Начало
 
 

Петя Пейчева и нейната „Клада от думи“

21.07.2020 /18:50 | Автор : Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ Големина на шрифт: a a    Отпечатай:


Вероятно някой като разбере, че пиша за поезия, ще възкликне, че сега не е време за стихове. Но веднага ще възразя, че днес наистина е време за поезия, защото то има нужда от силата на думите, облечени в рими. И си мисля, че новата книга на нашата колежка Петя Пейчева „Клада от думи“ се появи точно навреме.

Ще си позволя да спретна една литературна визитка на Петя, базирайки се на нейните книги.

И така, през 2017 г. тя сподели своето „Досие“, като на следващата година взе, че разкри – „Изпуснах си мислите“, за да може през 2019-та да се сдобие с „Куфар със спомени“, а през високосната 2020-та да издигне „Клада от думи“. И ако за някой кладата е олтар, за други средство да изгарят я вещици, я книги, според мен, кладата на Петя Пейчева е от изпуснатите думи, за „публичната жалка мъст, дошла без време, защото дързостта умира млада“.

Прочитайки книгата, открих една различна от другите й стихосбирки авторка. Не знам какво е накарало Петя Пейчева, а и нямам намерение да ровя в нейните преживявания, защото те са само нейни и изконни, но сякаш се докоснах до философски монолози. Стиховете й са една душевна изповед, пречупена през призмата на нещата от живота, личните преживявания и спомените.

А и разделите в книгата достатъчно красноречиво говорят какво иска тя да ни сподели. В „Притчи“ Петя разсъждава за житейските уроци, споделяйки за това колко е трудно за голата истина – ругана, отричана, стъпквана. Болка звучи в думите, че отдавна сме привикнали с лъжата, онази „гримираната, натруфената, удобната, за лесната игра без правилата, в която истината е заложник“. И тя, като хлапето от приказката за новите дрехи на царя, предпочита голата истина.

Петя Пейчева не остава безразлична и към всевечното и неумиращо предпочитание на хората за хляб и зрелища. Тя не е безразлична и към днешното ни толкова разнолико и бурно време, достигайки до откровението, че май сме „Изгубени в прехода“. През близо 40-те летá на промени „са  скоро – в кръг/без обещаната земя накрая“, а „водачите се сменят, но до днес/заветните скрижали са за други.“ Да си призная, по-силни стихове, посветени на объркания ни преход, не съм чела.

А в една „Нежна броня“ Петя Пейчева е „облякла“ личните си преживявания, скътали в себе си спомените за най-обичаните и незабравими скъпи хора, за нещата от живота, за случващи се с днешна дата истории. И когато споделя че „Започват новините“, Петя Пейчева емоционално пита: „Къде са свободата, светлините, победите ни, после гордостта“. В новата си книга авторката отделя място на сезоните в природата и живота, на първообразите, които къта у себе си,а също и на времето на поета, за който „моите книги са моята истина,/ знак за живота ми непремълчан“.

Това е Петя Пейчева, струпала своята „Клада от думи“, която всички, които обичат поезията, би трябвало да прочетат, защото тези стихове са изповеди, излизащи от душата на един журналист, който е под покровителството на майката на Орфей – Калиопа.

Искам само да допълня, че в пълна хармония със стиховете са и прекрасните снимки на Краси Стоичков.

На добър час на новата книга на Петя Пейчева!

Предлагам ви да прочетете

Клада от думи

Изпуснати, натрупани и разпилени

от нас самите, ще подготвят клада

за публичната жалка мъст, дошла без време,

защото дързостта умира млада.

 

На огъня внушителен и безпощаден

студенокръвните ще се огреят.

Лицата им, най-после с цвят, в отблясък странен

страха познат с доволството ще слеят.

 

За да дочакат края ни, ще трябва и те

да се опърлят с болка в плам и искри.

Но истинският ад не е аутодафе,

а пепелта в душите мъртви, низки.

 

        

Сподели в
 

Журналисти от 13 европейски държави, включително и в нашата, работят в условия на тревожно висок риск, алармира документът, изготвен от Европейския университетски институт, и разпространен от МФЖ, ЕФЖ и Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода.

26.07.2020/22:09

На 25 юли 1980 г. престана да бие страстното сърце на големия руски артист и бард Владимир Висоцки. А бе едва на 42. От тогава изминаха 40 лета, но Володя все продължава да е жив в сърцата на милиони, и то не само в Русия, но и по широкия свят. Българските медии сякаш случайно проспаха кръглата годишнина и ни дума, ни вопъл, ни стон. Единственото значимо събитие в памет на Висоцки бе творческата руска вечер в столичния Клуб „Журналист“.

26.07.2020/18:21

Юбилей днес празнува едно от емблематичните имена в българската международна журналистика - живеещият от години в Испания някогашен спецкор из „горещите точки” по света, който миналата година представи в СБЖ най-новата си книга „Репортер от миналото време”. СБЖ честити празника на Йосиф и семейството му.

25.07.2020/15:36

Известната журналистка и издателка спечели първа награда в раздел „Поезия” на националния конкурс „Диря в морето”.

24.07.2020/19:07

Навръх 78-годишнината от разстрела на Никола Вапцаров, Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев и Атанас Романов почит към тях бе отдадена в мемориала им в София. Пред паметта им се поклониха писатели, журналисти, интелектуалци, общественици, политици. Там бе и председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова. В словото си вицепрезидентът Илияна Йотова свърза заветите на Вапцаров и другарите му с днешния ни ден.

23.07.2020/19:45

 Събития в СБЖ

 Представяме ви

Огнян Стефанов е едно от най-запомнящите се, одумвани, коментирани заплашвани и подложени на физическа разправа „лоши момчета“ на скандалния ни „преход“, открояващо се независимо перо в днешната ни журналистика, свързано с авторитетния сайт Фрог нюз…

29.07.2020 /17:45 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

След като успя да разбуни духовете с книгите си „Зад завесата на соца“ и „Зад завесата на прехода“, журналистът Калин Тодоров сложи завършека на трилогията със „Зад завесата на демокрацията“, която от днес е вече по книжарниците, издадена от „Изток-Запад“.

22.07.2020 /23:12 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В дни на съдбовни изпитания, каквито преживяваме сега – от пандемия до политически, - паметта ни търси упование и опит в нелеката българска съдба – онези така нужни ни и днес опорни точки, за да я променим в името на едно достойно бъдеще. И пред очите ни застава великият летописец на българската свобода с безсмъртните му „Записки по българските въстания“ - Захарий Стоянов. А днешните събития по странно съвпадение стават в годината на неговата 170- годишнина от рождението му…

20.07.2020 /17:56 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

В тия дни на небивало напрежение, когато в цялата страна улиците и площадите кипят от недоволството на народа и искането за оставка не само на правителството, а и на главния прокурор Иван Гешев, точно по това време се случи нещо интересно, което би могло да се нарече съвпадение, но в никакъв случай не е случайно. Състоя се и премиерата на новата книга на най-уважаваната българска журналистка Анна Заркова, емблематична със своите задълбочени разследвания и анализи на най-важни и тревожни явления в нашия обществен живот, които притежават и актуална непреходност. И сега, когато над мощните протести кънти името на Гешев, в ръцете ни е солидният том на Заркова: „Главните прокурори от Татарчев до Гешев“.

16.07.2020 /20:49 | Автор: Розалина Евдокимова | Източник: СБЖ

 Спомени и архиви

Авторът на първата българска печатна книга Филип Станиславов бе почетен в скромна церемония в град Никопол, съобщиха от местното читалище „Напредък”.

08.08.2020 /11:27 | Автор: Иван Каневчев | Източник: СБЖ

Вълнуващи спомени от първите си артистични прояви в детски радиопредавания разказва известната актриса и поетеса в специално интервю пред Мария Спасова, подчертавайки: „Там се срещнах с хора, които са мой университет за цял живот. Преди всичко това са Валери Петров, Ангел Вълчанов, Леда Милева”.

06.08.2020 /18:35 | Автор: Мария Спасова | Източник: СБЖ

 Акценти и позиции

СБЖ изразява дълбокото си възмущение и категорично осъжда поредното посегателство срещу журналисти при изпълнение на професионалния им дълг, както и над упражнилите правото на свободно слово и на протест граждани по време на конференцията на управляващата партия ГЕРБ в София. Ако живеем в правова държава, реакцията на правоохранителните и правораздаващите органи трябваше да е незабавна. Къде е тя?

06.08.2020 /13:45

„Този план ще върви ръка за ръка с Плана за действия за европейска демокрация, който ще бъде насочен към повишаване на устойчивостта на нашите демократични системи и към укрепване на свободата и плурализма на медиите,” пише зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по ценностите и прозрачността Вера Йоурова в отговора си на писмото на председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова от 10 април т. г., настояващо във възстановителните планове за Европа след кризата с коронавируса да бъде включено и подпомагането на медиите, журналистите и свободата на словото.

24.07.2020 /17:12

УС на СБЖ излезе с декларация, настояваща за изтегляне на внесения в НС от Вежди Рашидов законопроект за промени в Закона за радиото и телевизията, докато той не бъде подложен на широко обществено обсъждане. Изразена е също тревога от негативни и злепоставящи внушения и обобщения, отправени от прокуратурата към "свободните" журналисти.

14.07.2020 /17:42

 Мнения

Ако в този вододелен за всички ни момент обществото намери сили наистина да започне всичко наново и на чисто, дано и ние, журналистите, съумеем същото.

22.07.2020 /20:05 | Автор: Къдринка Къдринова | Източник: СБЖ

На 18 юли, 183 години след рождението ти, още търсим и жадуваме чистата и свята република, заради която увисна на бесилото. Днес висиш и на портрет в кабинетите на първите държавни и партийни ръководители. Но нито сме чиста, още по-малко свята, поклон към тези, които го сториха, че България стана република преди 74 години, та поне нещо от завета ти да е изпълнено.

13.07.2020 /16:29 | Автор: Валентин Колев | Източник: СБЖ

 
 

В момента онлайн: 30 гости

Бързи връзки