Начало
 
 

Кошлуков сплашва хората в БНТ, смята Горан Благоев

28.06.2020 /15:45 | Автор : Светослав Спасов | Източник: Сега Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Горан Благоев позира с икона пред патриаршията

След 15 г. като водещ на предаването "Вяра и общество" по БНТ преди дни журналистът Горан Благоев съобщи, че генералният директор Емил Кошлуков се готви да свали рубриката заради броя й на 6 юни, когато бе излъчен материалът "Как държавата обгрижва БПЦ след пандемията".

Последва среща на Кошлуков със СЕМ, на която шефът потвърди, че причината за предприетите от него мерки са именно критичният поглед на Благоев към представители на Светия синод и към премиера Бойко Борисов, припомня авторът в "Сега"

Благоев започва работа в БНТ като сътрудник в предаването "Ку-ку". Завършил е Историческия факултет на Софийския университет през 1993 г., 10 г. по-късно защитава образователна и научна степен „доктор“ в БАН. Има специализация по „Теория и история на дипломацията“.

Г-н Благоев, директорът на БНТ Емил Кошлуков заяви, че постоянно нарушавате рамката, по която БНТ трябва да отразява БПЦ, тъй като нейното управление си е "само нейна работа" и "никой друг не може да се меси", а вие го правите, макар да не сте продуцент на публицистично предаване. Според Кошлуков в броя на 6 юни сте отишъл още по-далеч, като сте злепоставил премиера Борисов. Приемате ли, че нямате право на мнение относно БПЦ и отношенията й с държавата, особено ако е критично?  

Не приемам подобни обвинения, защото БНТ не е нито синодална, нито правителствена телевизия. Тя е телевизия на българското общество, а в него има различни гледни точки – не само официалните, официозните и конюнктурните, които очевидно г-н Кошлуков иска да наложи. От 2005 г. „Вяра и общество“ е заявено като предаване за религиозна публицистика и култура.

Г-н Кошлуков е добре да потърси концепцията, на която аз съм автор. И досега структурно екипът ни беше в направление „Обществени и социални проекти“ към Програмата на БНТ1, а не към направление „Култура и образование“. Кой и как го отчита пред СЕМ не е моя работа – има други нива над мен в йерахията на БНТ.

От мен, като изпълнителен продуцент се изискваше на всеки 6 месеца да давам отчет на обществено-значимите теми, излъчвани в предаването. В тези отчети съм вписвал и теми, посветени на различните проблеми от живота на религиозните общности – т.е. това е публицистика, според както е замислено и заявено предаването.

Разбира се, има и много образователни материали. Предаването съчетава и двете. Преди да стане генерален директор, г-н Кошлуков беше програмен директор на БНТ1 и „Вяра и общество“ е било под прякото му наблюдение. Как тогава не откри „тежките нарушения и престъпления“, които ми вменява сега?   

Съгласен ли сте с мнението на Кошлуков, че подбирате тенденциозно темите и гостите, с което накърнявате чувствата на православните християни и че заради вас "те не могат да чуят своите пастири от БПЦ"? 

Темите в предаването се подбират според тяхната актуалност. Това се вижда от всички зрители и затова то се радваше на такъв интерес. Смея да твърдя, че някои от митрополите осъзнаха безумието на това решение и се опитват да компенсират отсъствието си неформално.

На изслушването на Кошлуков СЕМ ви защити. Мислите ли, че това ще ви помогне в конфликта с ръководството на БНТ?  

СЕМ показа изключително принципна позиция. Изводите от експертното му наблюдение бяха оповестени публично. Няма нарушаване на ЗРТ, а само известен дисбаланс, и аз приемам тази бележка. Не вярвам обаче, че професионалните аргументи на регулатора ще помогнат в тази ситуация.

СЕМ не може да се намесва в редакционната и кадровата политика на БНТ. Както чухме, г-н Кошлуков се опитваше да наложи своята теза над членовете на регулаторния орган, че аз като водещ и продуцент на предаването съм допуснал законови и други тежки нарушения. При такава силна фиксация върху мен изходът не е труден за прогнозиране.

Според вас какъв сигнал праща Кошлуков на журналистите в БНТ с изискването си за отразяване според "рамката"? 

Целта му е очевидна – сплашване. Той така работи, откакто е на този пост. Манипулира или плаши хората. Една безпристрастна, анонимна анкета може да извади доста нелицеприятни неща за атмосферата в БНТ в момента. Но не съм убеден, че някой ще си направи труда да я направи.

Да налагаш някому рамка то е като да връзваш краката на една птица и да й внушаваш, че е грешно и неправилно да лети. Нямам предвид, че свободата на словото е свободия. Това и никога не съм мислил. Но свободата е несъвместима с цензурата и насилието, било то административно или психическо.

Успя ли Кошлуков, откакто е начело на БНТ, да вкара работата на журналистите в "рамката", за която говори?   

Г-н Кошлуков има рамки за всички случаи. По-скоро прокрустови ложета. Не си удобен, имал си неблагоразумието да влезеш в личен конфликт с него – отмъщението е гарантирано.

Спомнете си съдбата на Кедъра. Формално го отстрани, защото нямал висше образование. Всъщност Кедъра беше един от малкото достойни колеги, които открито се обявиха срещу назначаването на Кошлуков за програмен директор. Обществена тайна в БНТ е, че освен Кедъра, имаше и други колеги, които са били в неговата ситуация, но те великодушно са изчакани да си донесат дипломите за висшисти.

Вижте какво се случва и с предаването „Култура.БГ“ - само защото колегите си позволиха навремето пак да протестират срещу безобразията на Кошлуков като програмен директор, сега са гледани под лупа.

На някои от тях, както на мен и редактора на предаването Мариана Венчева, сега се прилага еднаква наказателна мярка - пишеш обяснения защо не спазваш работното време. При положение, че продуцентите и авторите на предавания сме на ненормиран работен ден.

Ако г-н Кошлуков спазва някакви принципи, той би следвало да поиска разпечатки от пропуските на всички служители, но това се прави избирателно. При това обясненията ни се искат за период, в който ограниченията на пандемията още важат и имаме право на работа от дистанция.

Друго красноречиво доказателствао за управленските методи на г-н Кошлуков е опитът му да свали Георги Ангелов миналия октомври като водещ на "История.БГ", защото си беше позволил да изкаже мнение в своя личен фейсбук профил по повод предаването „БНТ на 60“.

Кошлуков прие това като лична обида и искаше да отстрани Жоро от екран, като ме накара аз изцяло да водя предаването. Отказах му, защото не е морално, а и със сваляне от екран те наказват, ако имаш гаф като водещ, не защото изказваш лични мнения.

Вярвате ли, че през есента ще се завърнете като водещ на "Вяра и общество"?  

Това, което досега заявява г-н Кошлуков и кампанията срещу мен, в която той участва, не ме изпълват с никакви оптимистични очаквания. Мисля, че тепърва предстои моята публична екзекуция, която той си мислеше да организира пред СЕМ, но не му се получи.

Сега виждам, че е впрегнал много мощни фактори, които да продължат оклеветяването ми. Имам сигнал, че един от младите митрополити, за когото се говори, че е свързан с роднини на известен олигарх, медиен магнат и депутат, ще предложи на Светия синод да приеме позиция в защита на генералния директор срещу предаването „Вяра и общество“ и мен.

Кой е той, не е трудно да се досетите – неговите медии единствени тиражират злостната кампания и компроматите срещу мен. Надявам се синодалната позиция да е слух, защото в противен случай ще е поредното доказателство за овладяването на България от най-мрачното задкулисие.

Скоро ще разберем дали е истина. И тогава нямайте съмнение каква ще е професионалната ми съдба. Аз ще си отида, но този човек ще продължава да трови атмосферата в БНТ.

Свързани:   Кошлуков атакува журналиста Горан Благоев заради критики към премиера и църквата

Генералният директор на БНТ изложи позицията си пред СЕМ на изслушване в сряда по повод поредния скандал в обществената телевизия - този път около предаването "Вяра и общество", пише mediapool.bg.
Дата: 24.06.2020

Горан Благоев коментира пред Георги Лозанов казуса с БНТ

Какви са причините, поради които предаването "Вяра и общество" отпада (засега) от програмата на БНТ? С неговия автор, водещ и изпълнителен продуцент Горан Благоев разговоря Георги Лозанов.
Дата: 22.06.2020


 

Сподели в
 

САЩ използват социалните платформи за цензура в различен вид. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

10.07.2020/15:25

Националната политематична телевизия Bulgaria ON AIR дава нов живот на знаменитата поредица от документални филмови портрети на български артисти и интелектуалци "Умно село“.

09.07.2020/16:52

Aсоциация за кариерно развитие и обучение започва изпълнението на проект "Медийна грамотност за гражданска журналистика". Бумът на новите медийни технологии роди феномена „гражданска журналистика“.

08.07.2020/15:25

Чест прави на генералния директор Емил Кошлуков, че взе отношение по този проблем, казва Василианна Мерхеб, която е политолог, църковен анализатор и автор на проект за социално-милосърдна дейност на Българската православна църква.

07.07.2020/15:25

Заради претенциите на Левски ПФЛ и БФС събират всички професионални клубове в България на среща, на която ще се обсъжда новият договор за телевизионните права, който трябва да влезе в сила от сезон 2021/22, пише "Тема Спорт".

06.07.2020/16:51

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

Изложба "170 години от рождението на Иван Вазов и Петър Станчов " е подредена в Историческия музей - Свиленград. С документи и снимки в поредица от табла е представена биографията на двете големи личности, свързани с историята и развитието на образователното дело в Свиленград в края на XIX век.

09.07.2020 /11:31 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Ако днес мишена за разтерзание е президентът на Република България, кой ще е утрешният нарочен? Онова, което се случва у нас сега, отново крещящо зове будната съвест на цяла България, на цялото ни гражданско общество, на всички истински журналисти, писатели и общественици - защото само всички заедно можем да върнем нашата прекрасна родина в лоното на нормалното й, разумното, човешкото развитие. Нека да се вслушаме отново в посланията на безсмъртния ни мъдрец Вазов: „Стресни се, племе закъсняло! Живейш ли, мреш ли, ти не знайш! След теб потомство иде цяло - какво ще да му завещайш?”

09.07.2020 /17:25

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 43 гости

Бързи връзки