Начало
 
 

Елитите в България харесват "правилни" въпроси и "нормални" журналисти

29.06.2020 /18:51 | Автор : Иво Инджов | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иво Никодимов е отличаван от СБЖ със „Златно перо“

Анализаторът Иво Инджов показва защо България е на 111-то място по свобода на словото на примера на безобразното поведение на бизнесмена Пламен Бобоков спрямо журналиста Иво Никодимов.

Предлагаме публикацията на Иво Инджов в "Дневник".

- Зададеният въпрос от този господин вдясно, който издава крайна некомпетентност, означава, че той не е чел закона. Не ме гледайте, че като ви видя, и така малко се притеснявам.

- Чакайте сега, какво лично имате?

- Няма да ви отговарям на Вас.

- На кого ще отговаряте? 

- Ще отговарям на другите, нормални журналисти.

Не, това не е диалог между Борисов и журналист, който по някакъв начин е ядосал премиера - състояние, което при него се забелязва все по-често, коментира авторът в dnevnik.bg:

Цитираният нелицеприятен разговор е между крупния бизнесмен Пламен Бобоков и репортера на БНТ Иво Никодимов. Той се проведе в деня, в който Апелативният специализиран наказателен съд остави на свобода Бобоков срещу вече платената от него гаранция от 1 млн. лв.

Поводът за словесната престрелка са предлаганите от бизнесмена кандидатури за посланици в Алжир и Нигерия и лобирането му в тази посока. За тях се разбра от публикуваните от прокуратурата есемеси на Бобоков с президентски съветник, които държавното обвинение се опитва да представи като престъпление.

Самият Бобоков демонстрира в ефир неприязън към репортера от БНТ Иво Никодимов, очевидно считайки държавната телевизия за рупор на властта, която иска да го тикне в затвора. 

Затова сме на 111-о място, последни в ЕС.  

С отразяването на целия случай БНТ прави всичко възможно да потвърди такова едно впечатление, но това, разбира се, не дава ни най-малко право на бизнесмена да се опитва да "отреже" журналиста.

Този модел на отношения между знакови публични фигури и медиите се наложи устойчиво през последните десетина години, когато почти цялата власт в държавата принадлежи на ГЕРБ и се консумира от партията и клиентелата й.

Периодът съвпада с рязкото влошаване на представянето на България в може би най-авторитетната международна класация за свобода на медиите - "Репортери без граници". В нея страната ни е на компрометиращато 111-о място, последна в ЕС.

Натискът върху журналисти и медиите от страна на управляващите, бизнеса и криминални структури е един от индикаторите, с които се мери медийната свобода.

Мнозина представители на елитите - политически, бизнес и светски, обаче предпочитат ако не тишината на медиите, то поне "нормалните" журналисти. Те започват да ценят силно свободата на словото, когато изпаднат в немилост.

Свързани:   Иво Никодимов: Честен, обективен и много четящ ентусиаст - това е добрият репортер

Известният журналист смята, че двете обществени медии - БНТ, където работи, и БНР, са най-независимите.
Дата: 01.09.2019


 

Сподели в
 

Човекът, който носи във фотоапарата си спортната история на България, Бончук Андонов гостува в рубриката "Главен герой" на националното радио.

30.09.2020/11:21

Турската прокуратура е изготвила втори обвинителен акт срещу 6-има саудитски представители във връзка с убийството през 2018 г. на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул, предаде частната телевизия НТВ.

29.09.2020/12:13

Никога не съм предполагала, че ще стана лице на политическо предаване, казва водещата на "Антидот" по Българската свободна телевизия.

28.09.2020/12:00

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

Морски издания - някои библиографска рядкост, запечатали с фотокадри и репортажи освобождението на Каварна от румънска власт, са част от изложбата в Историческия музей, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в България, съобщават от общината.

26.09.2020/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Добре е, че тревожната ситуация у нас с журналистиката, медиите и свободата на словото бе откроена и на европейско ниво. Но тази картина няма да се промени само от констатации, макар и прозвучали от ЕС. Промяната е наше дело - на цялото българско общество с неговото будно гражданско съзнание и на журналистите, които държат да отстоят своята независимост, а не желаят да бъдат третирани като мисирки

01.10.2020 /17:17

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 40 гости

Бързи връзки