Начало
 
 

Елитите в България харесват "правилни" въпроси и "нормални" журналисти

29.06.2020 /18:51 | Автор : Иво Инджов | Източник: dnevnik.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Иво Никодимов е отличаван от СБЖ със „Златно перо“

Анализаторът Иво Инджов показва защо България е на 111-то място по свобода на словото на примера на безобразното поведение на бизнесмена Пламен Бобоков спрямо журналиста Иво Никодимов.

Предлагаме публикацията на Иво Инджов в "Дневник".

- Зададеният въпрос от този господин вдясно, който издава крайна некомпетентност, означава, че той не е чел закона. Не ме гледайте, че като ви видя, и така малко се притеснявам.

- Чакайте сега, какво лично имате?

- Няма да ви отговарям на Вас.

- На кого ще отговаряте? 

- Ще отговарям на другите, нормални журналисти.

Не, това не е диалог между Борисов и журналист, който по някакъв начин е ядосал премиера - състояние, което при него се забелязва все по-често, коментира авторът в dnevnik.bg:

Цитираният нелицеприятен разговор е между крупния бизнесмен Пламен Бобоков и репортера на БНТ Иво Никодимов. Той се проведе в деня, в който Апелативният специализиран наказателен съд остави на свобода Бобоков срещу вече платената от него гаранция от 1 млн. лв.

Поводът за словесната престрелка са предлаганите от бизнесмена кандидатури за посланици в Алжир и Нигерия и лобирането му в тази посока. За тях се разбра от публикуваните от прокуратурата есемеси на Бобоков с президентски съветник, които държавното обвинение се опитва да представи като престъпление.

Самият Бобоков демонстрира в ефир неприязън към репортера от БНТ Иво Никодимов, очевидно считайки държавната телевизия за рупор на властта, която иска да го тикне в затвора. 

Затова сме на 111-о място, последни в ЕС.  

С отразяването на целия случай БНТ прави всичко възможно да потвърди такова едно впечатление, но това, разбира се, не дава ни най-малко право на бизнесмена да се опитва да "отреже" журналиста.

Този модел на отношения между знакови публични фигури и медиите се наложи устойчиво през последните десетина години, когато почти цялата власт в държавата принадлежи на ГЕРБ и се консумира от партията и клиентелата й.

Периодът съвпада с рязкото влошаване на представянето на България в може би най-авторитетната международна класация за свобода на медиите - "Репортери без граници". В нея страната ни е на компрометиращато 111-о място, последна в ЕС.

Натискът върху журналисти и медиите от страна на управляващите, бизнеса и криминални структури е един от индикаторите, с които се мери медийната свобода.

Мнозина представители на елитите - политически, бизнес и светски, обаче предпочитат ако не тишината на медиите, то поне "нормалните" журналисти. Те започват да ценят силно свободата на словото, когато изпаднат в немилост.

Свързани:   Иво Никодимов: Честен, обективен и много четящ ентусиаст - това е добрият репортер

Известният журналист смята, че двете обществени медии - БНТ, където работи, и БНР, са най-независимите.
Дата: 01.09.2019


 

Сподели в
 

Преди 70 години, на 4 юли, радио "Свободна Европа" излъчва от Ню Йорк първото си предаване на чешки език. На 11 август 1950 г. започват и предаванията на български език.

06.07.2020/20:05

На 6 юли /понеделник/, от 13.30 ч. Местните комисии за борба с трафика на хора в Благоевград и Бургас ще проведат регионален уебинар на тема „Противодействие на трафика на хора чрез медии и обществени комуникации. Разследвания и добри практики“.

06.07.2020/12:00

Да помагаш на хората, защото искаш и можеш, да вървиш напред, да се учиш - това никак не звучи лесно, но младата Антонина Лозанова от Видин го кара да изглежда като детска игра.

05.07.2020/18:51

В сряда над 500 компании официално бойкотираха "Фейсбук" като спряха рекламите си в социалната медия. Целта е да се окаже натиск върху технологичния гигант за предприемане на активни действия срещу езика на омразата.

05.07.2020/12:17

В съд в Истанбул започна задочен съдебен процес срещу 20 граждани на Саудитска Арабия, които са обвинени за ролята си в убийството на дисидента журналист Джамал Хашоги през 2018 г., предаде ДПА.

04.07.2020/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки