Начало
 
 

Мира Добрева разказва в „Уикенд” за кариерата си

30.06.2020 /12:00 | Източник: hotarena.net Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Мира Добрева и в живота е почти винаги засмяна както пред камерите

Мира Добрева извървяла дълъг път до сбъдването на мечтата си. Журналистката, която е израснала в Златоград, днес води предаването „Питай БНТ”, пише книга за столетниците на България и развива сайт.

По ирония на съдбата журналистката опитвала да стартира кариерата си в БНТ, но тогава получила отказ, пише в. "Уикенд", цитиран от hotarena.net:

Покойният шеф на БНТ Хачо Бояджиев, който по това време провеждал конкурсите, казал след явяване на младата Мира Добрева: „Когато акълът ти порасне, колкото косата, ела да се пробваш пак”.

И тя се отдала на това „да отглежда акъла си”. Учила усилено английски и гръцки език, стенография, машинопис, правоговор, стилистика на речта, поведение пред камера, как се правят новини. Напълнила с десетки книги и учебници малката си стаичка в Студентски град.

Мира Добрева, която на 12 август ще навърши 48 години, тръгва от Златоград, където е израснала. От малка мечтаела да се изявява по телевизията, но отвсякъде чувала, че това няма как да стане. „Не е възможно да станеш журналистка, ми казваше татко. А майка го допълваше: „То, тия работи така стават. За телевизията връзки трябват и трябва да си от сой”.

А пък аз не съм от сой, казва тя  

Родена е в малко градче в Родопите. "Лятото сеехме тютюн, а зимата някакви плетки...”, връща се в спомените си Мира Добрева. Тя не се чувствала и хубаво дете.

Веднъж баща й казал: „Спри да мечтаеш, бе, дете! Спри с тази телевизия, я виж какви големи зъби имаш! В телевизията взимат само хора с малки зъбки”, разказва водещата и допълва, че с тези думи, сякаш я пробол с иглата, на която нижел тютюна - „Не стига, че не съм от сой, ами съм и с големи зъби”.

Поела по пътя на родителите си, които са завършили икономика. Все пак кандидатствала журналистика, но не я приели. „Казах ви, не съм от сой”, споделя Мира. Тя записва „Туризъм” в Датския колеж, а после „Човешки ресурси” в УНСС. Трябвало да минат години, преди да завърши „Телевизионна журналистика” в Софийския университет.

Ситуацията се усложнила, след като баща й починал. Майка й не можела да издържа нея и брат й. Мира записала да учи задочно, защото трябвало спешно да започне работа. Каквото и да е, където и да е. Започнала работа в гръцка телекомуникационна компания.

Вземат я в Нова телевизия   

Работела като телефонистка. Имала и втора работа като чистачка на офиси. И двете работи вършела с удоволствие. До днес обича да чисти и да говори по телефона. Знаела е, че това е просто част от пътя, който трябва да измине, за да сбъдне мечтата си.

Един ден, докато чакала служителите на един от офисите да си тръгнат, за да изчисти, възрастна гъркиня се спряла и я заговорила, след като й направила комплимент колко е красива. Като разбрала, че Мира мечтае да работи в телевизия, гъркинята казала: „Какво чакаш? Аз като чаках цял живот, къде съм?! А можех „Мис Гърция” да стана. Повече да не съм те видяла тук! Щом искаш да работиш в телевизията, отивай! Подай си молбата, учи се – няма начин да не стане”.

На другия ден Мира отишла в Нова телевизия. Чакала пред входа. Като я питали, все казвала, че чака шефа. Нито знаела обаче кой е, нито как изглежда. След известно време видяла един мъж да излиза от сградата: „Казаха ми, че на вратата стои едно момиче, което изглежда като 1 млн. долара. Какво искаш?”. Мира отвърнала, че иска да започне работа в телевизия. „Добре дошла! Още не съм чул някой да се е отказал от 1 млн. долара!”, казал й той.

Започнала още на другия ден  

Пременена с дрехи на приятелката си Руми, тъй като нямала свои, бъдещата телевизионна звезда стартирала с уговорката, че ще започне стаж в гримьорната, после в монтажа, архива и чак тогава при репортерите. „Аз чистачка съм била, та сега гримьорната ли ще ме изплаши!”, казала си Мира Добрева и започнала.

Преминала през всички звена в телевизията. Имала чувството, че й се случва нещо познато. Толкова дълго мечтаела и си представяла как работи в телевизия. Колелото се завъртяло и не след дълго Мира Добрева вече правела репортажи и водела новинарските емисии.

2 години по-късно я поканили да се присъедини към БНТ. През 1999 г. Мира Добрева става водеща на кратките новини „По света и у нас”, имала е и рубрика в предаването „Чай”. Оправила си зъбите. Купила си хубави дрехи.

Научила се да пише по-добре, „да събира света в 2-минутен репортаж”. Последвали награди, признания, грамоти. Мира Добрева е била 40 пъти корица на списания, дописките и интервютата си в печатни медии отдавна не брои.

„Минаха 22 години от деня, в който застанах на прага на Нова телевизия. И си давам сметка, че можеше и да не се случи, ако не бях упорита”, казва Мира Добрева. Тя не споделя разочарованията, болките, предателствата, но признава, че ги е имало, при това в изобилие. „Всяка болка си струва, щом се е родила от мечтата ви”, вдъхновява Мира Добрева почитателите си.


 

Сподели в
 

Човекът, който носи във фотоапарата си спортната история на България, Бончук Андонов гостува в рубриката "Главен герой" на националното радио.

30.09.2020/11:21

Турската прокуратура е изготвила втори обвинителен акт срещу 6-има саудитски представители във връзка с убийството през 2018 г. на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул, предаде частната телевизия НТВ.

29.09.2020/12:13

Никога не съм предполагала, че ще стана лице на политическо предаване, казва водещата на "Антидот" по Българската свободна телевизия.

28.09.2020/12:00

Парижката продуцентска компания "Премиер лин", чиито служители бяха ранени тази седмица с нож, е съдействала за създаването на документален филм за атаките срещу редакционния екип на френското сатирично сп. "Шарли Ебдо", предаде ДПА.

27.09.2020/09:07

Морски издания - някои библиографска рядкост, запечатали с фотокадри и репортажи освобождението на Каварна от румънска власт, са част от изложбата в Историческия музей, посветена на 80-годишнината от възвръщането на Южна Добруджа в България, съобщават от общината.

26.09.2020/12:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Шефът на новата Комисия за външна намеса в ЕП ще бори с крути мерки дезинформацията от Русия и Китай. Той е от групата на социалистите и демократите, но е фен на американското нахлуване в Ирак, на Саркози, на Макрон и е оказал неоценима услуга на Саакашвили. Гастролирал е и в Украйна. Син е на оставилия не по-малко интересна диря Андре Глюксман.

29.09.2020 /12:19 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Известната журналистка, писателка и пътешественичка отново ни изненада с нова книга. Маги Гигова се постара да събере и разкаже за „София. Адресите на любовта“, в която разкрива пред читателите тайните страсти на известни българи. Представянето й ще стане на 8 октомври от 18 ч.в Къщата на София, ул. Миджур 12.

27.09.2020 /18:24 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Популярен и обичан радио глас, Силвия Великова винаги е била в центъра на събитията в съдебния ресор, който от години отразява. Така беше и преди една година, когато тя пак беше „в окото на бурята“, но този път като потърпевш.

18.09.2020 /12:35 | Автор: Майя Любомирска | Източник: СБЖ

Иван Вълов е едно от знаковите имена в българската журналистика, който вече много десетилетия упорито и ползотворно разработва своята обширна територия на теми, проблеми и и срещи с големи личности, със свой глас и слово.

17.09.2020 /07:32 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

С тържествен ритуал полагане на военна клетва от първите два випуска на възроденото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открита новата учебна година във висшето учебно заведение.

01.10.2020 /08:03 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Регионалната библиотека „Христо Смирненски” в Хасково отбеляза 125 г. от рождението на Тома Измирлиев (1895-1935 г.). Роден в Кукуш, той учи в гимназиите в Солун и Битоля.

26.09.2020 /11:57 | Автор: Златка Михайлова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Добре е, че тревожната ситуация у нас с журналистиката, медиите и свободата на словото бе откроена и на европейско ниво. Но тази картина няма да се промени само от констатации, макар и прозвучали от ЕС. Промяната е наше дело - на цялото българско общество с неговото будно гражданско съзнание и на журналистите, които държат да отстоят своята независимост, а не желаят да бъдат третирани като мисирки

01.10.2020 /17:17

Очакваме Вашите предложения до 20 октомври 2020 г., можете да номинирате и журналисти от други дружества, пише в писмо до председателите на журналистическите дружества председателят на СБЖ Снежана Тодорова.

30.09.2020 /15:25

Днес, 28 септември 2020 година, в делови порядък по телефон и електронна поща бе поискано мнението на членовете на Управителния съвет на СБЖ за насрочване продължение на заседанието на Отчетно-изборното Общо събрание на Съюза на българските журналисти, състояло се на 19 и 20 септември т.г., за попълване съставите на УС на СБЖ, КС на СБЖ и Комисията по журналистическа етика - провеждането на Общо отчетно-изборно събрание на СБЖ за 31 октомври 2020 година.

28.09.2020 /16:23

 Мнения

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 38 гости

Бързи връзки