Начало
 
 

Адв. Надежда Ковачева: Милен Цветков казваше: По парите ще ги познаете

15.07.2020 /12:00 | Автор : Ана Михова | Източник: 168 часа Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Адвокат Надежда Ковачева

Адвокат Ковачева, вие сте повереник на дъщерята на журналиста Милен Цветков - Калина. Наскоро се разбра, че застрахователното дружество “Бул инс” е изплатило обезщетение в размер на 120 хил. лв., без да се минава през съд. Как се стигна до тази развръзка?

Моят приятел и колега Радомир Чолаков и приятелят на Милен Цветков от детските години Камен Воденичаров създадоха общност “Да помогнем на Милен”. Бях приятел на Милен, който остави непоколебимо духовно наследство и финансови пасиви за двете си деца. Електронният му адрес беше: “Free lander свободно ходещ по земята”.

Заболя ме, когато видях как тези, които можеха да му помогнат приживе да се издържа самостоятелно чрез сайт, блог или друго, започнаха да използват името му за користни политически цели. И им припомних, че адресът на Милен е свободно ходещ по земята, споделя авокатката, цитирана от в. "168 часа":  

Радо Чолаков ме покани да се присъединя към “Да помогнем на Милен” и така заработихме про боно за защита на правата и интересите на Калина. Привлякох към делото адвокат Яким Стоянов. Той е специализиран по транспортни дела, адвокат Лили Митева, упълномощена от Калина да я представлява по всички граждански правоотношения, и започнахме.

С адвокат Стоянов подадохме заявление до ЗК “Бул инс” ЕАД за изплащане на обезщетение на Калина по реда на застраховка “Гражданска отговорност” за “виновния” автомобил. Изпълнихме всички изисквания на закона. Задължително условие е да се посочи лична сметка на заявителя. Застрахователите не изплащат доброволно обезщетения по адвокатски сметки, за да няма злоупотреба с правата на пострадалите.

Претендирахме обезщетение в размер на 250 000 лв., определяно като дължимо по прецеденти от Върховния касационен съд. “Бул инс” не намери грешки в заявлението и представените писмени доказателства, които получихме своевременно по наше изрично искане от прокуратурата.

Понякога осъжданията на журналисти не са ли ей така напук, само, за да им се натрие носът?

Има процеси срещу журналисти, в които съдът не прилага задължителни решения на ВКС и ЕСПЧ за това, че щом информацията е проверена от 2 източника, журналистът е бил професионално добросъвестен, дори да се окаже, че информацията е невярна. У някои съдии има такава стръв за осъждане на журналисти, че приемат МВР и прокуратурата за един източник на информация.

Както и че журналистът е бил длъжен да предвиди, че наказателното производство срещу обвиняемия ще бъде прекратено, щом съдът му е изменил мярката за неотклонение. Мога да дам конкретни примери за предубеденост у някои съдии поради други обстоятелства извън процеса.

Един такъв случай е как чрез съд се забранява на журналистите да оповестяват лични данни за пълнолетни лица, които са набирали 14-годишни деца за секс, включително хомосексуален. И издателството се осъжда, че е оповестило официално съобщената информация.

Свързани: Обвиняемият за смъртта на Милен Цветков остава в ареста

Съдът отказа на Криситян Николов пожеланото от него преминаване под домашен арест. Той не се яви лично в залата, а се включи по скайп. Беше представляван от адвоката си.
Дата: 08.07.2020

Събират 187 000 лв. за децата на Милен Цветков

187 130 лева събра кампания в помощ на децата на убития в катастрофа журналист Милен Цветков. Сумата ще бъде разпределена поравно между неговите наследници - 24-годишната му дъщеря Калина и 8-годишния му син Боян.
Дата: 25.06.2020


 

Сподели в
 

Специализираният наказателен съд в Словакия е отложил за 3 септември заседанието си, на което трябва да произнесе присъдите си по делото за убийството на разследващия журналист Ян Куцяк и приятелката му Мартина Кушнирова, съобщи словашкото национално радио, цитирано от ТАСС.

05.08.2020/18:53

Албанската прокуратура съобщи, че е наложила запор на имуществото на бизнесмен и медиен магнат, заподозрян, че е изградил бизнеса си с пари, спечелени от трафик на наркотици, предаде АП.

05.08.2020/11:47

Книгата на журналиста Ахим Пурвин "Един германец с българска (от)лична карта" ще бъде представена на 4 август в Ловеч, съобщават от общинската администрация.

04.08.2020/12:00

„За децата на Милен“ - дарителски индивидуален фонд, е учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ (FRGI).

02.08.2020/18:53

Отиде си, ненадейно си отиде Иван Кутузов-Кути, едно светло момче, един голям художник, един неподражаем карикатурист и шаржист.

02.08.2020/12:17

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Най-голямото и най-старо читалище в Плевен - „Съгласие 1869“, откри изложба за художника и писател Илия Бешков. Представянето на творбите е в постоянната рубрика на читалището, наречена „Големите“.

30.07.2020 /12:36 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

На 5 юли т. г. ни напусна завинаги Катя Воденичарова - детски писател и редактор в БНР в продължение на 33 години. С нейното име са свързани популярни радиопредавания като „Бате Райко Многознайко”, „Хоп Троп и Художникът почти вълшебник”, „Приказки за Радослав”, емблематичното предаване „Тромбата на Вили”, „Кафе с автограф“, „Дядовата ръкавичка“, „Хумористично ателие“ и много други.

22.07.2020 /20:19 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

Обективното информиране и отразяването на всички гледни точки остава неизменен водещ принцип в работата на колегията особено в нажежени политически ситуации, като изживяваната в момента в страната ни. СБЖ категорично отхвърля и осъжда всяка форма на насилие било срещу представители на медиите, било срещу граждани, било срещу институции.

11.07.2020 /16:34

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 15 гости

Бързи връзки