Начало
 
 

Мира Добрева разказва в „Уикенд” за кариерата си

30.06.2020 /12:00 | Източник: hotarena.net Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мира Добрева и в живота е почти винаги засмяна както пред камерите

Мира Добрева извървяла дълъг път до сбъдването на мечтата си. Журналистката, която е израснала в Златоград, днес води предаването „Питай БНТ”, пише книга за столетниците на България и развива сайт.

По ирония на съдбата журналистката опитвала да стартира кариерата си в БНТ, но тогава получила отказ, пише в. "Уикенд", цитиран от hotarena.net:

Покойният шеф на БНТ Хачо Бояджиев, който по това време провеждал конкурсите, казал след явяване на младата Мира Добрева: „Когато акълът ти порасне, колкото косата, ела да се пробваш пак”.

И тя се отдала на това „да отглежда акъла си”. Учила усилено английски и гръцки език, стенография, машинопис, правоговор, стилистика на речта, поведение пред камера, как се правят новини. Напълнила с десетки книги и учебници малката си стаичка в Студентски град.

Мира Добрева, която на 12 август ще навърши 48 години, тръгва от Златоград, където е израснала. От малка мечтаела да се изявява по телевизията, но отвсякъде чувала, че това няма как да стане. „Не е възможно да станеш журналистка, ми казваше татко. А майка го допълваше: „То, тия работи така стават. За телевизията връзки трябват и трябва да си от сой”.

А пък аз не съм от сой, казва тя  

Родена е в малко градче в Родопите. "Лятото сеехме тютюн, а зимата някакви плетки...”, връща се в спомените си Мира Добрева. Тя не се чувствала и хубаво дете.

Веднъж баща й казал: „Спри да мечтаеш, бе, дете! Спри с тази телевизия, я виж какви големи зъби имаш! В телевизията взимат само хора с малки зъбки”, разказва водещата и допълва, че с тези думи, сякаш я пробол с иглата, на която нижел тютюна - „Не стига, че не съм от сой, ами съм и с големи зъби”.

Поела по пътя на родителите си, които са завършили икономика. Все пак кандидатствала журналистика, но не я приели. „Казах ви, не съм от сой”, споделя Мира. Тя записва „Туризъм” в Датския колеж, а после „Човешки ресурси” в УНСС. Трябвало да минат години, преди да завърши „Телевизионна журналистика” в Софийския университет.

Ситуацията се усложнила, след като баща й починал. Майка й не можела да издържа нея и брат й. Мира записала да учи задочно, защото трябвало спешно да започне работа. Каквото и да е, където и да е. Започнала работа в гръцка телекомуникационна компания.

Вземат я в Нова телевизия   

Работела като телефонистка. Имала и втора работа като чистачка на офиси. И двете работи вършела с удоволствие. До днес обича да чисти и да говори по телефона. Знаела е, че това е просто част от пътя, който трябва да измине, за да сбъдне мечтата си.

Един ден, докато чакала служителите на един от офисите да си тръгнат, за да изчисти, възрастна гъркиня се спряла и я заговорила, след като й направила комплимент колко е красива. Като разбрала, че Мира мечтае да работи в телевизия, гъркинята казала: „Какво чакаш? Аз като чаках цял живот, къде съм?! А можех „Мис Гърция” да стана. Повече да не съм те видяла тук! Щом искаш да работиш в телевизията, отивай! Подай си молбата, учи се – няма начин да не стане”.

На другия ден Мира отишла в Нова телевизия. Чакала пред входа. Като я питали, все казвала, че чака шефа. Нито знаела обаче кой е, нито как изглежда. След известно време видяла един мъж да излиза от сградата: „Казаха ми, че на вратата стои едно момиче, което изглежда като 1 млн. долара. Какво искаш?”. Мира отвърнала, че иска да започне работа в телевизия. „Добре дошла! Още не съм чул някой да се е отказал от 1 млн. долара!”, казал й той.

Започнала още на другия ден  

Пременена с дрехи на приятелката си Руми, тъй като нямала свои, бъдещата телевизионна звезда стартирала с уговорката, че ще започне стаж в гримьорната, после в монтажа, архива и чак тогава при репортерите. „Аз чистачка съм била, та сега гримьорната ли ще ме изплаши!”, казала си Мира Добрева и започнала.

Преминала през всички звена в телевизията. Имала чувството, че й се случва нещо познато. Толкова дълго мечтаела и си представяла как работи в телевизия. Колелото се завъртяло и не след дълго Мира Добрева вече правела репортажи и водела новинарските емисии.

2 години по-късно я поканили да се присъедини към БНТ. През 1999 г. Мира Добрева става водеща на кратките новини „По света и у нас”, имала е и рубрика в предаването „Чай”. Оправила си зъбите. Купила си хубави дрехи.

Научила се да пише по-добре, „да събира света в 2-минутен репортаж”. Последвали награди, признания, грамоти. Мира Добрева е била 40 пъти корица на списания, дописките и интервютата си в печатни медии отдавна не брои.

„Минаха 22 години от деня, в който застанах на прага на Нова телевизия. И си давам сметка, че можеше и да не се случи, ако не бях упорита”, казва Мира Добрева. Тя не споделя разочарованията, болките, предателствата, но признава, че ги е имало, при това в изобилие. „Всяка болка си струва, щом се е родила от мечтата ви”, вдъхновява Мира Добрева почитателите си.


 

Сподели в
 

Преди 70 години, на 4 юли, радио "Свободна Европа" излъчва от Ню Йорк първото си предаване на чешки език. На 11 август 1950 г. започват и предаванията на български език.

06.07.2020/20:05

На 6 юли /понеделник/, от 13.30 ч. Местните комисии за борба с трафика на хора в Благоевград и Бургас ще проведат регионален уебинар на тема „Противодействие на трафика на хора чрез медии и обществени комуникации. Разследвания и добри практики“.

06.07.2020/12:00

Да помагаш на хората, защото искаш и можеш, да вървиш напред, да се учиш - това никак не звучи лесно, но младата Антонина Лозанова от Видин го кара да изглежда като детска игра.

05.07.2020/18:51

В сряда над 500 компании официално бойкотираха "Фейсбук" като спряха рекламите си в социалната медия. Целта е да се окаже натиск върху технологичния гигант за предприемане на активни действия срещу езика на омразата.

05.07.2020/12:17

В съд в Истанбул започна задочен съдебен процес срещу 20 граждани на Саудитска Арабия, които са обвинени за ролята си в убийството на дисидента журналист Джамал Хашоги през 2018 г., предаде ДПА.

04.07.2020/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

У нас вече започнаха честванията на юбилея на безсмъртния патриарх на българската литература и българския дух Иван Вазов. Той е роден на 27 юни по стар стил или 9 юли по нов стил през 1850 г. Периодът между тези две дати е изпълнен със събития, посветени на творчеството и заветите му. Нека си припомним, че освен велик поет и писател, Вазов е бил и ярък публицист. Предлагаме тук три негови статии, които и днес вълнуват.

29.06.2020 /17:45 | Източник: СБЖ

Адам Рапопорт беше главен редактор на американското списание Bon Appétit. После се появи една стара снимка, придружена от обвинения за дискриминация в редакцията. Това издание обаче не е единственото, което се освободи от шефа си от старата гвардия. Германският в. “Ди Велт” представя седем случая.

27.06.2020 /16:58 | Автор: “Ди Велт” | Източник: "Гласове"

Ако трябва с няколко думи да се каже кой е Валентин Хаджийски, то те са: дълбоко аналитичен и точен коментатор. Неговите актуални анализи и коментари по болните теми у нас и по света впечатляват силно читателите на „Гласове“ и други български медии. Валентин Хаджийски се съгласи да бъде гост на сайта на СБЖ и нашият виртуален разговор е по болезнени и важни теми, отнасящи се за събития у нас и в САЩ, където той и семейството му вече четвърт век живеят в Голямата ябълка.

23.06.2020 /08:00 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В. „Известия” публикува подборка от малко известни снимки от 22 юни 1941 г. – деня, в който нацистка Германия напада Съветския съюз. Фотообективът е хванал различни ракурси от граничното време между мира и войната.

22.06.2020 /19:22 | Източник: baricada.org

 Спомени и архиви

"Кому какво можем да кажем по случай кризата и инфлуенцата"- така са озаглавени шеговити съвети, публикувани в хасковския в. "Утринна поща" през 1931 г.

01.07.2020 /13:47 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

През 2020 г. с разнообразни инициативи в градове като Добрич, Силистра, Тутракан, Балчик и др. ще бъде отбелязана 80-ата година от възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България през 1940 г. след Крайовския мирен договор от 7 септември с.г.

25.06.2020 /19:01 | Автор: Йордан Георгиев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Снeжана Тодорова, председател на УС на СБЖ: „Много е трудно на фона на всеобщата подмяна, в която сме принудени да съществуваме в България, да се води обсъждане, разумен разговор, камо ли пък спор за достоверността в интерпретацията на реалността и фактите, които ни се поднасят на различни нива и от различни теоретично предназначени за информиране или дори за разследване субекти и институции.”

03.07.2020 /09:11

15 международни журналистически организации призовават държавите членки на ЕС да предвидят в многогодишната финансова рамка на Съюза средства за защита на свободата на печата, за възстановяване и развитие на медийния сектор, за подпомагане на независимата журналистика и на дейността на журналистическите организации.

10.06.2020 /07:55

Председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова отправя поздравления към цялата колегия по случай най-светлия празник на Светите Първоучители братята Кирил и Методий, който задължава всички хора на словото да са достойни за мисията да преобразяват, възраждат и възвисяват човешкия дух и обществото.

24.05.2020 /06:15

 Мнения

На 21 юни се навършват 100 години от рождението на големия български публицист Веселин Йосифов, дългогодишен главен редактор на в. „Антени”, председател на СБЖ от 1976 до 1986 г.

19.06.2020 /15:44 | Автор: Георги Чаталбашев | Източник: СБЖ

Словото винаги е свободно, когато го изповядва свободен човек. Несвободният също може, ако иска, да говори свободно, но цената на тази свобода се заплаща скъпо от него с жестоки мъчения, болка, лишения, низвергване, размазване, изгаряне, раздуване, съсипване и още редица специфични за силните на деня, както и за мощните на нощта, термини.

16.06.2020 /18:36 | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 11 гости

Бързи връзки