Начало
 
 

Казанлък и Шипка скърбят за о.з. полковник Георги Георгиев

02.07.2020 /16:24 Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


О. з. полк. Георги Георгиев

Поклон пред напусналия ни писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, член на СБЖ и СБП, носител на „Златно перо” на СБЖ

На 27. 06. 2020 г. Казанлък и Шипка загубиха един прекрасен човек - Георги Йорданов Георгиев, писател, страстен летописец, издател, журналист, литературен критик и културен деец, автор на много книги, свързани с историята на Шипка, основател на "Национален конкурс за издадена книга с епическа поезия", почетен член на НЧ „Светлина - 1861", почетен гражданин на Шипка, инициатор за построяването на „Паметника на опълченците"...

„Още дълго може да се изброяват делата му, но наред с тези дела с голяма сила идват думите като завет. Неговото оръжие бе перото.  Във всяка издадена негова книга се крие послание, което ни води към добрини, към познание и възхищение от храбростта на дедите ни”, споделиха от читалищното настоятелство на НЧ „Светлина – 1861” в подбалканския град Шипка по повод тъжната вест. 

„Без саможертва няма легенда“ – Шипка знае и ще предава на поколенията твоята легенда, за да бъде светлината, която да ги води.”, казват още от Читалището.

Кой е о.з. полковник Георги Георгиев?

Георги Йорданов Георгиев е роден на 26.02.1932 г. в село Катунец, Ловешко. Завършил Военно-политическо училище и Висшия икономически институт. Служил е четиридесет години като офицер в армията.

Десет години е бил журналист във в. „Народна армия”, пет от които като негов заместник-главен редактор. Четиринайсет години е бил началник на Военно издателство.

Издал е редица документално-публицистични книги, между които „Личности и тревоги”, „Дарования”, „Живот на косъм” (преведена на руски език), „И това е любов”, „По стъпките им алени” (съавтор Стоян Александров), „Импулси от сърцето”.

Съставител е на антология „Военна проза” от тритомника „Храбростта и мъката на България”. Автор на документално-публицистичната книга „Шипченци” - история в образи, галерия от портрети на будители, бунтовници, учители, учени, военни, художници с шипченски родов корен.

Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти. Носител е на орден „Кирил и Методий”, на военни отличия и на наградата на СБЖ „Златното перо”.

През последните години о.з. полк. Георги Георгиев издаде 10 книги, свързани с историята на Шипка, където той прекарваше всяко лято в дома си. Шест от тях са авторски. Останалите са или съставени от него, или представляват редактирани ръкописи, но темите в тях са свързани със съдбата на България.

По негова идея и по идея на действащия инициативен комитет шипченци увековечиха с паметна плоча прочутия шипченски хайдутин Пеньо Чернеолу, открита пред родния му дом на едноименната улица „Пеньо Чернеолу“ на 24 септември 2019 година (в навечерието на 200-годишнината от неговото рождение). Във връзка с това събитие писателят Георги Георгиев издаде сборник за Пеньо Чернеолу под наслов „За хайдут Пеньо песни се пеят“(2017 г.). В него са събрани материали от известни български поети и писатели. Самият автор дълги години събира материали за написването и издаването на тази книга.

Днес книгата на о.з. полк. Георги Георгиев е положена в специална кутия, поставена непосредствено зад паметника, така че всеки, който желае, може да се докосне до нея, да я прочете и да я върне.

О.з. полк. Георги Йорданов Георгиев – човекът, който не само възпя, но и прослави шипченската история, оставя огромно културно наследство и трайна следа в историята на българския народ и на България.

Мир на душата му и поклон пред светлата му памет!

 

В памет на полковник Георги Георгиев

 

ХУБАВИТЕ ХОРА

На полк. Г. Георгиев

сп. „Бълг. Воин“, кн.3/1986 г.

 

Аз обичам хубавите хора -

хората с усмихната душа!...

Може да летят с космичен кораб,

може просто да вървят пеша;

може да се трудят под земята,

може да достигнат Еверест,

но да не премазват красотата,

но да не прегазват ум и чест;

и сред съдбоносни земетръси

и сред озвездена тишина,

да остават верни на дълга си

и да носят горди знамена;

да приемат слава и присъда,

да презират всяка нищета

и на този вечен свят да бъдат

хляба и водата, и солта...

Може би напусто ви говоря,

може би напразно се теша,

но обичам хубавите хора -

хората с усмихната душа!...

МАТЕЙ ШОПКИН

 

Полковник Георги Георгиев бе едно от емблематичните имена в редколегията на вестник „Долина”. Като баща той ни превеждаше през славната история на Шипка, Казанлък и България. Той ни показваше и разказваше за честа и славата на Българската армия, вдъхваше на мен и на екипа на „Долина” сила, смелост да търсим истината и да устояваме каузи, да устояваме българския интерес.

Безкрайно много са спомените и разговорите ми свързани с него. Днес, след тази тъжа новина… едва ли бих могла да разкажа всичко, което искам. Но никога няма да забравя, че той беше човека, който ме запозна с Евтим Евтимов и имах възможността да направя интервю с него няколко месеца преди да поеме и той по Вечния път… Незабрави мигове!

Както и никога няма да забравя, че заедно с полковник Георгиев заедно започнахме мисията – да не позволим името на връх Шипка – символ на Българската свобода да бъде сменено. И успяхме! Заедно с него намерихме много съмишленици и съидейници, с които да отстоим тази кауза, въпреки мощните напъни на различни субекти попаднали под влиянието на различни политически конюнктури, които не спират да разделят и противопоставят българския народ през годините.

След като загубих баща си, полковник Георги Георгиев беше един от хора, които ми вдъхваше вяра, че всичко ще бъде наред, един от хората, които не пропускаше да ме попита как си и да ме утеши, че след лошото, винаги идва добро, но трябва да се бориш за да дойде!

А за брилянтното пера на Георги Георгиев – няма какво аз повече да кажа, всички читатели на „Долина” са се потапяли в неговото творчество – запознавал ги е с редица хора, водел ги е на различни места назад във времето.

Той обичаше Шипка и Казанлък като свои родни места!

Той помагаше на вестник „Долина” като на негова рожба!

Полковник Георгиев завеща много каузи, които да ни водят напред по пътя на честа, справедливостта, достойнството и светлината!

Почивай в мир, полковник Георгиев!

ЯНИЦА СТАНЧЕВА    

Сподели в
 

На 13 ноември по покана на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България в СБЖ ще гостува посланикът на Испания, който ще отговори на журналистически въпроси по актуални теми с акцент върху 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни. Ще бъдат засегнати също проблеми като пандемията на Covid-19 и свободата на медиите. Ето какво сподели Н. Пр. Алехандо Поланко в специално интервю за сайта на СБЖ.

23.10.2020/06:30

„Поет, белетрист, публицист, преводач. С подадине*. Общественик и родолюбец. От онези, които днес почти не се срещат. Със слово – огън и меч. Човек, приел родовото изгнаничество като собствен смисъл и съдба. За него „родината се бе установила в пределите на човека и го правеше безкраен“ („Възречени от Манастър“). С тези думи д-р Елена Алекова откри вечерта, посветена на 85-годишнината на Никола Инджов, състояла се в клуб “Журналист“ в СБЖ под мотото „Живея дълго, дълго светя“.

19.10.2020/18:01

Журналисти с ракети от 18 медии излязоха на тенис-корта за 37-ото си държавно първенство. Тодор Попов и Йоана Андреева са двойни победители. Доайените доказват, че за този спорт няма възраст. В чии ръце е бъдещето на журналистическия тенис?

13.10.2020/15:51

В инициативата, която ще е с фокус върху журналистическите организации в Югоизточна Европа и Турция, са поканени да участват членуващите в Европейската федерация на журналистите професионални съюзи и асоциации.

11.10.2020/20:36

„Как може да помогне ЕС? Чува ли ни Европа?” - това са темите на онлайн дискусията за състоянието на медиите у нас, в която на 12 октомври ще се включи зам.-председателката на ЕК Вера Йоурова, самата Йончева, представители на ЕП, Съвета на Европа, „Репортери без граници”, български журналисти и медийни дейци, сред тях и коментаторката на „Барикада” и отговорна редакторка на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова.

07.10.2020/17:04

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Той написва най-популярната си книга - „Приключенията на Лукчо”, когато е едва на 31 години и работи в детското приложение „Пионер” на вестника на ИКП „Унита”. Успехът ѝ е феноменален най-вече в тогавашния СССР и в соцстраните, включително и в България. Така тръгва и световната му слава. Навръх 100-годишнината от рождението на Родари на 23 октомври дори „Гугъл” излезе със специален дизайн на „главата” си в негова чест.

23.10.2020 /19:08 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Книгата „Главните прокурори. От Татарчев до Гешев” е майсторски журналистически разказ на един дългогодишен съдебен репортер за институцията Главен прокурор в България, написан въз основа на многобройни факти и събития, с много емоции и изповедност, пише в рецензията си проф. Маргарита Пешева

22.10.2020 /15:36 | Автор: Проф. Маргарита Пешева | Източник: newmedia21.eu

Проф. Лилия Райчева е уважаван журналист и университетски преподавател. Разговорите с нея зареждат не само с информация, но и обогатяват, защото е ерудиран и интересен събеседник. Тя е преподавател във ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски” и в много наши и чужди авторитетни университети.

21.10.2020 /18:57 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

Като изгоним клишетата от типа уникална, голяма, фантастична, което си заслужава, бих казала, че откритата на 15 октомври в Национална галерия Квадрат 500 фотоизложба на корифея във фоторепортерството у нас Тодор Славчев „Софийски летописи“, е миг от историята на страната ни, сътворен от него с помощта на вълшебството на фотокамерата. А според внучката му Яна Узунова изложбата е „истински празник за 120-годишнината от рождението на един голям фоторепортер! Истински пробив е, че фотографията влиза в Националната галерия, за всички майстори на камерата!“

16.10.2020 /17:39 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Във Военния клуб на Плевен бе представена нова книга по повод 143 години от боевете за освобождението на село Горни Дъбник, които са били важа част от битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война.

24.10.2020 /12:05 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

В България още през 70-години на XX век се прилагат за първи път дистанционни техники за образование, съобщават специалисти от Държавния архив в Плевен. Още през 70-те години на миналия век градът е един от първите у нас, в които се използвали дистанционни техники в обучението, което днес обсъжда постоянно.

08.10.2020 /20:41 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

Това се разбра на онлайн дискусията „Свобода на медиите в България”, проведена едновременно в Брюксел и София по инициатива на Елена Йончева и с участието на еврокомисар Вера Йоурова, „Репортери без граници”, Съвета на Европа и български журналисти. Бе очертана тревожна картина за състоянието на журналистиката у нас. Председателката на СБЖ Снежана Тодорова оповести организирането на протест на 1 ноември под надслов „Не убивайте журналистиката в България”.

12.10.2020 /20:48

ЕП прие резолюцията за принципите на правовата държава и основните права в България, в която наред с другото се изтъква, че защитата на журналистите е от жизненоважен интерес за обществото. Решително са осъдени случаите, в които критични към правителството журналисти са станали обект на клеветнически кампании. Българските власти са призовани да възпрепятстват тези недемократични практики, да защитават журналистите и тяхната независимост

08.10.2020 /19:34

Данните в документа са събрани по информация от 44 страни, подадена от организации, членуващи в Европейската федерация на журналистите. Отчетена е както финансовата помощ за медиите и журналистите в Европа по време на пандемията, така и сигналите за посегателства и нарушения на медийната свобода. От България са отразени 6 сигнала.

08.10.2020 /17:03

 Мнения

За да получим нормално общество и управление, са ни необходими и нормални - критични! - медии, както и законови гаранции за труда на журналистите, за да не бъдат те смазвани от олигарси и правителства. Това бе един от акцентите в дискусията на конференцията „Свобода на медиите в България”, включила онлайн участници от Брюксел и София.

16.10.2020 /19:39 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

Процедурните хватки за удължаването на сладострастно-мазохистичното оставане на върха на властта нямат край. Дежа вю-то, което премиерът изпитва за трети път в живота си, явно му е докарало психично отклонение да не обръща внимание на ставащото наоколо.

17.08.2020 /16:20 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 6 гости

Бързи връзки