Начало
 
 

Президентът Румен Радев: Храмът на Кирилицата ни кара да сме горди, че сме българи

26.06.2020 /21:41 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Родственицата на Захарий Стоянов - Тоня Борисова и Карен Алексанян (двамата вдясно) пред паметника на писателя

Основателят на Двора на Кирилицата Карен Алексанян продължава родолюбивото дело, което захвана още преди пет лета, изграждайки едно свято и вече превърнало се в място за поклонение огнище. Изминалите 170 години от рождението са повод да заеме своето достойно място в Алеята на писателите и летописецът на българската свобода, революционерът, политикът, писателят и журналист Захарий Стоянов.

Паметникът е дар от една достойна българка - Пека Ганчева, а ваятелят на образа на Захарий Стоянов е проф. Иван Славов.  

На тържествената церемония гост беше и президентът Румен Радев, който в словото си не скри вълнението от докосването до Двора на Кирилицата. „Точно на това скъпо за всички българи място в старопрестолната Плиска през последните години тихо изникна едно специално място, което няма аналог несамо в България, то няма аналог в целия свят – каза президентът Радев. - Място, което ни кара да сме горди, че сме българи. И което по безспорен начин показва още веднъж нашия духовен принос към световната цивилизация. Това място не е дело на държавните институции, нито е дело на родолюбив заможен български меценат. Парадоксално е, че този храм на кирилицата е дело на чуждоземец, приел България несамо по документи за втора родина. Приел я е за духовна родина с мисълта и вдъхновение. Със силите и енергията на г-н Алексанян всичко това става реалност и днес ние, нашите деца, нашите гости от чужбина и всички следващи поколения, ще могат да усещат точно тук силата на българския дух. Представител на един малък, но героичен народ, с който ни свързва исторически много близка съдба, културна близост, духовна близост - мисля, че това, което г-н Алексанян е направил нашият символ пред света, нашите българските букви да бъдат издялани от арменски камък, от арменски скулптор, пренесени тук, в България, това завинаги сплотява нашите два приятелски народа.“ Румен Радев изрази своето преклонение пред писателите и поетите в Алеята на писателите,които са „възвеличили силата на човешкия дух“, пишейки на кирилица. Според него е „мисия необятна да бъдат изредени всички рицари на кирилицата“,сред които заема своето достойно място и Захарий Стоянов. „Той поставя началото на българската литературна историография, увековечава завинаги едни от най-драматичните и извисени периоди от нашата славна история – припомняйки заветите на българския революционер и публицист каза Румен Радев. - Когато сме обединени от идеята за свободата, няма какво да ни спре. Когато сме готови да жертваме всичко в името на идеите за свобода, равенство, за нашия народ, можем смело да гледаме в бъдещето.“

Стопанинът на Двора на Кирилицата Карен Алексанян връчи на държавния глава Свидетелство за поклонническо посещение.

Лентата при откриването на паметника преряза уредникът на къщата-музей „Захарий Стоянов“ в с. Медвен Милена Кашичева. А родственичката на българския революционер и политик поетесата Тоня Борисова положи в основата на монумента пръст от родната къща на Захарий Стоянов. Тя изпълни част от авторския си моноспектакъл „Пътеки към душата на България“. А отец Андрей освети паметника.

Вече се превърна в традиция всяка родолюбива инициатива на Карен Алексанян да събира на това свято място много творци на културата и изкуството, интелектуалци, учени, дипломати и българолюбци. И в днешния празничен ден гости бяха народните представители Иван Иванов, Деян Станчев, както и представители на българските общности зад граница, включително наши сънародници от Тараклия в Република Молдова. А кметът на община Каспичан Милена Недева връчи грамоти на дарителя и автора на паметника.

В Алеята на писателите вече имат своето място Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Димитър Талев, Николай Хайтов, Петя Дубарова, както и десетки писатели и поети от Русия, Монголия, Бурятия, Сърбия, Беларус, Чечня, Дагестан и други, които използват кирилицата. „Мисията на Двора на Кирилицата е да опази свещената азбуката и да покаже нагледно на народите от целия свят, че България, и в частност Първопрестолна Плиска, е родина на кирилицата – сподели за сайта на СБЖ Карен Алексанян. – И най-вече неговата най-важна мисия е да възпитава децата и младите хора в дух на славянски патриотизъм. Нека те никога да не забравят, че българският език е свещен. По този начин ще бъдат представени както литературната, така и скулптурната школа на народите, които са взели азбуката си от България.“

Много пъти съм споменавала и няма да спра да напомням, че за нас е един добър урок благородната инициатива на дошлия от Армения Карен Алексанян, който събра в Двора на Кирилицата късчета от най-славното време на българската история. Един човек, роден в героична и красива страна, дава добър пример как трябва да се цени и пази историята на един народ.

Снимки Личен архив и президентството   

Сподели в
 

Със заповед на ректора на Медицинския университет в Плевен проф. д-р Славчо Томов студентите минаха към обучение в електронна среда от днешния 19 октомври 2020 г. за срок от 2 седмици.

19.10.2020/17:13

СБЖ честити рождения ден на изтъкнатия киносценарист, писател и общественик и му пожелава още много сили и жизнена енергия, творческо вдъхновение и непобедим боен дух!

17.10.2020/16:54

Посланичката на Острова на свободата Каридад Ямира Куето Милиан събра приятели на страната си, прочете министерско приветствие за юбилея и прие като скъп дар сборника „С Куба в сърцата”, издаден от Асоциацията за приятелство „България-Куба” в чест на годишнината.

17.10.2020/14:34

На 6 ноември от 19 часа в зала „Емил Димитров“ на читалище „Съгласие“ в Плевен под диригентството на Владимир Бошнаков ще бъда представен концертът „Вокалисимо” със солисти Васил Петров и Русалина Мочукова.

17.10.2020/13:52

Произведения на ярки испански автори като Хуан Ариага, Исак Албенис, Хоакин Турина и Мануел де Файя ще изпълни Quarto Quartet на 13 октомври в Зала "България". Концертът е поздрав и за 110-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни.

12.10.2020/19:58

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тези пълни с толкова разнополюсен заряд дни за България и българската журналистика,в които ЕК пусна своя доклад за върховенството на закона и ЕП гласува резолюция за страната ни и случващото се в нея, потърсих известната журналистка Лили Маринкова да сподели за сайта на СБЖ как приема констатациите за медиите у нас.

16.10.2020 /11:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 10 гости

Бързи връзки