2020/16:47

Изложба на Ромео Стилянов откри летният гастрол на изкуствата в Междунородния дом на журналистите, в чийто парк на 10 юли ще бъде и първата прожекция в започващото да функционира тук безплатно лятно кино.

02.07.2020/18:44

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

02.07.2020/16:24

Известният журналист и дипломат издаде книга, събрала удивителни истории от пътуванията му като вестникарски кореспондент или пратеник на Червения кръст из най-различни точки на планетата - при това разказани в неговия магнетичен стил и видяни с погледа му отвъд видимото.

30.06.2020/14:09

Двайсет и четвъртият ден на юни е белязан още преди 75 лета с победен знак. И сега благодарение на драконовите мерки заради К-19 (звучи като име на подводница) парадът на победата, който винаги е на 9 май в Москва, се състоя на 24 юни. На тази дата през 1945 г. сърцето на Русия – Червения площад, стана място, на което хората приветстваха победителите, преминаващи в парадния строй на победата. Ние също трябва да сме горди, защото единственият чужденец участник в онзи парад е бил храбрият български пълководец ген. Владимир Стойчев. И никога не бива да забравяме този факт.

25.06.2020/15:57

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 12 гости

Бързи връзки