Начало
 
 

„Твой един син, Българийо!” И винаги има още какво да научим за него...

18.07.2020 /20:50 | Автор : Борислав Костурков | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Апостотъл е вдъхновение за всички ни и до днес

183 години от рождението на Васил Левски. Малко известни факти около гибелта на Апостола. Какво означава софийският празник "Ден на стрижебрадието"?

ВАСИЛ ЛЕВСКИ! Какво повече би могло да се напише за него? Какви по-силни думи да изречем за Апостола и неговото дело? Та той е ЕДИНСТВЕН! Той е "твой един син, Българийо" (Христо Ботев).

А великият поет добре познава "нечутия характер" на "приятеля ми Левски", с когото живеят известно време заедно в студ и мраз в изоставена мелница в покрайнините на Браила. По-силно би било само обожествяването на Дякона, срещу което скромният карловец би възразил най-категорично. Макар че го заслужава напълно! 

Кой художник би могъл да нарисува това благородно и решително лице, да пресъздаде тези "очи сини, почти сиви" (Иван Вазов). Очи, които пронизват всяка неправда и всеки, който дръзва да я стори. Очи, които са вперени далновидно десетилетия напред в бъдещето на България и на човечеството. 

Преди 2 седмици научих обаче много малко познати факти около обесването на Васил Левски. Евгения Тодорова, дъщеря на известния в миналото български тенисист и много колоритна личност в столицата Мирослав Тодоров (Бате Мире) ми изпрати ценни исторически снимки и данни.

Оказва се, че прадядото на Мирослав Тодоров, известният софийски свещеник поп Тодор Георгиев (Комитата) е човекът, който сваля Апостола от бесилото в онзи мрачен февруарски ден на 1873 г., опява го тайно и го погребва.

Роден през 1806 г. в София, той е много уважаван и на голяма почит от софиянци. Поп Тодор (виж снимката) се прочува особено със своя сблъсък със Софийския митрополит Доротей, родом от Копривщица, но силно гърчеещ се и мразещ българите, известен и със своеволията си.

Софиянци го посрещат «на нож», заключват всички църкви и гръцкият владика няма къде да служи. На Никулден, 7 декември 1861 г., Доротей примамва с хитрост поп Тодор, залоства го в една от стаите на Митрополията и насила му отрязва брадата и косите, нахлузва му един фес и го напъжда навън.

"Стрижебрадието" на българския духовник е възприето като абсолютно безчинство и софиянци започват масови протести (очевидно имаме традиция в това отношение) . Голямо множество се събира в двора на новата църква „Свети Крал” („Св. Неделя”) и оттам напада митрополията.

Демонстрацията бива последвана и от първата софийска стачка. Еснафите и търговците затварят веднага своите дюкяни и заявяват на върховния представител на Високата порта в София Есад паша, че докато Доротей не бъде изгонен от София, няма да ги отворят.

След по-малко от седмица от Стамбул идва по телеграфа нареждане Доротей да напусне града. Това става на 14 декември 1861 г. Оттогава гръцки владика вече не стъпва на шопска земя.  

Всяка година до Освобождението ни софиянци празнуват този ден като „Ден на стрижебрадието” или „преведено” за по-разбираемо - „Ден на народната непреклонност“. Празникът се отбелязва често в столицата ни до 9. ІХ. 1944 г.

Внукът на героичния поп Тодор, опял и погребал въпреки рисковете Апостола, Асен Тодоров (род. 1880 г.) учи в Петербург в прочутата Генералщабна академия. Завършил и право, той става главен военен прокурор на Царство България.

На снимка от 1912 г. Асен Тодоров е със своята съпруга Анна Моравска, а на коленете му е едногодишното бебе Мирослав Тодоров – много добрият тенисист Бате Мире, когото познавах лично. Човек с несломим характер и въпреки житейските несгоди, запазил своето достойнство и самочувствие.

Данните, които получих от неговата дъщеря Евгения Тодорова, за поп Тодор и неговия род (от същия род е и известната фамилия художници Поптошеви), проверих от 3 исторически източника и се оказаха напълно достоверни. Затова помествам тази история точно за рождения ден на Васил Левски – 18 юли. Впрочем на тази дата през 1909 г. е роден в София и моят баща Борислав Костурков. Вечна му памет и на него!
 

Снимки – Архив на Евгения Тодорова

Сподели в
 

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021/13:02

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021/11:05

През януари т. г. се навършват 55 години от отпечатването на първия брой на списание „Родопи“. Това съобщиха от Държавния архив – Смолян, известява Агенция „Фокус”.

27.01.2021/17:53

Тази седмица излезе неговият 1 389-и брой. Редакцията на изданието благодари на своите верни читатели

10.01.2021/12:17

На 1 януари 1924 г. във Варна излиза от печат и достига до своите читатели първият брой на списание „Морски сговор“, съобщават от Военноморския музей във Варна.

02.01.2021/16:16

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Днес се навършват три години, откакто ни напусна завинаги голямата журналистка, латиноамериканистка и преподавателка проф. Пенка Караиванова (1931-2018 г.). По този повод припомняме нейно уникално интервю с големия бразилски писател Жоржи Амаду (1912-2001 г.), взето в Сао Пауло през 1968 г.

24.02.2021 /17:16 | Автор: Пенка Караиванова | Източник: СБЖ

Преди известно време случайно попаднах на един репортаж в телевизията майка за журналиста от Велико Търново Ангел Ганцаров. Оказа се, че той е интересна птица в най-добрия смисъл на тази дума. Защото години наред колекционира вестници и в сбирката си е натрупал над 7 хиляди броя, сред които има и уникални издания на българската и световната журналистика. И не само това прави Ганцаров притегателен образ за нас, неговите колеги. Той е автор и на излязлата през миналата година книга и „Великотърновската журналистика 1878 – 2020 г.”, в която разказва за славните години на вестникарството в царствената българска столица.

20.02.2021 /12:48 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След 15 години усилия репортерката Лидия Качо постигна ареста и изправянето пред съда на бившия губернатор на щата Пуебла Марио Марин, заповядал да я арестуват и изтезават през 2005-та заради нейно разследване на мрежа за детска порнография и проституция.

12.02.2021 /19:48 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: baricada.org

Миналата година ни донесе не само тревоги и драматични събития, а и нещо красиво, необходимо и истинско. Своя път към читателите пое книгата „Стефан Продев (1927-2001). Биобиблиография“. Без да прозвучи високопарно, но издателство „Захарий Стоянов“ ни поднася един уникален труд, правен несамо супер професионално, но и с много любов и респект към личността на един от най-значимите публицисти на ХХ век.

10.02.2021 /18:11 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Хумористичното издание, което празнува 75 години, припомня епизоди от своята история.

23.02.2021 /13:02 | Източник: Стършел

На 28 януари се навършват 125 години от смъртта на Иван Добровски – един от изявените наши дейци, който със своята богата култура, с просветителската и журналистическата си дейност оставя трайна диря във възрожденската ни история, както и в първите години от развитието на младата българска държава.

28.01.2021 /11:05 | Автор: Атанас Коев | Източник: desant.net

 Акценти и позиции

В деня на възпоменанието за Апостола на свободата Васил Левски нека и хората на словото, призвани да са обществената съвест, сверят отново пътя си със заветите му. И да не забравяме думите и на другия ни герой от същата възвисяваща епоха Христо Ботев: „Свободата е мила, истината е свята”

19.02.2021 /15:30

Журналистите могат да бъдат ваксинирани във фаза III на Националния план за ваксиниране. Желаещите трябва да изпратят на регионалните здравни инспекции данните си в срок до 17 ч. на 16.02.2021 г., известява министърът на здравеопазването в уведомително писмо до председателя на СБЖ.

10.02.2021 /20:09

Управителният съвет (УС) на Съюза на българските журналисти (СБЖ) е сериозно обезпокоен и възмутен от грубите и систематични репресии срещу наши колеги журналисти и независими медии, упражнявани от властите в Беларус, особено след миналогодишните президентски избори в страната и масовите протести в Минск и други градове. Това се казва в декларация на УС на СБЖ по повод започващия на 9 февруари т. г. съдебен процес срещу две беларуски журналистки.

08.02.2021 /21:05

 Мнения

Преди тридесет години, в края на февруари 1991 година, някой дръзко реши, че нужда от български младежки печат няма! Всекидневникът „Младеж“ и вестник „Пулс“ бяха хладнокръвно убити!

21.02.2021 /09:45 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

По повод предаването на БНТ от 15 февруари в рубриката „История БГ“, посветено на пресата в началото на демократичния преход

18.02.2021 /15:21 | Автор: Офелия Хаджиколева | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 27 гости

Бързи връзки