Начало
 
 

Безсмъртен филм припомни: Дори по време на война любовта е по-силна от всичко

25.06.2020 /15:57 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вдъхновени от филма "В 6 часа вечерта след войната" жителите на Кемерово са увековечили героите

Двайсет и четвъртият ден на юни е белязан още преди 75 лета с победен знак. И сега благодарение на драконовите мерки заради К-19 (звучи като име на подводница) парадът на победата, който винаги е на 9 май в Москва, се състоя на 24 юни. На тази дата през 1945 г. сърцето на Русия – Червения площад, стана място, на което хората приветстваха победителите, преминаващи в парадния строй на победата. Ние също трябва да сме горди, защото единственият чужденец участник в онзи парад е бил храбрият български пълководец ген. Владимир Стойчев. И никога не бива да забравяме този факт.

По този повод в клуб „Журналист“ почитатели на руското кино и руската тема се събраха да отбележат Деня на победата и да отдадат почит към падналите в кървавите сражения срещу хитлеристкото чудовище.

„За нас е приятна възможността да отбележим този светъл празник с тази руска вечер, на която ще ви предложим да видите един стар, но много красив филм, а това е „В 6 часа вечерта след войната“ – се обърна към дошлите домакинът на вечерта Ивайло Диманов, който освен прекрасен поет и бард е и член на УС на СБЖ. „Филмът е създаден през 1944 г., но той е показателен с това, че дори и по време на война любовта е по-силна от всичко.“

Председателят на СБЖ Снежана Тодорова представи гостите, които бяха дошли да споделят радостното събитие, а това бяха директорът на РКИЦ и представител на Россотрудничество Олга Широкова, съветникът по културните въпроси при посолството на Русия у нас Алексей Новосьолов, Владимир Ястреба и Коста Пеев, също от РКИЦ, както и ръководителят на Руския театър Юлия Диханова, която поднесе мил поздрав по повод празника.

Алексей Новосьолов се обърна към присъстващите на български език. Той сподели, че 24 юни е един много голям и знаменателен ден и все още всички са под впечатлението от тържествения парад в Москва, отбелязващ 75-годишнината от победата на съветските хора във Великата отечествена война. „Тази война сложи края на жестоките спомени и огромната трагедия не само на територията на бившите съветски републики, но и в страните от Източна и Западна Европа“ – каза той.

Новосьолов припомни публикуваната наскоро статия на Владимир Путин, посветена на Втората световна война, в която той подчертава, че всички са отговорни не само пред миналото, но и пред бъдещето. Според дипломата в нея се вижда официалната руска позиция към днешния ден, когато сме свидетели на много примери за фалшифицирането на историята на Втората световна война и приноса на Червената армия в общата победа.

Новосьолов припомни, че филмът „В 6 часа вечерта след войната“ е не само много популярен в Русия, но и много харесван. „Мисля си, че любовта, въпреки тежките военни условия, побеждава – каза дипломатът. – Да се надяваме, че и днес независимо от различните политически гледни точки нормалните отношения ще победят и ще постигнем общо разбирателство.“

„Искам да изкажа благодарност на СБЖ и лично на Снежана Тодорова за поканата да сме тук с вас в този знаменателен ден, когато преди 75 години се е състоял в Москва парадът на победата – се обърна към всички в залата Олга Широкова. – За съжаление, поради сложилата се ситуация нашият Руски културно-информационен център е затворен и всичко, което се случва при нас, е извън стените на центъра, каквато е изложбата, посветена на войната и победата в нея. Освен това на огромен екран излъчихме парада от Москва. Ще се радваме да отворим вратите на РКИЦ, след като премине всичко. През септември ще отбележим нашата 45-годишнина от откриването на центъра.“   

Кинокритичката Олга Маркова сподели свои размисли за игралния филм „В 6 часа вечерта след войната“, който беше включен в програмата на вечерта. Уникалното за лентата е това, че Иван Пирев я е снимал година преди разгрома над фашизма. Освен че е от романтично-поетичен характер, филмът е хронология на войната, както и отражение на тогавашната атмосфера. Това е творба, чрез която Иван Пирев подчертава, че и на война има място за любов, и че на това чувство са подвластни не само хората, но и времето. Олга Маркова подробно се спря на екипа на филма и сподели, че с него Иван Пирев слага началото на филми, в които музиката има водещо начало.

„Филмът за победата излезе още по време на войната – пише в спомените си звездата на руското кино Марина Ладинина, изпълняваща главната женска роля. – Много бойци, подобно на Василий Кудряшов (главният герой – бел. автора) определяха заветните си срещи с любимите на Каменния мост в Москва. Един войник дори ми написа: „Сега мога и да умра, все пак видях края на войната…“ В деня, когато обявиха края на войната, мнозина под впечатлението от филма вечер отиваха на Каменния мост. На всички, които питат дали епизодите с празничните салюти са снимани допълнително след победата, ще кажа – не.“

А за любителите на статистиката ще отбележа, че премиерата на лентата е била на 16 януари 1944 година, т. е. година и половина преди 9 май 1945-та. Бил е на първо място по гледаемост през цялата тази година – 26,1 милиона зрители.

„В 6 часа вечерта след войната“ си остава един от най-любими филми на съветското кино, а вчерашното му излъчване в клуб „Журналист“ беше посрещнато с интерес не само от по-възрастното поколение, а и от младите, защото много често в днешното време на американски екшъни и трилъри рядко може човек да изгледа и качествени продукции на други страни.

Затова гостите на вечерта изказаха своите благодарности на Ивайло Диманов, че превърна в празник един ден от напрегнатото ежедневие, превзето от коронавируса.

Известният наш поет и бард се беше постарал приятните емоции да са на макс, защото какво е една такава вечер без неговите прочувствени изпълнения! Въпреки строгите мерки заради коронавируса той вдигна градуса на настроението с блестящото си изпълнение на незабравими стихове на Константин Симонов и песни на легендата Булат Окуджава, като с това доказа, че може да има и празник дори и в такива тревожни мигове.

Приятна изненада беше представянето на камерна изложба, включваща макет на сцена от битката за Берлин, изработен от младия художник Адам Фекете, който предизвика интереса на присъстващите на вечерта. Авторът показва за първи път проекта си в клуб „Журналист“. Художникът е изобразил падащ самолет върху сграда и противовъздушни оръдия. По улиците има танкове, противотанкови оръдия, воюващи хора. Наблизо има и паркова алея с дървета, пейки, лампи.

Адам Фекете е млад художник с вече петнайсет самостоятелни изложби. Рисува с акрилни, текстилни и маслени бои, туш и перо, въглен, пастели, молив, тебешири, пясък… Прави керамика, изработва колажи, рисува стъкло, графика, батик с горещ восък, създава и макети. Той е син на известната наша поп певица Роси Рос.

Вечерта предложи не само емоционални, но и вкусни преживявания, тъй като беше представена и руската кухня.

Снимки Мари Къналян  

Сподели в
 

На 13 ноември по покана на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България в СБЖ ще гостува посланикът на Испания, който ще отговори на журналистически въпроси по актуални теми с акцент върху 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни. Ще бъдат засегнати също проблеми като пандемията на Covid-19 и свободата на медиите. Ето какво сподели Н. Пр. Алехандо Поланко в специално интервю за сайта на СБЖ.

23.10.2020/06:30

„Поет, белетрист, публицист, преводач. С подадине*. Общественик и родолюбец. От онези, които днес почти не се срещат. Със слово – огън и меч. Човек, приел родовото изгнаничество като собствен смисъл и съдба. За него „родината се бе установила в пределите на човека и го правеше безкраен“ („Възречени от Манастър“). С тези думи д-р Елена Алекова откри вечерта, посветена на 85-годишнината на Никола Инджов, състояла се в клуб “Журналист“ в СБЖ под мотото „Живея дълго, дълго светя“.

19.10.2020/18:01

Журналисти с ракети от 18 медии излязоха на тенис-корта за 37-ото си държавно първенство. Тодор Попов и Йоана Андреева са двойни победители. Доайените доказват, че за този спорт няма възраст. В чии ръце е бъдещето на журналистическия тенис?

13.10.2020/15:51

В инициативата, която ще е с фокус върху журналистическите организации в Югоизточна Европа и Турция, са поканени да участват членуващите в Европейската федерация на журналистите професионални съюзи и асоциации.

11.10.2020/20:36

„Как може да помогне ЕС? Чува ли ни Европа?” - това са темите на онлайн дискусията за състоянието на медиите у нас, в която на 12 октомври ще се включи зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, самата Йончева, представители на ЕП, Съвета на Европа, „Репортери без граници”, български журналисти и медийни дейци, сред тях и коментаторката на „Барикада” и отговорна редакторка на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова.

07.10.2020/17:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки