Начало
 
 

Журналисти искат справедлив дял в сделките на Google с издателите

19.07.2020 /18:08 | Автор : Ивета Балевска | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Международната и Европейската федерация на журналистите (МФЖ и ЕФЖ) и техните партньори – журналистическите съюзи и асоциации - настояват за прозрачност на тези договорености, както и гаранции, че журналистите ще получават своя дял.

Изненадващо, в края на юни, в специално съобщение, Google обяви, че е постигната договореност между технологичния гигант и редица издатели на медии от цял свят.

В няколко страни, сред които Германия, Австралия, Бразилия, бяха подписани договори между Google и издателите на новинарски сайтове. Според френски издатели обаче, не са били предоставени достатъчно подробности, но изглежда, че споразуменията обхващат цели издания, а не само ограничен брой думи.

Съобщението идва след влизането в сила на директивата на ЕС за авторското право на единния цифров пазар, което създава право на издателите на медии, както и на журналистите в ЕС, да получават заплащане за използването на техни публикации от онлайн платформи, поясняват от МФЖ.

В Германия преговарят с 5 издателства   

По този повод генералният секретар на МФЖ Антони Беланже заявява: „Най-накрая Google извади портфейла си, и това е добра новина и крачка нсапред в правилната посока, но остава още много, за да се гарантира, че целият процес, както и възнагражденията, ще бъдат справедливи и че журналистите ще си получават своя дял".

В тиражираната на 25 юни информация от Google се казва, че компанията ще предлага плащане на издателите, за да позволи на читателите си „...да имат безплатен достъп до оборотни и важни статии и новини. Това ще позволи на издателите на различни медии да увеличат аудиторията си и да дадат нови възможности на много хора да четат съдържание, което обикновено не могат да видят“.

От МФЖ обясняват, че в Германия в момента се изготвят споразумения с 5 издателства, включително Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit, Allgemeine Zeitung, Der Spiegel, Der Tagesspiegeland и Rheinische Post. МФЖ обаче е предупредил германските колеги за евентуална схема на Google, „предназначена да избегне законовото си задължение за плащане“, сочи информацията на МФЖ.

В Австралия Google от години се съпротивлява на исканията за плащания. Първите издатели, които сключиха сделка с Google, бяха Schwartz Media, The Conversation и Solstice Media.

Проектът на Кодекса за договаряне, който австралийското правителство и Комисията за защита на потребителите и конкуренцията разработват, трябва да бъде публикувани този месец след публична дискусия, към която се присъединява и МФЖ, информират още от федерацията.

В САЩ очакват нови разпоредби 

Позовавайки се на тези споразумения, генералният секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес казва: „Съжаляваме, че някои вестници са избрали бизнес-сделки, а не колективни преговори, и предупреждаваме регулаторите срещу подобни подходи, които биха довели до факта, че технологичният гигант заобикаля законовите задължения на ЕС за заплащане на медиите и журналистите”  

Във Франция през юли м.г. е приета директива, която изисква търсачките на Google да плащат на издателите за публикуването на фрагменти от новини, намерени с търсачките, но Google е отказал да плаща и е заплашил издателите да премахне текстовете и снимките, като остави само заглавията.

Според френските издатели този ход на компанията може да навреди сериозно на националните и международни медии, както и да доведе до злоупотреба с господстващо положение на пазара. В момента Google преговаря с няколко издания поотделно, между които Le Figaro, Les Echos, ¬Le Parisien, Le Monde и Ouest France.

Междувременно в САЩ коалицията от издатели на новини настоява за допълване на Закона за журналистиката с нови разпоредби, които да им позволят колективни преговори с Google. 


 

Сподели в
 

Журналисти от 13 европейски държави, включително и в нашата, работят в условия на тревожно висок риск, алармира документът, изготвен от Европейския университетски институт, и разпространен от МФЖ, ЕФЖ и Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода.

26.07.2020/22:09

На 25 юли 1980 г. престана да бие страстното сърце на големия руски артист и бард Владимир Висоцки. А бе едва на 42. От тогава изминаха 40 лета, но Володя все продължава да е жив в сърцата на милиони, и то не само в Русия, но и по широкия свят. Българските медии сякаш случайно проспаха кръглата годишнина и ни дума, ни вопъл, ни стон. Единственото значимо събитие в памет на Висоцки бе творческата руска вечер в столичния Клуб „Журналист“.

26.07.2020/18:21

Юбилей днес празнува едно от емблематичните имена в българската международна журналистика - живеещият от години в Испания някогашен спецкор из „горещите точки” по света, който миналата година представи в СБЖ най-новата си книга „Репортер от миналото време”. СБЖ честити празника на Йосиф и семейството му.

25.07.2020/15:36

Известната журналистка и издателка спечели първа награда в раздел „Поезия” на националния конкурс „Диря в морето”.

24.07.2020/19:07

Навръх 78-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров, Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов почит към тях бе отдадена в мемориала им в София. Пред паметта им се поклониха писатели, журналисти, интелектуалци, общественици, политици. Там бе и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова свърза заветите на Вапцаров и другарите му с днешния ни ден.

23.07.2020/19:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 26 гости

Бързи връзки