Начало
 
 

С министерство на комуникациите Болсонаро владее медиите

27.06.2020 /12:16 | Автор : Луи Жено | Източник: АФП/ БТА Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


42-годишният Фабио Фариа ще командва медийния сектор

С новосъздаденото си министерство на комуникациите бразилският президент Жаир Болсонаро иска да излъска имиджа на правителството си, разтърсвано от политическа криза, която може да му коства мандата.

Изборът на министъра, който оглавява новото министерство, далеч не е безобиден: Фабио Фариа е зет на Силвио Сантос, шефа на една от най-големите бразилски телевизии Ес Бе Те.

Млад, напет и харизматичен, министърът още с встъпването си в длъжност миналата седмица наблегна на важността да се "омиротвори" страната, като предложи "патриотично примирие", нещо като общ съюз за борба с коронавируса, от който Бразилия е втората най-пострадала страна в света след САЩ.

От началото на мандата си президентът е в силно конфликтни отношения с част от медиите, към които често се отнася презрително и които му отвръщат със същото. Той заяви, че журналистите са "изчезващ вид". 

Пропаганда и в социалните медии   

За да придаде по-приемлив облик на кабинета, Фабио Фариа ще трябва да се утвърди и пред "кабинета на омразата", воден от Карлос Болсонаро, малкия син на крайнодесния президент.

Тази неформална група, която действа от президентския дворец Планалто, е източникът на кампании с остри нападки в социалните мрежи срещу противниците на Жаир Болсонаро. Той също така е заподозрян в разпространяване на неверни информации. 

"В едно пълно с военни правителство (10 от 23 министри) комуникацията далеч не върви гладко и една харизматична личност като Фабио Фариа може да успокои парламента", обясни независимият политически консултант Андре Роза.

"Информационната война е много важна и затова реших наново да създам министерство на комуникациите", обяви президентът преди 2 седмици. 

"Върнаха министерството на пропагандата", иронизира в Туитър Сержио Моро, бившият министър на правосъдието, който подаде оставка преди 2 месеца. 

С това се намеква не само за тоталитарните режими, а и за Отдела за пресата и пропагандата, създаден през 1939 г. от президента Жетулио Варгас по време на "Естадо Ново" или "Третата република", режим с фашистко вдъхновение, за да сложи намордник на пресата и масово да разпространява идеологията на правителството. 

Министерството на комуникациите беше създадено през 1967 г. по време на военната диктатура. След това то се запази до 2016 г., когато беше слято с министерството на науката и технологиите при управлението на президента Мишел Темер. 

Впряга и 5 Джи мрежата   

Министерството е натоварено и с отпускането на концесии за телевизионни станции и с правителствените разходи на институционна реклама в големите медии. 

Жаир Болсонаро многократно заплаши да лиши от тези блага твърде критичните към него вестници и телевизии.  "Болсонаро очевидно иска да се сближи с някои пресгрупи, които са по-благоразположени към него", смята Фернандо Ногейра, специалист по държавна администрация във фондацията "Жетулио Варгас". 

Бразилската Национална федерация на журналистите осъди в изявление "конфликта на интереси" на Фабио Фариа заради тесните му връзки с един от едрите телевизионни магнати в страната.

Откакто беше избран през 2018 г., президентът даде няколко интервюта за Ес Бе Те, както и за държаната от влиятелен евангелистки пастор телевизия "Рекорд", пропускайки главната телевизия на Бразилия "Глобо", която е силно критична към правителството му.

Освен за правителствената комуникация министерството ще отговаря и за горещите досиета, свързани с телекомуникациите, като предвиденото за 2021 г. набиране на оферти за мрежата 5 Джи, в което китайският оператор Хуавей е в най-изгодна позиция.

Свързани:   Фалшива челна страница на „Фоля де Сао Пауло” пробва да събори Болсонаро

В социалните мрежи стана хит ироничен фотомонтаж, представян за челна страница на големия бразилски вестник „Фоля де Сао Пауло”. Шегата е много удачна и се вписва съвсем натурално в действителността в страната. Но във вестника никога не е имало такава публикация.
Дата: 27.05.2020

Жаир Болсонаро пак атакува пресата в Бразилия

Бразилският президент Жаир Болсонаро отново атакува пресата в своята страна и заяви, че ще поиска от бразилски бизнесмени да не публикуват реклами в две медии, предаде АФП.
Дата: 29.02.2020


 

Сподели в
 

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) порица действията на МВР спрямо репортера на "Сега" Мартин Георгиев, призован в Столична дирекция на вътрешните работи, за да бъде разпитван за негов въпрос до пресцентъра, който касае евентуални нарушения от страна на полицията.

25.09.2020/14:05

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич събира в дигитална колекция добруджански вестници, издавани от 1886-а до 1954 г., съобщават от културния институт.

22.09.2020/12:00

Писателят и журналист Михаил Вешим отпразнува славен юбилей. Той е роден на 17 септември 1960 в София. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. От 1982 г. насам работи във в. „Стършел”, където днес е главен редактор.

18.09.2020/09:05

29 страни порицаха нарушенията на човешките права в Саудитска Арабия, в това число убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, на сесията на Съвета на ООН за правата на човека в Женева, предаде АФП.

17.09.2020/12:00

Американците, които се информират за новините от социалните мрежи, знаят по-малко за политиката и актуалните проблеми и са по-склонни да вярват на теории на конспирацията.

16.09.2020/14:25

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

„В това жегаво и лениво следобедно време и на пандемия дойдохте да се срещнете с моя нов роман „Роден на Великден“. Така известната журналистка и писателка Бойка Асиова се обърна към дошлите на представянето на новата й творба в осмото книжно изложение на открито „Алея на книгата“. Романът на Асиова се оказа една от най-търсените книги на „Жанет 45“.

14.09.2020 /08:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Лъчeзар Еленков отлетя към звездите на 6 септември - Деня на Съединението на България. А го изпратихме в безсмъртието навръх друга символна дата - 9 септември, деня, в който той винаги отдаваше почит към падналите за свобода и справедливост поети антифашисти по света и у нас. Така дори в пътя си към вечността големият поет се сля със светлината на идеалите, които зареждаха и живота му, и творчеството му...

10.09.2020 /09:41 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Наричат 21-ото столетие след Христа „век на информацията”, защото е време, в което почти всеки човек в цивилизационния свят казва „без мобилен телефон и интернет не мога”. Респективно без месинджър, електронна поща, вайбър и други актуални форми за виртуално общуване, на практика с целия свят и в реално време.

21.09.2020 /20:49 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

Тая нелепица се повтаря, потретя, преживя от десетилетия. От хора, които не си дават труда да четат внимателно. И да мислят. А говорят и пишат, носени от бързея на инерцията...

04.09.2020 /14:31 | Автор: Иван Тодоров | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Новоизбраният председател на СБЖ Снежана Тодорова заяви пред сайта на СБЖ следното по повод Деня на независимостта на България:

22.09.2020 /15:12

Публикуваме доклада, изнесен на 19 септември т. г. пред Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ от Снежана Тодорова, председател на СБЖ. Пак тук, по-надолу, може да се види и отчетът на Контролния съвет на СБЖ за март 2015-септември 2020 г., представен от председателя на КС Венка Ризова, както и обзор за дейността на Комисията по етика за същия период, направен от председателя на КЕ Мария Нецова.

21.09.2020 /20:50

Вторият ден от Общото отчетно-изборно събрание на СБЖ продължи с избор на Управителен съвет, Контролен съвет, председател на КС и Комисия по етика на Съюза. Необходимите 50% плюс 1 гласа събраха само част от кандидатите. За попълване на позициите, за които все още няма избрани титуляри, ще бъде свикано допълнително заседание на Общото отчетно-изборно събрание

21.09.2020 /08:32

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки