Начало
 
 

Фотографът Жан-Пиер Лафон действа като репортер

11.07.2020 /12:16 | Автор : Краси Генова | Източник: eva.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Жан-Пиер Лафон си пази колекция от фотоапарати

В спомените си 85-годишният френски фотограф Жан-Пиер Лафон пази пътуванията си до горещите точки на света, където отива като пратеник на агенция „Сигма“.

Създава „Сигма“ заедно с още няколко свои колеги през 1975-а в Ню Йорк, след като е натрупал опит като фотограф на снимачната площадка на по-голяма част от филмите на „Метро Голдуин Майер“, припомня авторката в eva.bg

Големият скок от света на знаменитостите към опасни зони и конфликтни места като Индия, Китай, Южна Африка и Виетнам му спестява характерното за модните и светските фотографи главозамайване.

Здраво стъпил на земята, роденият в Алжир фотограф винаги търси пресечната точка между хората и събитията, защото вярва, че светът е гигантски жив организъм, в който всички хора са взаимно свързани.

Именно натрупаният опит в политическата и социалната фотожурналистика превръща кадрите му в репортажи, дори когато проследяват звездния живот на няколко френски звезди в САЩ през 60-те и 70-те години на миналия век.

Снимал е Брижит Бардо и Силви Вартан    

Тогава френският шоубизнес прави сериозен и успешен опит да превземе американските музикални сцени и пазар, а навсякъде с гостуващите артисти в областта на киното и музиката е човекът, на когото имат голямо доверие – Жан-Пиер Лафон. 

Ив Монтан, Шарл Азнавур, Жилбер Беко, Брижит Бардо, Франсоаз Арди и Силви Вартан го допускат близко до себе си в преследване на американската си мечта и резултатът е един много личен и освободен от суета и его фоторепортаж. Времето, прекарано между Ню Йорк и Лос Анджелис, Лафон използва и за срещи с местните величия от ранга на Антъни Куин, Марлон Брандо и Анди Уорхол.

„Винаги съм действал като репортер, а не като папарак. Уважавах личната територия на всеки един от героите в моите фотоистории и това ги освободи от заученото позиране. Звездите ми вярваха, защото през моите очи изглеждаха обикновени хора“, коментира прочутият френски фотограф в предговора към албума, който съпътства изложбата „Моите звезди в Америка“.

Експозицията, която организира парижката La Galerie de L’Instant, показва най-доброто от американското пътешествие на Лафон, който по-късно избира Ню Йорк и като свой дом. От 1999-а той и съпругата му Елиан се установяват в Голямата ябълка, която десетилетия по-рано примамва с обещания за успех и слава най-големите френски звезди в киното и музиката. 

„За голяма част от тях известно време служех и като туристически съветник. Питаха ме какво трябва да видят и следваха указанията ми. Доверяваха ми се и в свободното им време винаги експериментирахме с интересни фотосесии. Една от незабравимите е летящият Жилбер Беко, който по онова време носеше прякора Господин 100 000 волта. Кипеше от енергия и не можеше да се задържи на едно място за дълго време. Предложих му да направим този скок на покрива на хотел „Американа“. Успяхме само в 2 кадъра, които и до днес си остават най-любимите ми фотографии!“, допълва в предговора към албума Лафон. 


 

Сподели в
 

Книгата на журналиста Ахим Пурвин "Един германец с българска (от)лична карта" ще бъде представена на 4 август в Ловеч, съобщават от общинската администрация.

04.08.2020/12:00

„За децата на Милен“ - дарителски индивидуален фонд, е учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (FRGI).

02.08.2020/18:53

Отиде си, ненадейно си отиде Иван Кутузов-Кути, едно светло момче, един голям художник, един неподражаем карикатурист и шаржист.

02.08.2020/12:17

"Виваком" става част от водещия телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа - UNITED GROUP, обяви официално телекомът.

01.08.2020/12:16

Програмната директорка на "Фрийдъм Хаус" за Европа и Евразия София Орлоски заяви за радио "Гласът на Америка", че организацията е дълбоко загрижена заради ситуацията в Сърбия, още повече че в предишни години имаше преследване на независими медии и неправителствени организации от страна на сръбските власти, предаде агенция Бета.

31.07.2020/18:53

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 69 гости

Бързи връзки