Начало
 
 

Казанлък и Шипка скърбят за о.з. полковник Георги Георгиев

02.07.2020 /16:24 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


О. з. полк. Георги Георгиев

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

На 27. 06. 2020 г. Казанлък и Шипка загубиха един прекрасен човек - Георги Йорданов Георгиев, писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, автор на много книги, свързани с историята на Шипка, основател на "Национален конкурс за издадена книга с епическа поезия", почетен член на НЧ „Светлина - 1861", почетен гражданин на Шипка, инициатор за построяването на „Паметника на опълченците"...

„Още дълго може да се изброяват делата му, но наред с тези дела с голяма сила идват думите като завет. Неговото оръжие бе перото.  Във всяка издадена негова книга се крие послание, което ни води към добрини, към познание и възхищение от храбростта на дедите ни”, споделиха от читалищното настоятелство на НЧ „Светлина – 1861” в подбалканския град Шипка по повод тъжната вест. 

„Без саможертва няма легенда“ – Шипка знае и ще предава на поколенията твоята легенда, за да бъде светлината, която да ги води.”, казват още от Читалището.

Кой е о.з. полковник Георги Георгиев?

Георги Йорданов Георгиев е роден на 26.02.1932 г. в село Катунец, Ловешко. Завършил Военно-политическо училище и Висшия икономически институт. Служил е четиридесет години като офицер в армията.

Десет години е бил журналист във в. „Народна армия”, пет от които като негов заместник-главен редактор. Четиринайсет години е бил началник на Военно издателство.

Издал е редица документално-публицистични книги, между които „Личности и тревоги”, „Дарования”, „Живот на косъм” (преведена на руски език), „И това е любов”, „По стъпките им алени” (съавтор Стоян Александров), „Импулси от сърцето”.

Съставител е на антология „Военна проза” от тритомника „Храбростта и мъката на България”. Автор на документално-публицистичната книга „Шипченци” - история в образи, галерия от портрети на будители, бунтовници, учители, учени, военни, художници с шипченски родов корен.

Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Носител е на орден „Кирил и Методий”, на военни отличия и на наградата на СБЖ „Златното перо”.

През последните години о.з. полк. Георги Георгиев издаде 10 книги, свързани с историята на Шипка, където той прекарваше всяко лято в дома си. Шест от тях са авторски. Останалите са или съставени от него, или представляват редактирани ръкописи, но темите в тях са свързани със съдбата на България.

По негова идея и по идея на действащия инициативен комитет шипченци увековечиха с паметна плоча прочутия шипченски хайдутин Пеньо Чернеолу, открита пред родния му дом на едноименната улица „Пеньо Чернеолу“ на 24 септември 2019 година (в навечерието на 200-годишнината от неговото рождение). Във връзка с това събитие писателят Георги Георгиев издаде сборник за Пеньо Чернеолу под наслов „За хайдут Пеньо песни се пеят“(2017 г.). В него са събрани материали от известни български поети и писатели. Самият автор дълги години събира материали за написването и издаването на тази книга.

Днес книгата на о.з. полк. Георги Георгиев е положена в специална кутия, поставена непосредствено зад паметника, така че всеки, който желае, може да се докосне до нея, да я прочете и да я върне.

О.з. полк. Георги Йорданов Георгиев – човекът, който не само възпя, но и прослави шипченската история, оставя огромно културно наследство и трайна следа в историята на българския народ и на България.

Мир на душата му и поклон пред светлата му памет!

 

В памет на полковник Георги Георгиев

 

ХУБАВИТЕ ХОРА

На полк. Г. Георгиев

сп. „Бълг. Воин“, кн.3/1986 г.

 

Аз обичам хубавите хора -

хората с усмихната душа!...

Може да летят с космичен кораб,

може просто да вървят пеша;

може да се трудят под земята,

може да достигнат Еверест,

но да не премазват красотата,

но да не прегазват ум и чест;

и сред съдбоносни земетръси

и сред озвездена тишина,

да остават верни на дълга си

и да носят горди знамена;

да приемат слава и присъда,

да презират всяка нищета

и на този вечен свят да бъдат

хляба и водата, и солта...

Може би напусто ви говоря,

може би напразно се теша,

но обичам хубавите хора -

хората с усмихната душа!...

МАТЕЙ ШОПКИН

 

Полковник Георги Георгиев бе едно от емблематичните имена в редколегията на вестник „Долина”. Като баща той ни превеждаше през славната история на Шипка, Казанлък и България. Той ни показваше и разказваше за честа и славата на Българската армия, вдъхваше на мен и на екипа на „Долина” сила, смелост да търсим истината и да устояваме каузи, да устояваме българския интерес.

Безкрайно много са спомените и разговорите ми свързани с него. Днес, след тази тъжа новина… едва ли бих могла да разкажа всичко, което искам. Но никога няма да забравя, че той беше човека, който ме запозна с Евтим Евтимов и имах възможността да направя интервю с него няколко месеца преди да поеме и той по Вечния път… Незабрави мигове!

Както и никога няма да забравя, че заедно с полковник Георгиев заедно започнахме мисията – да не позволим името на връх Шипка – символ на Българската свобода да бъде сменено. И успяхме! Заедно с него намерихме много съмишленици и съидейници, с които да отстоим тази кауза, въпреки мощните напъни на различни субекти попаднали под влиянието на различни политически конюнктури, които не спират да разделят и противопоставят българския народ през годините.

След като загубих баща си, полковник Георги Георгиев беше един от хора, които ми вдъхваше вяра, че всичко ще бъде наред, един от хората, които не пропускаше да ме попита как си и да ме утеши, че след лошото, винаги идва добро, но трябва да се бориш за да дойде!

А за брилянтното пера на Георги Георгиев – няма какво аз повече да кажа, всички читатели на „Долина” са се потапяли в неговото творчество – запознавал ги е с редица хора, водел ги е на различни места назад във времето.

Той обичаше Шипка и Казанлък като свои родни места!

Той помагаше на вестник „Долина” като на негова рожба!

Полковник Георгиев завеща много каузи, които да ни водят напред по пътя на честа, справедливостта, достойнството и светлината!

Почивай в мир, полковник Георгиев!

ЯНИЦА СТАНЧЕВА    

Сподели в
 

Журналисти от 13 европейски държави, включително и в нашата, работят в условия на тревожно висок риск, алармира документът, изготвен от Европейския университетски институт, и разпространен от МФЖ, ЕФЖ и Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода.

26.07.2020/22:09

На 25 юли 1980 г. престана да бие страстното сърце на големия руски артист и бард Владимир Висоцки. А бе едва на 42. От тогава изминаха 40 лета, но Володя все продължава да е жив в сърцата на милиони, и то не само в Русия, но и по широкия свят. Българските медии сякаш случайно проспаха кръглата годишнина и ни дума, ни вопъл, ни стон. Единственото значимо събитие в памет на Висоцки бе творческата руска вечер в столичния Клуб „Журналист“.

26.07.2020/18:21

Юбилей днес празнува едно от емблематичните имена в българската международна журналистика - живеещият от години в Испания някогашен спецкор из „горещите точки” по света, който миналата година представи в СБЖ най-новата си книга „Репортер от миналото време”. СБЖ честити празника на Йосиф и семейството му.

25.07.2020/15:36

Известната журналистка и издателка спечели първа награда в раздел „Поезия” на националния конкурс „Диря в морето”.

24.07.2020/19:07

Навръх 78-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров, Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов почит към тях бе отдадена в мемориала им в София. Пред паметта им се поклониха писатели, журналисти, интелектуалци, общественици, политици. Там бе и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова свърза заветите на Вапцаров и другарите му с днешния ни ден.

23.07.2020/19:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 69 гости

Бързи връзки