5 г. мандат за шефовете на БНТ и БНР, а членовете на СЕМ ще могат да заемат и друга платена длъжност

13.07.2020 /12:30 | Източник: segabg.com Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Снимка: Илияна Кирилова

Мандатът на генералните директори на БНР и БНТ да се увеличи от 3 на 5 години - това предлага председателят на комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ с промени в закона за радиото и телевизията.

В мотивите си Рашидов пише, че разпоредбата за 3-годишен мандат е от 1998 г. и оттогава не е променяна, посочва в своя публикация segabg.com. Според Рашидов даден директор губи значително време, докато навлезе в длъжността си преди реално да започне да върши работа, като са нужни поне 4-6 месеца за адаптация. Според шефа на комисията по културата и медиите към НС обаче актуалните проблеми пред обществените медии не позволяват подобна загуба на време. 3-годишната повторяемост поставя в неблагоприятно положение и служителите на БНТ и БНР, започнати дейности не намират своята реализация, нанасят се и трайни вреди във финансов план, смята още Вежди Рашидов.

Според предложението му

генералните директори на БНР и БНТ ще могат да бъдат избирани на същата длъжност за не повече от два последователни 5-годишни мандата

Добавя се, че мандатите трябва да бъдат освен последователни, и пълни. За кандидатите за генерален директор на БНР И БНТ се изисква не по-малко от петгодишен професионален опит (а не трудов стаж) в радио и съответно в телевизия. Изрично се записва, че генералните директори се избират след публична процедура. Записано е също, че избор на нов директор следва да се провежда не по-късно от един месец преди изтичане на мандата на действащия генерален директор.

5-годишни стават и мандатите на управителните съвети на БНР и БНТ 

Както и досега, едно лице може да бъде избирано в управителен съвет на БНР или БНТ за не повече от два мандата, като новото тук е, че тези мандати също трябва да са пълни и последователни. Управителните съвети на БНР и БНТ вземат решение с мнозинство (премахва се думата "обикновено") от всички членове. Отпада изискването членовете на управителните съвети на БНР и БНТ да имат местожителство на територията на страната, но остава това, че те следва да са с българско гражданство и висше образование. Въвежда се и изискване за "5-годишен професионален опит", а не просто "опит", в областта на радио- и телевизионната дейност, на културата, журналистиката, аудиовизията, електронните съобщения, правото или икономиката.

Доста от новите текстове касаят и членовете на СЕМ. Досега те можеха да бъдат лица с българско гражданство, висше образование и опит в следните области: електронни медии, електронни съобщения, журналистика, право или икономика, както и да имат обществен авторитет и професионално признание. Занапред този опит обаче трябва да е "5-годишен професионален", като въпросните лица не бива да са осъждани на лишаване от свобода за умишлени престъпения от общ характер (това се запазва). Отменя се текстът, според който членове на Съвета за електронни медии не могат да бъдат лица, които са еднолични търговци, собственици на капитала на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации.

Досега членовете на СЕМ не можеха да са консултанти или членове на органи за управление, контрол и надзор на доставчици на медийни услуги, както и да придобиват дялове и акции в тях и в рекламни агенции до 2 години след изтичането на мандата им, както и да са консултанти или членове на органи за управление, контрол или надзор на организации с нестопанска цел - доставчици на медийни услуги до 1 г. след изтичане на мандата им. И двата срока в бъдеще се заменят само с "до 1 година след освобождаването" им.

Дава се и още един бонус за

членовете на СЕМ - по време на своя мандат те вече ще могат да заемат друга платена длъжност, но само когато става дума за упражняване на научна, преподавателска или арбитражна дейност

След прекратяване на пълномощията им работодателите им ще са длъжни да им осигурят заемането на предишната или на друга равностойна длъжност, ако те пожелаят това. Отменя се и изискването преди встъпване в длъжност членовете на СЕМ да подписват декларация, в която да потвърждават, че отговарят на изискванията по закон.

Членовете на Съвета за електронни медии ще продължат да се избират или назначават за срок 6 г., но се премахва текстът, според който съставът на СЕМ се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три години от квотата на президента. Остава условието едно лице да не може да бъде член на СЕМ за повече от два мандата (отпада обаче това, че мандатите не могат да бъдат последователни). За времето, през което изпълняват своите функции, членовете на Съвета за електронни медии ще получават месечно възнаграждение в размер, равняващ се на три средномесечни заплати, но не на заетите в народното стопанство, както досега, а на заетите по трудово и служебно правоотоношение. 

Добавя се и нов текст, според който при условия и по ред, определени в договор, БНТ предоставя на Народното събрание за безвъзмездно и свободно ползване сигнал за открити заседания, които се излъчват в реално време в интерет чрез интернет страницата на НС.

Един месец след влизане в сила на закона СЕМ, по предложение на съответните генерални директори, утвърждава нови членове на Управителните съвети на БНР и БНТ, като мандатът на действащите се прекратява се прекратява от датата на утвърждаване на новите членове, пише segabg.com.

 

м.л.

Сподели в
 

Готвят се арести и показни политически процеси, предупреди във Фейсбук политологът, цитиран от offnews.bg. Затова той апелира към български и чужди журналисти да са на блокираното от протестиращи кръстовище и да отразяват събитията след заканата на СДВР, че барикадите тази нощ ще бъдат премахнати.

08.08.2020/19:48

Някогашната репортерка от “24 часа” и авторка на книгата за Бойко Борисов “Бойко, който винаги се завръща” Кристина Кръстева опита неуспешно да стане представител на регионалното министерство в мисията на България към Европейския съюз в Брюксел.

07.08.2020/17:22

Двама млади мъже са арестувани по подозрение, че са проявили агресия към журналисти и протестиращи по време на партийната сбирка на ГЕРБ в "София Тех парк" в сряда. Срещу тях се води дело от Софийската районна прокуратура.

07.08.2020/14:30

Нямат печеливш ход. Боят е останал единственото им средство. До ден, два ще стане ясно, че това са хора на ГЕРБ. Коментара направи политологът Евгений Дайнов пред bTV в предаване на 6 август.

07.08.2020/14:14

Насилието над журналисти и обикновени граждани на вчерашната конференция на ГЕРБ в "София Тех Парк" бе отразено в почти 5-минутен репортаж на медийния гигант "Евронюз".

06.08.2020/19:20

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 28 гости

Бързи връзки