Начало
 
 

Експерти: С центъра на НАТО във Варна ставаме не тилова, а фронтова държава

04.07.2020 /18:26 | Автор : Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Чавдар Борачев по време на срещата в Клуб "Журналист"

Българският национален съвет за мир стартира онлайн петиция срещу изграждането на Координационен център на Североатлантическия алианс в морската ни столица. Това би била мишена на ответен удар при конфликт на пакта с Русия, алармира бившият военен разузнавач Чавдар Борачев, а доц. Чавдар Орманов чертае екологичните рискове. „Нужни са мостове, а не окопи,” апелира проф. Нако Стефанов на среща в Клуб „Журналист” на СБЖ.

Експерти по национална сигурност споделиха на състояла се през седмицата среща в Клуб „Журналист” на СБЖ безпокойствата си по повод напредващото изграждане на Координационен военноморски център на НАТО във Варна. Те откроиха рисковете за България, произтичащи от базирането на такава структура у нас. При конфликт на Североатлантическия алианс с Русия страната ни става мишена за ответен удар. Освен това се уврежда екологичната обстановка в Черно море, ще пострада и туризмът ни.

Българският национален съвет за мир (БНСМ) с председател проф. Нако Стефанов, дфн, д-р ист., преподавател в Центъра за източни езици и култури в СУ „Св. Кл. Охридски”, е стартирал онлайн петиция против изграждането на натовски Координационен център във Варна. На БНСМ бе и инициативата експерти да изложат аргументите си пред медиите на среща в СБЖ.

Да напомним - за такъв център на НАТО заговори премиерът Бойко Борисов, веднага след разговора си в Белия дом с президента на САЩ Доналд Тръмп през ноември м.г., макар преди това да уверяваше, че натовска военноморска база у нас няма да има. За да избегне противоречието, той поясни тогава, че „координационен център” и „база” са различни неща. „Трябва да правите голяма разлика между база, флотилия и координационен център“, каза Борисов след срещата си с Тръмп.

Интересно бе, че това развитие на нещата свари неподготвен дори генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който обаче веднага побърза да приветства идеята. Обсипан с въпроси от медиите, пресцентърът на алианса тогава извади принципна договорка още от 2017 г. за откриване на такъв център у нас в отговор на решение на НАТО от 2014 г. за създаване на мрежа от командни центрове по източния фланг на пакта. Тази линия на НАТО бе подета преди 6 години покрай тогавашната криза в Украйна и присъединяването на Крим към Русия с ясната цел за противостоене именно срещу Русия.

На сегашната среща в СБЖ проф. Нако Стефанов апелира: „Трябва да се градят мостове, а не да се копаят окопи”. Той отбеляза, че е важно да се чуе мнението на професионалисти, които се занимават с проблемите на националната сигурност и на международните отношения.

Професорът обърна внимание на стартираната от БНСМ онлайн петиция против изграждането на натовски център във Варна. Според него „тя ще покаже, че ние, българите, сме против това България да се превръща във фронтова зона”.

Върху този аспект заостри вниманието и бившият военен разузнавач полк. Чавдар Борачев. Според него евфемизмите в начина на назоваване на задаващата се натовска структура във Варна са „голяма заблуда”, защото всъщност ставало дума за „изнесен преден команден пункт на въоръжените сили на НАТО и преди всичко на САЩ на източния и югоизточния театър на военните действия”.

Според Борачев допреди 5-7 години експертите са смятали, че България е подготвяна за тилова държава на НАТО чрез извършваните ремонти на болници, санаториуми, пътища, мостове. Тези дейности сочели, че в ход е подготовка за евентуално приемане на ранени, болни и бойна техника при възможен военен конфликт. Но с лансирането на Координационния център във Варна България вече се превръщала във фронтова държава.

Борачев направи връзка и с нашумялата мащабна покупка на осем американски бойни самолета F-16, за които българските данъкоплатци миналата година предплатиха на САЩ около 1,3 млрд. долара. Експертът изтъкна, че тези машини са в състояние да носят ядрени бомби, така че на територията на страната ни ще бъде изграден и специализиран склад за ядрено оръжие. По този начин според него у нас ще се появят не една, а две „първостепенни цели за унищожение” при ответен удар, ако се стигне до военен конфликт с Русия. И тези цели ще са центърът във Варна и въпросният склад.

Борачев определи закупуването на осемте F-16 като „грубо, безпардонно нарушение на заданието на Народното събрание за закупуване на самолети за противовъздушната отбрана на България”.

Той спомена визираната многократно алтернатива с възможното закупуване на шведски самолети, които са от друг тип - леки изтребители тъкмо за целите на ПВО, без функциите на бомбардировачи и непредназначени да носят ядрено оръжие. Според Борачев в рамките на отпуснатия бюджет е било възможно да се закупят 16 шведски самолета. „Вместо това бяха закупени самолети F-16 на двойно по-висока цена... На 100% съм убеден, че това беше направено, защото могат да носят ядрено оръжие,” посочи Чавдар Борачев.

„Даваме си територията, за да може на нея други да развиват своите стратегически интереси, които не съответстват на националните интереси на България. Изграждането на Координационен център на НАТО във Варна не е изгодно за нас и няма да допринесе за развитието на нашия флот”. Това заяви в изказването си капитан 1-ви ранг доц. Чавдар Орманов от Българските военноморски сили. Той добави също, че създаването на такъв център влиза в противоречие с Конвенцията от Монтрьо, не позволяваща присъствието в Черно море на военноморски сили, принадлежащи на държави извън региона.

Чавдар Орманов отбеляза още, че изграждането на военноморски координационен център на НАТО у нас ще увеличи честотата на военноморските учения на САЩ и НАТО в Черноморския регион. А това ще донесе сериозни рискове и поражения за екологията и туризма.

Ще зачести затварянето на райони за плаване и използването на взривни устройства - и то в опасното Черно море, в което се разраства податливия на взривяване и подпалване сероводороден слой. „В началото на века този слой започваше на 250 метра дълбочина, сега вече е на около 150. Интензивните военноморски дейности само влошават тази и без това тревожна тенденция. Сероводороднят слой се вдига и убива всичко живо. Всеизвестно е, че рибата в Черноморския регион намалява всяка година,” подчерта доц. Орманов.

Той обърна внимание също как затварянето на зони за плаване заради чести военни маневри ще прогони и чуждестранните любители на яхтен туризъм, които иначе биха се заинтересували от крайбрежието ни.

Срещата с експертите завърши с призива „НЕ на провокациите! ДА на мира и добросъседството!”, отправен и в онлайн петицията на БНСМ.

Сподели в
 

Творби на участници в XIII конкурс за хумор и сатира бяха представени в карикатурна изложба във фоайето на Народно читалище "Св.Св.Кирил и Методий" в Кубрат, съобщиха от общинската администрация.

03.08.2020/16:51

Дигиталната платформа "Отвори Враца" (OpenVratsa) популяризира възможностите за природен и културен туризъм в района на Враца. Инициативата е на млади врачани, които имат амбицията да останат и да се развиват в родния град.

03.08.2020/12:00

Холивудската звезда и носител на "Оскар" Леонардо ди Каприо ще е изпълнителен продуцент на тв сериала "Островът" по едноименния роман-утопия на Олдъс Хъксли, съобщи ТАСС, като цитира сп. "Варайъти".

02.08.2020/15:45

За големия наш панагюрец книга написа друг панагюрец. Боян Ангелов прави първи многообхватен портрет на Марин Дринов в най-новото си издание „Марин Дринов“, което сега излезе на книжния пазар от столичното издателство „Захарий Стоянов“. Темата за големия български учен, историк, възрожденски деец, общественик, първостроител на младата следосвобожденска България, е вълнувала и привличала вниманието на редица наши изтъкнати историографи, изследователи.

01.08.2020/15:40

Випускът на Висшето военно-въздушно училище „Георги Бенковски”, който се дипломира днес, ще носи името „Добруджански”, тъй като себеотрицанието и героизмът на българската армия, дипломация и държава са в основата на мирното връщане на Южна Добруджа към Родината преди 80 години.

31.07.2020/16:18

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 17 гости

Бързи връзки