БНР се пита: Ще запазят ли радиоантената в с. Вакарел

04.07.2020 /14:18 | Автор : Боян Бочев | Източник: БНР Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


215-метровото съоръжение във Вакарел (снимка: Добромир Цветков)

Радиоантената в с. Вакарел, част от едноименната радиопредавателна станция (РПС), заема 9-о място в класацията за най-високите сгради и съоръжения в България.

Разположена е на 900 метра надморска височина, тежи 130 тона и достига 215 метра, припомня авторът в БНР:

Ромбоидната предавателна антена, популярна и с произвището си “Шилото” или “Иглата”, е построена през 1937 г. от германската фирма Telefunken и функционира като първия мощен радиопредавател в България.

През 1937 г. радиопредавателната станция “Вакарел” започва излъчване на “Радио София”. Сигналът е достатъчен да покрие изцяло територията на България, както и половин Европа. Показателен е фактът, че преди Втората световна война, ефирът на “Радио София” е достигал до Берлин.

В края на 2014 г. радиопредавателният център “Вакарел” окончателно спира своето излъчване.

“Предавателят Telefunken оцелява до средата на 90-те години, когато правят предложение за доставка на чисто нов предавател напълно безплатно, като целта е да се запази оригиналният от 1937 г., който е уникат. За съжаление, тогавашното ръководство не приема предложението и предавателят е нарязан за скрап”, разказва Владимир Рангелов - старши мениджър от екипа на БТК, отговарящ за предлаганите радио и телевизионните услуги на дружеството.

Запазени антени от този тип в Европа има само 3. Единствената действаща и най-висока е в Унгария, с височина от 314 метра. Втора е радиомачтата във Вакарел със споменатите 215 метра - тя е единствената запазена в оригиналния си вид и на автентичното си място.

Третата е в Ирландия и се издига на 100 метра. Тя е собственост на BBC. Рисковото при експлоатацията на подобен тип обекти е износването на метала, конструкцията на антената и металните обтяжки.

През декември 2019 г., имотът от 100 декара, с прилежащите към него Радиопредавателна станция “Вакарел” и 215-метрова антена, е продаден на българска фирма за разработване и продажба на продукти за защита на банкови карти и финансова сигурност. Имотът привлича компанията с близкото си разположение до София, както и с факта, че в това пространство дълги години е предавана информация.

Според управителя и IT директор на компанията Камен Несторов, това са предпоставки за бъдещето на историческия за българското радио комплекс. Несторов определя мястото, като подходящо за работа и живот на IT млади специалисти и техните семейства. По думите му при смяната на собствеността, имотът, включващ бившата радиопредавателна станция “Вакарел”, се е намирал в сравнително тежко състояние. 

Подобна е историята на унгарската антена - по-високият брат на тази до Вакарел. В резултат от решение на държавата, през 80-те години унгарското съоръжение е трябвало да бъде разрушено. Обществото в страната обаче излиза на протест с призив за запазване на историческия обект.

В крайна сметка целта на хората е постигната. Унгарската антена съществува и до днес и намира своето техническо приложение в бита на хората. В момента тя излъчва на честота 135 килохерца на дълги вълни и цифрови управляващи сигнали. С тях се включва улично осветление, може да се сменят режими на електромери. В други страни, като Швеция - подобни радиопредавателни центрове се запазват и функционират и като музеи, с целите си антенни системи.

Какво ще се случи с прочутата в цяла Европа антена към бившата радиопредавателна антена, предстои да разберем.


 

Сподели в
 

Пандемията срина приходи от реклами по целия свят, но германските вестници очакват да излязат победители от кризата благодарение на ускоряващото се цифрово развитие и подновеното доверие в медиите.

08.08.2020/15:33

Председателят на гражданско движение "Боец" Георги Георгиев опита да влезе в БНТ, за да потърси среща с генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

07.08.2020/18:51

Британците са прекарвали 40 процента от времето си през деня в гледане на телевизия или онлайн съдържание в разгара на коронавирусната пандемия през април, предаде Ройтерс, позовавайки се Офком.

06.08.2020/13:55

Новият началник на филипинската армия поиска използването на социалните мрежи да бъдат регулирано. Мотивът му е да не се допусне тези платформи да бъдат използвани от терористи, за да вербуват нови членове и да планират нападения, предаде ДПА.

05.08.2020/10:01

Зимбабвийската писателка Цици Дангаремба, която бе арестувана в Хараре по време на антикорупционен протест, бе освободена под гаранция, предаде ДПА.

03.08.2020/14:05

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 24 гости

Бързи връзки