Свидетели сме на опит за пълно медийно господство на Партията държава

12.07.2020 /17:15 | Автор : Николай Милчев | Източник: skif.bg Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вторият правителствен брифинг за 11 юли

Това, което наблюдаваме още от рано сутрин, е медиен абордаж - по всички централни телевизии текат непрекъснати пресконференции и брифинги на правителството и ГЕРБ, пише в свой коментар за медийния 11 юли авторът Николай Милчев.

Обясняват се 2 неща - колко велико е правителството, какви огромни са успехите и как точно в историческия ден на приемането ни в чакалнята на еврозоната Радев и опозицията правят опит за пуч, коментира авторът Николай Милчев, цитиран от skif.bg. Според публикацията на въпросния сайт, която е от 11 юли, коментарът е взет от фейсбук профила на автора. Текстът продължава така:

Втората цел на това медийно окупиране е да се представят протестиращите като лумпени, като вандали и като тълпа извън контрол. Пълна манипулация и подмяна на истината.

Тези втръснали до смърт герои на последните 10 години - Борисовци, Томиславовци, Горановци, Биковци, Харалани и Харизани, Антоанети, Стойчовци и Коларовки буквално с пяна на уста говорят за всичко друго, но не и за причините, изкарали хората на улицата.

Тези същите държавни и идеологически хубавци не притежават тоталната власт, парите, облагите и ресурсите на държавата, не са ги заграбили и натъпкали в чекмеджета, ами тъкмо обратното - само милеят за хората.

Свидетели сме на опит за пълно медийно господство на Партията държава, за обсебването на "истината". Ще го кажа просто - в настъпилото объркване, паника и шизофрения управляващите не могат да си представят, че някой друг ще говори по телевизиите, освен тях, че някой друг ще има право на мнение.

И затова съм истински горд, че десетки хора отказваха да говорят и да дават интервюта на БНТ, БТВ и Нова. Те бяха разбрали, че това не е тяхната държава и това не са техните телевизии.

И като капак на всичко - вчера през целия ден неотлъчно по Нова телевизия се въртеше интервюто на Гешев.

Последните месеци телевизионното меню на българите би могло да бъде определено така:

Сутрин - кафе, варено яйце плюс Гешев

Обяд - зеленчукова супа, филийка хляб пюс Гешев

Вечер - кисело мляко плюс Гешев.

Борисов и Гешев са най-даваните хора по българските медии от векове насам. След Тодор Живков те са най-дълго даваните хора по телевизиите. Разбира се, че това е недопустимо, че изнервя и вбесява.

Колкото повече се разгаря протестът, толкова повече ще бъде медийното окупиране. Медийният абордаж ще продължи, за да няма нищо друго, освен техните лица, техните думи и техните внушения. Всички, които гледат - в провинцията и където и да са, трябва да бъдат уплашени и стреснати и мобилизирани, разбира се, по партийна линия.

Сега стана ясно - ГЕРБ са за демокрацията, но само такава, каквато си я представят те и каквато ни я разказват те. Демокрация на пачките, пищовите и еврата.

И всички обвинения ще продължат да се сипят върху Радев.

А Доган и Пеевски, както винаги, ще са потънали в хладно и сенчесто мълчание - далече от света и реалността - като идоли и божества.

И Гешев ще продължава да бди над истината и живота ни.

P.S. И едно допълнение - аз винаги съм бил и ще продължа да бъда за мирно развитие на протестите, за толерантност към чуждото мнение. Но кажете ми това вече възможно ли е?

Сподели в
 

Започнал отдавна, упадъкът на печатните медии получи ускорение в целия свят от началото на кризата с Ковид-19: цифровата аудитория на вестниците се увеличи експлозивно, но продажбите им на хартия се сринаха или се наложи да бъдат прекратени.

08.08.2020/17:25

ЦСКА разпространи съобщение до медиите, в което обяви, че променя курса на отношение към представителите на медиите. "Червените" съобщават, че ще търпят градивна критика и ще бъдат над дребнавостта.

07.08.2020/14:29

Водещите на "По света и у нас" Марина Матева и Даниел Михайлов разказват какво е за тях телевизията и как БНТ ги избра за свои лица и гласове.

04.08.2020/18:52

Ръководителят на американското министерство на вътрешната сигурност е наредил ведомството да спре да събира информация за американски журналисти, които отразяват протестите в град Портланд, щата Орегон, след като медия съобщи за тази практика, каза говорител, цитиран от Ройтерс.

01.08.2020/18:59

В Конгреса на САЩ се явиха на изслушване главните изпълнителни директори на 4 от най-големите американски технологични компании, предаде Ройтерс.

31.07.2020/16:51

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 29 гости

Бързи връзки